Yala Nationalpark – Safari på Sri Lanka

Sri Lanka Leopard Yala Nationalpark
Yala Nationalpark har en hög koncentration av leoparder - men du ska ändå ha tur för att få syn på en! Foto: Casey Klebba, CC BY-SA 4.0

På Sri Lankas sydöstra hörn, ut mot den Indiska Oceanen, ligger en nationalpark i storlek med Öland, Yala Nationalpark. Med sin vackra natur och rika djurliv, kan den absolut jämföras med Afrikas mer berömda naturparker, och den bjuder inte minst på lika så oförglömliga upplevelser. Om du vill kombinera avslappning och unika naturupplevelser på din semester, är Sri Lanka därför ett perfekt mål.

Semester med enastående naturupplevelser

Reser du till Sri Lanka, kan du använda ett av Hideaways handplockade hotell som utgångspunkt för att åka på safari i den stora parken. På turerna kan du ha tur och möta den sällsynta Sri Lanka-leoparden. Yala Nationalpark har den högsta koncentrationen av leoparder i världen, men det finns självklart ingen garanti att se detta kattdjur på ett besök i parken.

Leoparden är dock bara en av många djurarter du kan möta på en utflykt i Yala Nationalpark. Leoparderna delar nämligen parken med majestätiska elefanter som lever i stora flockar, fruktade krokodiler, svarta läppbjörnar, vattenbufflar, livliga apor och inte mist oändligt många färgglada fåglar.

Leopard Yala Nationalpark
Leoparder gillar att gömma sig, men du kan ändå ha turen att upptäcka en i Yala Nationalpark. Foto: Patty Ho, CC BY 2.0

Det är dessutom inte endast möjligheten att se exotiska djur, som gör en safari i Yala Nationalpark till en unik upplevelse. Ja, exotiska djur kan man ju se på ett zoo, om man så vill…

I Yala Nationalpark, som är en av de största nationalparkerna på Sri Lanka, kan du först och främst få uppleva djuren i deras naturliga omgivelser. Därtill kommer ett extra element av spänning, som uppstår när du djupt koncentrerad spanar efter djuren mellan träden. Det är ofta här guiderna kommer till sin rätt. Parkens “rangers” känner till området ingående, och kan därför hjälpa till att hitta djuren på långt avstånd.

Yala Nationalpark
Du har goda chanser att möta parkens största invånare, Sri Lankas egen underart av den asiatiska elefanten. Foto: José Ozorio, CC BY 2.0

Från jaktmark till nationalpark

Yala Nationalpark, som täcker en area på cirka 130.000 hektar, är indelad i fem block. Idag är två av dessa öppna för besökare och det mest populära blocket är block 1, Palatupana, längst i söder. Under det brittiska koloniala styret var detta block en jaktmakt för landets elit, men idag är det bland annat här en stor del av parkens leoparder håller till.

Den bästa tidpunkten att besöka Yala Nationalpark, är normalt under torkan mellan februari och juli då djuren kommer ut från skogarna och samlas runt vattenhålen. Du kan läsa mer om parken på den officiella hemsidan.

Biæder
Fågellivet är rikt i Yala Nationalparken – fler än 200 olika arter är registrerade i parken. Foto: C Fotografia, CC BY 2.0
Krokodille Yala
Det finns två krokodeilarter på Sri Lanka, och båda lever i Yala Nationalpark. Foto: Amila Tennakoon, CC BY 2.0

Resor till Sri Lanka

Safaris i Yala Nationalpark äger oftast rum i jeepar, och du kan boka både halvdag- och heldagsutflykter. Även om de flesta djur i parken inte uppfattar dessa jeepar som farliga, och du därför ofta kommer överraskande nära djuren, bör du ta med en bra kikare för att få mest ut av upplevelsen.

Reser du till Sri Lanka för att bo på ett av Hideaways handplockade hotell nära nationalparken, hjälper hotellet gärna till att arrangera din safari. Bland Hideaways hotell, finns de som ligger så nära parken, att det inte är omöjligt att du får besök av olika djur i trädgården!

Läs mer om resor till Sri Lanka med Hideaways.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Mikkel H.

Gastronomi i Portugal

Portugisisk mat är utsökt och varierad, och landet bjuder på många lokala...
Läs mer