Resor under höstlovet

Många svenskar reser till Spanien, Italien och andra sydeuropeiska resmål i oktober och november. Se det stora urvalet av billiga resor hos Escapeaway på skolornas höstlov i vecka 44. Boka nu och få det bästa priset!

I södra Spanien är det varmt och behagligt ända in i december månad. Däremot är det svenska oktober- och novembervädret ofta både vått, kallt och blåsigt. Att resa på höstlovet är därför ofta en bra möjlighet för att få lite extra sommar och ladda upp med D-vitaminer till de mörkare månaderna. Även om det inte längre är högsäsong finns det goda chanser för massor av sol och värme på de populära destinationerna i södra Europa. Portugal, Spanien och Italien är bra destinationer att besöka på denna tidpunkt.

Populära resmål under höstlovet

Det finns massor av möjligheter till en bra semester med sol, värme och härliga upplevelser under höstlovet - även utan att ruinera sig. Som alltid finns det pengar att spara genom att vara ute i god tid, och genom att undersöka marknaden och det kan du göra med hjälp av vår sökmotor här på sidan. Vi har också massor av inspiration till resmål i hela världen här hos Escapeaway och alla datum är lediga. Klicka in under de olika världsdelarna överst och gå in på de enskilda resmålen som dyker upp överst till vänster.

Att resa i vecka 44

Vecka 44 som höstlovsvecka började någon gång under 1990-talet när kommuner började slå ihop lärarnas studiedagar till en sammanhängande ledighet för barnen. Långt tidigare under 1800-talets senare hälft och fram till 1950-talet fick barnen ledigt från skolan för att hjälpa till med potatisskörden det så kallade potatislovet. Med andra ord är höstlovet en nästan 200 år gammal företeelse även om det inte alltid har infallit i vecka 44.  Det är emellertid först på senare år som svenska familjer har haft råd att resa söderut på höstlovet. Många använder dessutom höstlovet som en del av en längre resa exempelvis till USA där många resmål är fantastiska att besöka vid denna årstid. Möjligheten att ta en längre ledighet än bara vecka 44 är upp till respektive skola att godkänna.

Vart ska man resa på höstlovet?

En av de stora fördelarna med att resa under höstlovet, är att man inte konkurrerar med så många andra länder om hotell och semesterbostäder i utlandet. Omvänt kan det vara "kamp" om flygbiljetterna, så ett tips är att även titta på flygbiljetter med en mellanlandning innan flyget når sitt slutmål. Vi har tittat på våra favoritdestinationer till en bra resa till höstlovet:

Costa del Sol
Inom Europa finns det få destinationer som kan bjuda på både värme, liv och spännande upplevelser på hösten, som Costa del Sol kan. Här möter du kända städer som Marbella, Benalmadena, och naturligtvis den lilla storstaden Malaga, varifrån det dagligen flygs till destinationer i hela Europa. På höstloveet är det fortfarande härligt varmt på Costa del Sol, med temperaturer över 20 grader på dagen, och med ljumna kvällar där du kan sitta med en tunnare långärmad tröja på terrassen. Som bonus är vädret nu så milt att du kan åka på utflykt till härliga Sevilla som annars ofta är glödhet på sommaren. Åk också på utflykt i den vackra regionen Andalusien.

>> Se all resor till Costa del Sol här

Kreta
Även på Kreta, den största och sydligst belägna ön i det grekiska ö-havet, för det ett härligt höstlovsväder och möjlighet att åka på utflykt i det kretensiska landskapet. En höstlovssemester på Kreta ger dig både stranddagar med 25 grader, massor av sol (i genomsnitt 7 timmar om dagen), och en hamntemperur på härliga 23 grader i genomsnitt. Med andra ord kan du ta med badkläderna, och göra dig redo för härliga studner på stranden. Samtidigt, är temperaturerna så modernata att du har goda möjligheter att komma runt på ön på utflykter, utan att svettas ihjäl. Hyr en bil eller en cykel och ta dig upp på höjderna i bergen. Du kan flyga till Heraklion och Chania.

>> Se alla resor till Kreta här

USA
På hösten ser stora delar av USA helt fantastiskt ut. När de stora lövskogarna i New Wngland och Great Smoky Mountains byter färg, kan man köra i timmar och bara beundra landskapets skiftande nyanser. I Florida är temperaturerna nu moderata, och då det är orkansäsong här, är det inte så många amerikaner här - men om du inte har något problem med lite vind i håret, har du möjlighet att få en riktigt billig badsemester på höstlovet i Florida. Tiden är också perfekt för att resa till Kalifornien, där du har möjlighet att köra den klassiska, västra rundturen från San Francisco, över Yosemite, Death Valley, Las Vegas, Hoover Dam, Grand Canyon och Los Angeles - en tur som passar perfekt till en tre veckor (förlängd) höstlovsresa, med möjlighet för att uppleva otrolig natur och magiska storstäder.

>> Se alla resor till USA här

Storstadssemester

Det är många storstäder i Europa och USA som går att rekommendera när det kommer till en höstlovsresa. I de varma storstäderna som Rom eller Barcelona, har temperaturen nu fallit till en nivå som ger möjlighet får både korta ärmar och 30.000 steg på stegräknaren. I året-runt destinationer som London, New York, Paris och San Francisco är det mellansäsong, så priserna är billigare på övernattning, och det finns plas öven vid de största turistattraktionerna. Har du större barn, eller om du ska åka på en romantisk resa för två, är storstaden en säker hit, oavsett om det är för en långweekend, en vecka eller kanske 10 dagar.

>> Läs allt om en storstadssemester här

Gran Canaria

De flesta ser Kanarieöarna och huvudön Gran Canaria som ett vinterresmål men vädret där är faktiskt soligt och varmt året runt. Just under höstlovet kan du nästan vara säker på sommartemperaturer och samtidigt en bra prisnivå eftersom det klassiska vinterresandet ännu inte har kommit igång. Gran Canaria är i och för sig en del av Spanien men läget nära Afrikas kust kan tydligt märkas.

>> Läs om resor till Gran Canaria här

Italien

Når höstlovet närmar sig är möjligheterna goda att förlänga sommaren med en resa till Italien där till exempel Sicilien bjuder på rena sommarvädret långt in i november. Man kan även dra nytta av det varma vädret på en semester i Rom och besöka massor av sevärdheter utan att få värmeslag. Italien har massor av möjligheter med många flygplatser som har direktförbindelser till Sverige, bra kör-själv destinationer och billiga hotellrum hela hösten.

>> Läs mer om höstlov i Italien här

Så bokar du resor i vecka 44

Använd höstlovet för att komma ut och se världen med familjen när det är lite mindre trängsel, till lite lägre priser och med lite mer humana temperaturer. Använd sökmotorn här på sidan för att sätta ihop en resa under höstlovet med flexibel reslängd där du flyger med reguljärflyg till fjärran destinationer och njuter av några extra dagars ledighet innan de mörka månaderna infinner sig. Du kan söka på alla datum - hos Escapeaway har du full valfrihet när det gäller typ av resa och avresedatum, du kan till och med ha turen att hitta en restresa till mycket lågt pris. Vi sätter samman en paketresa med flyg, hotell och transfer eller hyrbil som är säkrad av resegaranti - eller så kan du boka hotel-only och själv arrangera transporten.

I sökmotorn kan du välja mellan avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Luleå, Malmö eller Köpenhamn. Vi hittar de bästa priserna på flyg, hotell och hyrbil från alla de största bolagen så du kan få det bästa priset.

>> Se även resmål under påsklovet
>> Se även resmål under jullovet