Kulturresor

Res till kultur och historia med Escapeaway, till resmål i länder som Italien, Portugal, Kroatien, Spanien, Frankrike och många fler. På Escapeaway är vi specialister på kulturresor och inte minst de populära rundresorna i bil där vi har satt samman spännande resplaner så du kan uppleva så mycket som möjligt på din semester.

Södra Europa bjuder på ett pärlband av drömdestinationer där du kan kombinera en härlig semester i solen med spännande och intressanta besök vid ruiner från antiken, museer av världsklass och småstäder med charm och själ. Du kan läsa mycket mer om kulturresor under de olika destinationerna och få inspiration till din kultursemester på vår blogg där vi förutom kultur skriver om ämnen som mat och vin, naturupplevelser, sevärdheter och mycket annat.

Sinnena kittlas, och fantasiförmågan jobbar för högtryck när man befinner sig på en kulturresa och upplever lämningar i landskapet, från framgångsrika civilisationer som av olika orsaker har gått under, har försvunnit, jagats bort eller som frivilligt har lämnat en stad, en fästning, en hamn, en dal - eller kanske ett helt land.

Här nedan har vi valt ut fem av våra mest populära destinationer för kulturresor i Europa:

Kulturresor - populära resmål

Amalfikusten

Ofta omtalad som Europas Vackraste Kuststräcka och även om det säkert råder delade meningar om detta så råder det ingen tvekan om att en kulturresa till Amalfikusten är en riktigt god idé. Flyg till Rom eller Neapel och kör vidare med hyrbil till den ikoniska destinationen medan du besöker vulkaner, arkeologiska utgrävningar och spännande städer och byar längs vägen.

>> Läs mer om resor till Amalfikusten här

Provence

Den bästa delen av Frankrike anser många och det är heller ingen tillfällighet att många av världens mest välbärgade människor varje år beger sig till Den Franska Rivieran för att visa upp sina senaste leksaker. Här är stadsnamnen ikoniska och furstar samt prinsar bjuder regelbundet in till bal på det lokala kasinot. Utforska Verdon-klyftan, bestig Mont Ventoux eller kom närmare gud i basilikan i Marseille.

>> Läs mer om resor till Provence här

Andalusien

I Spaniens sydligaste provins reser sig bergskedjan Sierra Nevada majestätiskt och ger med sina snöklädda toppar lä åt det ikoniska slottskomplexet Alhambra som tronar ovanför kulturstaden Granada. Åk på en spännande kulturresa till Andalusien och besök huvudstaden Sevilla, bli yr på El Caminito del Rey, gör en utflykt till Gibraltar eller njut av solen på Costa del Sol - Andalusien har allt.

>> Läs mer om resor till Andalusien här

Algarve

Naturen och geografin har varit givmild mot Algarvekusten som utgör den sydvästra delen av den europeiska kontinenten. Med Atlanten som en mäktig medspelare har denna kuststräcka genom årtusenden ändrat form till glädje för öga och själ. Här finns allt från långa stränder till dramatiska klippformationer, grottsystem och dolda bukter. Fästningen Sagres är Europas yttersta utpost och besöks av tusentals människor varje år medan städer som Portimao och Albufeira klingar av semesterstämning, mys och avkoppling.

>> Läs mer om resor till Algarve här

Kroatien

Ur askan ska du åter uppstå och det kan man verkligen säga att Kroatien har gjort. Huvudstaden Zagreb och kuststäderna Zadar, Pula, Dubrovnik och Split är alla populära resmål för kulturresor med sitt stadsliv medan nationalparkerna Plitvice och Krka visar upp en naturskönhet i världsklass.

>> Läs mer om resor till Kroatien här

Toscana

Regionen, som är Italiens mest kända och älskade, kallas även för Italiens hjärta, vilket man lätt kan förstå. För hade det inte varit nog med den vackra naturen, isolerade småbyar och den vackra kusten, så bjuder Toscana också på kulturstäder i den absoluta "tungviktsklassen", här ibland framför allt Florens, Lucca, Siena och Pisa, som alla bör besökas under minst ett par dagar. Hos Escapeaway har vi alltid ett brett utbud av hotell och semesterbostäder redo i Toscana för din kulturresa, oavsett om du vill ha en fast bas eller om du vill åka från plats till plats.

>> Läs allt om kulturresor till Italien här

Sicilien

Italiens och Medelhavets största ö har fört en omtumlande och uppvaktad tillvaro mitt i ett hav som omväxlande dominerats av folkslag från hela regionen. Här hittar man därför arkeologiska och genetiska lämningar från både araber, berber, greker, romare och allt man kan tänka sig där emellan. Här finns aktiva vulkaner, intressanta städer och ödsliga bergstrakter med vackra vandringsleder.

>> Hitta resor till Sicilien här

Europeiska kulturresor med stilfull övernattning

Övervägande delen av våra europeiska kulturresor tar dig tätt inpå en svunnen tid när du till exempel besöker det ikoniska Alhambra i Granada, böjer nacken bakåt och betraktar den enorma Sagrada Familia i Barcelona, eller föreställer dig gladiatorspelen i Roms Colosseum. Samtidigt som du besöker en modern storstad, kan du träda in i förtidens små - och mycket stora - arkitektoniska mirakel. Från Akropolis i Athen, via den ikoniska hamnstaden Dubrovnik till Mont Saint-Michel i Normandiet bidrar Escapeaways kulturresor till att ge dig nya perspektiv på förtidens ingenjörer och stadsplanerare.