Resor till Seychellerna

Cirka 1500 kilometer fråndet afrikanska fastlandet, ligger ett äkta semesterparadis, Seychellerna, omgivet av den Indiska Oceanen.

Denna pärlrad av småöar är känd för sina trollbindande, kritvita sandstränder med kristallklart vatten, vackra granitklippor och höga palmer. De fantastiska stränderna är på god agrunder den lilla östatens huvudattraktion, och drömmer du om en exotisk badsemmester, är Seychellerna så nära ett perfekt resmål man kan komma.

Du kan lämna de varma kläderna hemma, när du reser till Seychellerna. Här, lite söder om ekvatorn faller temperaturen sällan under 24 grader, och vattnet bjuder in till bad och snorkling. Du kan enkelt spendera hela semestern på att bara slappna av på stranden, och ladda upp batterierna långt bort från vardagens stress och måsten. Vill du dock göra något mer på semestern, finns det mycket att hitta på här.

Inte överraskande finns det på Seychellerna också gott om möjligheter at utöva olika typer av vattensporter, däribland snorkling och dykning på de fantastiskt vackra korallreven. Men d kan också utforska öarna på vandringar i spännande, orörda naturområden eller eventuellt spela en runda gold i enastående miljöer.

När solen gått ner, har du tid att stifta bekantskap med det lokala köket, som utgör en delikat mix av europeiska, indiska och afrikanske rätter. Efter en välsmakande måltid lagad på färska råvaror, lockar det lokala nattlivet som dock i jämförelse med t.ex. Ibiza är förhållandevis lugnt. Inte desto mindre finns det inget bättre än att avsluta dagen med en nightcap under bar himmel full av stjärnor.

>> Läs även om resor till Maldiverna

Hotell på Seychellerna

Sevärdheter

Här nedan har jag valt ut några av de sevärdheter du har möjlighet att uppleva på din semester till Seychellerna. Om du vill ha mer inspiration till din resa, rekommenderar jag dig att besöka vår blogg om resor, där du hittar spännande ariklar om alla våra resmål.

Vallée de Mai

Vallée de Mai är ett naturreservat som ligger på Praslin, som är den näst största ön i Seychellerna. Naturparken, som blivit erkänd som världsarv av UNESCO, är ett resultat av den geologiska process, där den sägensomspunna Gondwana-superkontinenten delades upp i mindre delar och Seychellerna skildes från dagens Madagaskar och Indien.

Parken består av en välbevarad palmskog, som är särskilt berömd för dess sex endemiska palmarter. Den mest berömda av dessa, är arten Lodoicea, populärt också kallad Coco de Mer, vars palmer blir upp till 20-30 meter höga och producerar upp till 25 kilo tunga kokosnötter, kallade dubbelkokosnöten - den utgör den största trädfrukten i världen.

Parken är också känd för dess rika fauna, däribland den sällsynta Praslin-papegojan (Coracopsis barklyi), samt en rad sällsynta kräldjur, ödlor, sniglar och andra reptiler. 

Anse Source d´Argent

Anse Source d'Argent, som ligger på en sydvästra delen av ön La Digue (den tredje största ön i ögruppen), blir ofta beskriven som den vackraste stranden i världen, och det är sant att det är en vacker blandning av turkost hav, gyllene strand och imponerande klippor. Stranden har bland annat varit kuliss i filmer som Robinson Crusoe och de berömda reklamerna för Bacardi på 1990-talet.

Utöver sin stora skönhet, lockar stranden många besökare på grund av alla dess aktivitetsmöjligheter, som passar strandgäster i alla åldrar. Det låga, klara havet, samt det skydd som korallrevet ger, innebär att stranden både är en bra plats för barnfamiljer och för dem som primärt kommer för att simma och snorkla. Du ska dock vara beredd på, att det kan vara svårt att simma här, när det är lågvatten, då vattnet blir extremt lågt - medan det, då det är högvatten är djupt nog att simma i, men tillräckligt säkert för de flesta.

Det skydd som korallrevet ger, gör dessutom att det öppna havet känns långt borta, vilket är ett plus för de strandgäster som har sina barn med. Det ligger dessutom en rad restauranger och fruktbodar vid stranden, som gör att du enkelt kan spendera hela dagen här.

Victoria

Victoria, som ligger på den nordöstra sidan av huvudn Mahé, är huvudstad i öriket Seychellerna, och den största staden i öriket, med cirka 27.000 invånare (av landets totala 95.000).

Bosättning i det område, som idag kallas Victoria, grundades ursprungligen av de franska kolonisterna år 1778, efter att de hade gjort krav på ön år 1756. Det var dock först efter att Paris-traktaten ("Freden i Paris"), skrevs under år 1814 (då britterna tog över Tobago, Saint Lucia, Seychellerna och Mauritius), som britterna formellt etablerade staden Victoria, och gav den det namn den har idag. De gjorde dessutom Victoria till säte för den brittiska koloniala regeringen.

Staden är idag Seychellernas ekonomiska, politiska och kulturella centrum och rymmer en lång rad av örikets största historiska och kulturella sevärdheter, däribland stadens historiska klocktorn, som är skapat med inspiration från Vauxhall Clock Tower i London; Victoria Botanical Gardens; Victoria National Museum of History; och Victoria Natural History Museum.

Utöver detta rymmer staden också en lång rad färgglada och intressanta marknader, däribland berömda Sir Selwyn-Clarke marknaden och flera andra bra fisk- och fruktmarknader.

Information och fakta

Här nedan har jag samlat lite information och fakta om Seychellerna. Du kan bland annat läsa om örikets geografi, befolkning, historia och klimat, och använda detta som inspiration till din kommande semester på Seychellerna. Informationen är uteslutande menad som inspiration, och jag reserverar mig för eventuella fel.

Om du vill hitta mer inspiration till din resa, rekommenderar jag dig att besöka vår reiseblogg, där du kan hitta spännande artiklar om alla våra resmål. Trevlig läsning - och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Seychellerna är ett örike som ligger i Indiska Oceanen, nordöst om Madagaskar och cirka 1600 km öster om Kenya. Ögruppen består av 115 öar, varav större delen är obebodda och många är utnämnda till naturreservat.

Av dessa 115 öar, finns det en grupp av 42 öar som betecknas som de inre öarna, och som - med en area på 244 km2 - omfattar cirk 54% av Seychellernas samlade arel på 459 km2. Här bor dessutom hela 98% av befolkningen på cirka 95.000 invånare. Cirka 90% av befokningen bor på huvudön Mahé, som är örikets största ö, och som också rymmer örikets huvudstad Victoria (läs mer om staden här nedan).

Den etniskt mycket blandade befolkningen består av 93,2% kreoler, 3,0% av brittiskt ursrpung, 1,8% av franskt ursprung, 0,4% av kinesiskt ursrpung, 0,4% av indiskt ursprung och 1,2% av annan härkomst.

Språk

Seychellerna har tre officiella språk: franska och engelska, samt det kreolska språket seychellois creole (också kallat sesalwa), som primärt är baserat på franska, men ofta blandas med spanska ord och meningar.

Av dess tre språk, är seychellois creole det mest talade språket på Seychellerna, följt av franska och sist av engelska. Cirka 87% av befolningen talar seychellois creole, 51% talar franska och 38% talar engelska.

Religion

Långt flest av Seychellernas invånare är kristna i en elle annan version. En undersökning från 2010 visar att 76,2% av befolkningen är romersk-katolska (varav alla tillhör stiftet i Port Victoria), medan 10,6% är protestantistiska.

Drygt 2 procent av befolkningen är hinduer, medan 1,6% är muslimer och 1,1% tillhör andra icke-kristna religioner. Knappt 6 procent beskrev sig själv som icke-troende, eller angav inte någon religion, i undersökningen.