Resor i oktober - högsäsong för en storstadssemester

När vädret är blött, trist och kallt i Sverige, är det högsäsong för en storstadssemester. Resor i oktober går därför ofta till klassiska storstäder som Rom, Paris, Barcelona eller Lissabon. Var och en av dessa har sin egen charm, och ett klimat i oktober som bjuder in till vandringsturer, sightseeing och naturupplevelser. Många nyttjar därför höstlovet till att ta en city break söderöver, och inta de sista varma dagarna som sensommaren kan erbjuda i Europa.

Föerdrar du att åka på en badsemester, är det fortfarande möjligt att få sand mellan tårna i början av oktober på resmål som Malaga eller Alanya, men om du vill vara helt säker på at få sol, ska du kika längre söderut, till t.ex. Gran Canaria eller Dubai, där man kan kombinera storstad med strand.

Vart ska man resa i oktober?

Här har vi samlat en handfull resmål, som passar perfekt till en semester i oktober. När hösten knackar på dörren, är det några destinationer som passar extra bra till en liten get away.

Barcelona
I början av oktober kryper dagstemperaturerna i Barcelona upp över 20 grader, och det är därför en perfekt årstid att besöka denna pärla till hamnstad, som är utgångspunkt för en stor del kryssningar i Medelhavet. Och det finns det goda anledningarn till: staden har bra förbindelser till omvärlden, massor av hotell och mottager generellt sina gäster på bästa tänkbara sätt. Servitören på restaurangen talar engelska, och det är möjligt att se en fotbollsmatch från La Liga eller kanske till och med Champions League. Bland alla "must sees" i Barcelona, hittar naturligtvis den stora kyrkan Sagrada Familia, fotbollsstadion Camp Nou, och den elektriska handelsgatan La Rambla. 

>> Se alla resor till Barcelona här

Rom
Italiens kaotiska och extraordinära huvudstad är en klassiker till en semester i oktober. De heta temperaturerna från sommarsemestern är helt borta, och nu talar vi om behagliga tjugo grader på en vanlig dag - en perfekt temperatur till att promenera i staden och upptäcka alla världsberömda monument, som t.ex. Petersplatsen, Peterskyrkan, Vatikanstaten, Colosseum, den spanska trappan, Fontana di Trevi, Pantheon, Forum Romanum och många fler... Flyg till antingen Fiumicino eller Ciampino flygplts, och bo på ett av våra utvalda hotell i Rom, som alla ligger nära dessa attraktioner.

>> Se alla resor till Rom här

Azorerna
Azorernas huvudö Saõ Miguel är den sydöstligaste av de nio öarna som utgör denna enastående portugisiska ö-grupp, belägen långt ute i Atlanten, cirka 1500 kilometer från det portugisiska fastlandet. På en semester i oktober upplever du här behagliga temperaturer på drygt 20 grader, vilket är idealt till en aktiv semester där du kan uppleva fantastiska utsikter och gröna öar, ett oändligt hav med delfiner och valar. Även om stränderna är vackra, och dagarna bjuder på sol, är det lite för kallt att kunna bada på denna tidpunkt, på grund av det utsatta läget mitt i havet.

>> Se alla resor till Azorerna här

Amalfikusten
Sydöster om miljonstaden Neapel och den omponerande vulkanen Vesuvius, hittar vi Amalfikusten som är allmänt känd som en av Europas vackraste kuststräckor. Det är naturligtvis subjektivt, men det råder inga tvivel om saker att tusentals besökare kommer hit varje år för att uppleva den dramatiska kusten och alla de charmiga bukterna och städerna mellan Salerno och tippen på Sorrento-halvön. De flesta hyr en bil antingen i Neapel eller i Rom, och kör själva runt i området, vilket ger en bonus då man t.ex. kan stanna vid de arkeologiska utgrävningarna i Pompei, äta en riktig napolitansk pizza i Neapel, eller segla en tur till den lilla ön Capri. En semester på Amalfikusten i oktober ger dig lite av varje, och du slipper dessutom de flesta turister!

>> Se alla resor till Amalfikusten här

Andalusien
Spaniens största region är hemstad för en av Europas mest kända städer, Costa del Sol - eller solkusten, om man vill - och kusten alena lockar miljoner av turister varje år. Men den kräsna resenären vet, att Andalusien har mycket mer att bjuda på, och att oktober är en av de bästa månaderna att åka hit på, om man t.ex. vill uppleva storstäder som Sevilla, eller se på historiska borgar, stadsmurar i Granada och Cordoba. Andalusien har dessutom flera mindre bergskedjor och nationalparker, där du som besökare kan uppleva vackra och ensamma ögonblick. Och så kan du ta en avstickare till både Gibraltar och Marocko med färjan mellan Tarifa och Tanger.

>> Se alla resor till Andalusien här

Nyttja vår sökmotor för att hitta billiga flygbiljetter, och sätt ihop dem med ett av våra handplockade hotell, så att du kan få en perfekt resa i oktober. Bokar du ett samlat paket hos oss, är du täckt av resegarantin och du kan dessutom lägga till en hyrbil i din paketresa i samma veva.

>> Se också resor i september
>> Se också resor i november