Sommarsemester 2024

Sommarsemestern är för många årets höjdpunkt. Det är då vi kan vara tillsammans med familjen under längre tid utan den dagliga stressen och jäkten - och ett av de bästa ställena att göra det på, är under söderns sol. Hos Escapeaway hittar du ett stort urval av resor under sommarsemestern till låga priser.

Låt oss bara vara ärliga: Sommarvädret i Sverige kan man inte lita på. Så när skolornas sommarlov börjar i juni strömmar svenskarna till flygplatserna eller ut på Autobahn, för att leta sig väg till Sydeuropas finaste sandstränder. Där hittar man en rad solsäkra och charmiga destinationer där man kan tillbringa en billig sommarsemester, ladda upp kroppen med D-vitaminer, och bygga upp depåerna inför den mörka, nordiska vintern. Till de mest populära resmålen som vi svenskar åker till på sommaren hör dessa:

Spanien
Turism är, by far, den största industrin i Spanien, och på sommarlovet finns det inte en säng som står tom på hotellen. Men det är klart, när man har en fantastisk mix av låga priser, härligt väder, solsäkra destinationer, läckra stränder och ikoniska destinationer - däribland en rad helt vidunderliga semesteröar - så är det många som vill besöka landet. Mallorca, Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote och naturligtvis fastlandets pärlor som Costa del Sol, Costa Brava och Costa Blanca, är bara några platser du kan besöka - och självklart även storstäderna Barcelona och Madrid.

>> Läs allt om resor till Spanien här

Italien
Hos oss svenskar, finns det inget annat land som är lika populärt, när det kommer till en sommarsemester söderöver, än Italien - och det är lätt att förstå varför. Norra Italien tar emot många kör-själv-gäster från Sverige, som åker hit för att få vackra utsikter och familjevänliga destinationer runt Gardasjön och stränderna längs Adriatiska havet. Lägg därtill några av världens mest intressanta vindistrikt, ikoniska storstäder som Rom, Florens och Milano, smat de vackra öarna Sicilien och Sardinien, och du hittar helt säkert något som passar din smak - och då har vi inte ens nämt Toscana. På Escapeaway är vi specialister på italien, mer än något annat land, så använd sökmotorn för att hitta din nästa sommarresa till ett utvalt hotell i Bella Italia.

>> Läs allt om resor till Italien här

Portugal
Även om en sommarsemester i Portugal inte är ett lika populärt val som ovanstående länder, så missa inte chansen att uppleva detta fantastiska land. Här får du några av de lägsta levnadskostnaderna i hela EU, tillsammans med vackra destinationer som Algarvekusten, Madeira, Alentejo och Azorerna. Längs Douro-floden hittar du äventyrliga landskap i ett område som har ett fåtal turister, men ett överflöd av upplevelser. Kronan på det portugisiska verket är huvudstaden Lissabon, där gamla spårvagnar tar dig upp för de branta, smala gatorna, där klimatet är milt och nya upplevelser väntar runt varje hörn.

>> Läs allt om resor till Portugal här

Malta
Första gången du besöker Malta kommer du troligen få  nypa dig själv i armen, för det är svårt att ta in vad mycket Malta har att erbjuda i form av kulturella inslag och historiska vingslag - både på land och till havs. Hos Escapeaway har vi också låtit oss förföras av Maltas lillebror Gozo som du bör besöka på din resa till Malta. Gozo är en självständig ö som ligger ett stenkast från Maltas nordkust och bjuder på en helt fantastisk natur.

>> Läs allt om resor till Malta här

Cypern
Cypern är en riktig pärla i Medelhavet, som soldyrkande nordeuropéer vallfärdar till efter en lång mörk vinter. Cypern är som ett levande museum - en sann skattkista av sevärdheter som kan kopplas till dess omtumlande historia och dess strategiska placering nära det heliga landet. Oavsett om du planerar en semester för hela familjen, en skön resa i tvåsamhet, en aktiv resa med vandringar i bergen och vid havet eller om du bara vill skämma bort dig själv, så har Cypern något för dig.

>> Läs allt om resor till Cypern här

När åker vi på sommarsemester

Skolornas sommarlov startar i början av juni och slutar i början av augusti, och det är också juli månad som är den absolut största när det gäller avresor.

5 råd för att spara pengar på sommarsemestern

Här är några av magasinet Forbes' goda råd för att ta sig billigare på sommarsemester. Råden är omformulerade och kompletterade för att bättre passa svenska förhållanden.

1: Använd resesökmotorn för att hitta flygbiljetter

En resesökmotor - som den, som till exempel finns här på Escapeaway - ger dig möjlighet att välja bland många flygbolag och avgångar, och du kommer ofta kunna hitta flygbiljetter som är billigare än om du vänder dig direkt till en specifik resebyrå eller flygbolag.

Det är naturligtvis ingen garanti att du hittar en billig resa med en resesökmotor, men som regel får du möjlighet att välja mellan massor av bra erbjudanden, och lika viktigt: Möjlighet att jämföra priser så du har ett korrekt och informativt underlag att fatta dina beslut utifrån.

2: Boka i god tid

Detta måste sägas vara den gyllene regeln och framför allt när du ska resa under sommarsemestern. Det går att spara tusentals kronor på att vara ute i god tid, istället för att boka sina flygbiljetter och sitt hotell i sista ögonblicket.

Enligt tidskriften Forbes är det faktiskt bäst att vara så tidigt ute som 21 veckor före avresa, när du bokar dina flygbiljetter. Det vill säga att du bör köpa dina flygbiljetter drygt fem månader innan du ska resa, om du vill vara säker på att spara så mycket pengar som möjligt.

Men mindre framförhållning kan naturligtvis också vara en god hjälp, och i många tillfällen kan du hitta bra erbjudanden ända fram till några få veckor före avresa. Du kan till och med dra nytta av särskilda erbjudanden om du vågar vänta till sista ögonblicket, alltså till få dagar före avresa.

Detta är dock riskabelt om du ska resa under högsäsong som ju sommarsemestern är, så i det sammanhanget kommer det nästan alltid vara klokast att vara ute i så god tid som möjligt.

3: Köp en paketlösning till sommaren

Att köpa en paketlösning till sommarsemestern är i de flesta fall billigare än att köpa flyg för sig och hotell för sig. De hotell som samarbetar med resebyråer om att erbjuda paketlösningar till turister, får på grund av detta samarbete ett mycket större kundunderlag, vilket i sin tur gör att de kan hyra ut sina rum till ett mycket lägre pris än vad de annars hade kunnat.

Flygbiljetter köpta som del av ett paket kommer - av samma anledning - också ofta vara billigare än om man köper flygbiljetten separat.

Det finns många typer av paketlösningar på resemarknaden i dag, och att köpa ett paket behöver långt ifrån vara liktydigt med grisfester och att sitta i knä på andra svenska turister. Det är till exempel möjligt att köpa enbart flyg och hotell tillsammans, där den enda fördelen mot att hitta det var för sig är att du sparar en del pengar och en del praktiska besvär.

Hos Escapeaway erbjuder vi uteslutande paketlösningar på sommarsemestrar, och till ett rimligt pris, där du tillsammans köper flyg, hyrbil och en vistelse på ett trevligt, handplockat hotell på utvalda destinationer till exempel på resmål i Italien, Portugal och Spanien

4: Var flexibel med datumen

Ofta när man sitter och letar resor hamnar man i den situationen att man måste välja att resa på ett bestämt datum, eller att resa till det bästa priset.

Det sistnämnda kräver i många fall att du är beredd att resa till exempel 3 dagar tidigare eller 3 dagar senare än det datum du helst vill resa på. Det kan finnas mycket pengar att spara på bara en aning flexibilitet när det gäller dina av- och hemresedatum, så om priset är viktigt för dig är detta ett gott råd.

De dyraste dagarna att resa på är ofta söndagar och i början eller slutet av en vecka, så om du kan få det att passa med din kalender att resa mitt i veckan, så är det ofta en fördel. Detta är dock inte alltid tillfället när du reser under sommarsemestern, eftersom det inte är så många affärsresenärer under denna period.

5: Byt flyg på stora flygplatser

De stora flygplatserna är vanligtvis de billigaste att flyga till och från. Varför? Eftersom det finns många fler avgångar att välja mellan än på de mindre flygplatserna.

Om din destination inte är en stor flygplats som till exempel Heathrow i London eller Frankfurt am Main-flygplatsen, så överväg om du har möjlighet att byta flyg på någon av dessa stora knutpunkter för flygtrafik.

Det kommer i många fall kunna ge dig ett lägre, totalt flygpris än om du flyger direkt till din destination. Detta råd gäller oavsett om du ska resa under sommarsemestern eller inte.

Restiden kommer naturligtvis bli längre, men om ditt fokus är på priset kan det vara värt att överväga, om det skulle vara för dyrt att flyga direkt.

Det finns många andra sätt, än de här beskrivna, att spara pengar på till semestern, men det viktigaste är att använda sitt sunda förnuft och sina sinnen för att prioritera - och njut för övrigt bara av resan!

>> Läs också om resor i juli  månad
>> Läs också om resor i augusti månad