Julmarknader

Julmarknader i Europa är en traditionell upplevelse. Julmarknaderna är kända för sin unika atmosfär, vackra juldekorationer, god mat och trevliga hantverksprodukter. Varje år innan jul, tar sig tusentals besökare till olika europeiska storstäder för att uppfylla tre önskemål på en och samma gång: julmarknad, julstämning och julshopping.

Här är några av de mest kända julmarknaderna i Europa:

  • Wien, Österrike: Wiens julmarknader är kända för sin elegans och tradition. Här får du uppleva jularrangemang och klassiska konserter, bodar fyllda med traditionell konst och hantverk, och vackert julpynt. Inte minst, kan du smaka dig igenom julbodarnas utbud av österrikiska rätter som grillat fläsk och apfelstrudel, traditionella kakor, gluhwein och punsch. 
  • Berlin, Tyskland: Berlin har flera julmarknader, men är kanske mest känd för Gendarmenmarkt som är speciellt populär på grund av alla dess bodar med unika och handgjorda produkter. Med den stora julgranen i centrum och doften av glögg och sötsaker, samt massor av matbodar med delikatesser som ostar, stekta äpplen och korvar, kommer du garanterat komma i julstämning. 
  • Prag, Tjeckien: Prag är en annan europeisk pärla när det kommer till julmarknader. Det gamla torget Václavplatsen blir omgjort till ett riktigt vinterland med en stort lysande julgran i centrum, omringad av bodar med julpynt och hantverk av lokala konstnärer. I tillägg kan du smaka dig genom delikatesser och sötsaker i alla matbodar.
  • Gdansk, Polen: Julmarknaden i Gdansk ger besökare en autentisk smak av polsk jultradition och kultur i en vacker och historisk miljö. Det är ett vackert resmål för dig som vill uppleva julstämningen i Polen och samtidigt utforska den gamla stadskärnan i staden.
  • London, Storbritannien: Julmarknaderna i London, en av världen mest spännande städer, är de perfekta ställena att uppleva julmagin på. Hit lockas både lokala och besökare från hela världen. Julmarknaderna skapar en mysig atmosfär som ger dig en härlig möjlighet att uppleva jultraditionerna och komma i julstämning mitt i händelsernas centrum. Här kan du unna dig lite julshopping samtidigt som du njuter av god, traditionell mat och dryck.
  • Edinburgh, Skottland: Edinburgh Castle ligger som en imponerande kuliss för julmarknaden, då slottet lyses upp under kvällen och bidrar till en unik atmosfär. Julmarknaden i Edinburgh lockar till sig både lokala och besökare från hela världen. Här, i hjärtat av Skottlands huvudstad kommer du kunna utforska den historiska delen av staden samtidigt som du får ta del av de skotska jultraditionerna.
  • Budapest, Ungern: Julmarknaderna i Budapest hittar du på flera platser i staden, och de blir ofta omnämnda som några av de vackraste i Europa. Den mest kända julmarknaden är nog den på torget Vörösmarty tér, med bodar som erbjuder fint julpynt och hantverk. Här kan du också prova traditionella ungerska rätter som gulaschsoppa och langos, samt goda sötsaker.
  • Barcelona, Spanien: Julen i Barcelona är speciellt känd för färgsprakande gator, imponerande ljusshower och vackra juldekorationer, så en promenad genom staden i december är en vacker upplevelse. På julmarknaderna i Barcelona kommer du uppleva den katalanska kulturen och komma i julstämning medan du shoppar och utforskar staden.
  • Amsterdam, Nederländerna: Julmarknaderna i Amsterdam finns på flera platser i staden och är en traditionell händelse som lockar både lokalbor och besökare från hela världen. Du kommer garanterat att komma i julstämning när du vandrar bland stånden som erbjuder handgjorda souvenirer, juldekorationer, lokala delikatesser och varma drycker, samtidigt som du njuter av julmusiken och den magiska atmosfären.

Oavsett vilka julmarknader du väljer att besöka i Europa, är det ett fantastiskt sätt att komma i julstämning på. Samtidigt får du uppleva de lokala traditionerna och kulturen. Varje marknad har sin egen unika charm och är väl värd ett besök för att skapa varaktiga minnen i julsäsongen.

Välkommen på förjulsresa med Escapeaway

Visste du att du hos oss hittar unika, dolda pärlor av hotell, som vi kallar Hideaways?

>> Se våra Hideaways hotell i Wien

>> Se våra Hideaways hotell i Berlin

>> Se våra Hideaways hotell i Prag

>> Se våra Hideaways hotell i Gdansk

>> Se våra Hideaways hotell i London

>> Se våra Hideaways hotell i Edinburgh

>> Se våra Hideaways hotell i Budapest

>> Se våra Hideaways hotell i Barcelona