Resor i augusti

Att åka på semester i augusti blir allt mer populärt och det beror nog på att vädret i Sverige normalt sätt är mer instabilt i augusti än det är i juli, och naturligtvis också för att många skolor har flyttat fram sommarlovet en vecka eller två.

Liksom juni månad, är augusti en månad som bjuder på hög- och lågsäsong, och därmed också en stor skillnad på priserna på resor från Sverige. Det ska dock nämnas, att många länder i södra Europa håller sin semester först i augusti eller september, så det är sällan du upplever de extremt billiga priserna som du ibland kan hitta i juni månad. Det beror som sagt på de lokals sommarsemester och augusti är därför fortfrande högsäsong på hotell på resmål som t.ex. Mallorca och Kreta - i motsats till flygbolagen som ofta har svårt att sälja biljetter de sista två veckorna i auguti.

Var ska man resa i augusti?

I sökmotorn här på Escapeaway, kan du jämföra priser från alla flygbolag. Kom ihåg, at om du inte tycker om höga temperaturer, ska du undvika resmål som Spanien, Italien och Portugal i auguti, då det inte sällan blir upp mot 40 grader varmt i dessa länder då. Läs mer om vädret på de olika destinationerna. Överallti södra Europa, är sommaren fortfarande i full gång under hela augusti, och vill du åka på en sol- och badsemester, kan du lugnt åka iväg och njuta av sol, värme, härliga badvatten och stabilt väder.

Kroatien
Innan det jugoslaviska inbördeskriget, var landet känd som ett härligt och billigt resmå, och efter det återigen blivit ro på Balkan, har Kroatien stigit upp från askan som ett suveränt resmål, som passar perfekt till en semeter i augusti. Hela den kroatiska kustlinjen ut mot det Adriatiska Havet, är full av vackra bukter, charmiga öar och strålande utsikter. Hyr en båt eller åk på en minicruise längs den kroatiska kusten. Eller varför inte ta en snabbåt till magneten Venedig på andra sidan sundet?

London
Den engelska metropolen passar bra för ett besök i augusti, då vädret är bra - några gågner mycket varm - med möjlighet för turer längs med eller på Themsen, lugna stunder i skuggan av träden i parkerna, eller en tur till säsongsstarten i engelska Premier League, där lag som Arsenal, Tottenham och Chelsea gör sig gällande. En storstadssemester i London är något av det enklaste att ta sig för, då det finns massor av flygningar till den engelska huvudstaden från flygplatserna i Sverige och Danmark.

Island (bilden)
På vulkanön ute i Atlanten, smälter glaciärerna i augusti, och det uppstår brusande floder och vattenlöp i de vilda landskapen. En resa till Island är lika med dramatiska vulkaner, varma källor, vackra sjöar och öde landskap. Och augusti är en härligmånad, där du får behagliga temperaturer och långa dagar - det är endast mört cirk 6-7 timmar i början av månaden. Den trevliga huvudstaden Reykjavik är den naturliga utgångspunkten för besöket, och rådet är att hyra en bil och bege sig ut på egen hand.

USA
Du bör undvika Florida i augusti, p.g.a. värmen, men resten av ISA är fantastiskt på denna årstid. Börja t.ex. en längre resa till USA i slutet av augusti, och låt resan fortsätta in i september där du kan börja se löven falla i de högre belägrna skogarna. Ett exempel är i fantastiskt vackra Great Smoky Mountains, som du kan köra igenom på en road trip från Washington DC till New Orleans, där du kan uppleva både huvudstadens monument och söderns jazz på samma tur.

>> Läs också om resor i juli
>> Läs också om resor i september