Weekend i Gdansk – en pärla i Polen

Vad har egentligen Gdansk att erbjuda? Efter en långhelg här, kommer du att upptäcka att här finns så mycket att se, att du inte ens hunnit med hälften...

På cirka en timme i flyg når du Gdansk, och möts av en spännande och vacker stad med kanaler, torg, marknader och gågator. Det är en stad full med historia och en öppen och glad befolkning, som gör allt för att ditt besök i deras stad ska blir precis så bra som du önskar.

Men vad har egentligen Gdansk att erbjuda? Efter en långhelg här, kommer du att upptäcka att här finns så mycket att se, att du inte ens hunnit med hälften. Ja, det är lika bra att du redan nu sätter igång att planera nästa besök i denna pärla till stad, som vibrerar av charm, (billig) shopping, kultur, historia, hygge och en befolkning tar emot dig med öppna armar.

Väl framme på ditt hotell, och efter en snabb uppackning av väskorna, står du mitt i Gdansk – som bara väntar på att utforskas. Men var ligger centrum? Är det historiska museet öppet idag? Och var ligger närmsta glasskiosk?

Shopping och gatuliv i Gdansk.

Istället för att irra runt, så spendera den första resdagen på att bara strosa runt och känna av stadens stämning och atmosfär. Njut av arkitekturen och skapa dig en överblick över hur Gdansk faktiskt är uppbyggd. Ta en promenad på gågatan Dlugie Pobrzeze, som ligger längs floden Motlawa – ett väldigt charmigt område, som påminner om Nyhavn i Köpenhamn. Slå dig till sist ner på ett litet torgcafé, och njut av en kall Tyskie-öl eller en liten Zubrowka-vodka, medan stadslivet tar plats framför dig.

Fem måsten i Gdansk

Gdansk är en av de äldsta städerna i Polen, med en 1000-årig historia på nacken. Själva staden bombades nästan sönder under Andra Världskriget, men återuppbyggdes så att den även idag är full av förtidens traditioner. Gdansk är fullt av upplevelser och intryck, men låt inte paniken gripa tag i dig – välj istället ut fem highlight, och låt spontaniteten stå för resten (eller nästa besök).

Gdansk är full av historia

Missa inte

  1. Rådhuset som byggdes mellan 1379-1457. Det brändes ner år 1945, men återuppbyggdes, och huserar idag det Historiska Museet. Rådhuset bjuder också på en mycket vacker sal: den Röda Salen.
  2. Den gamla kvarnen vid Motlawa-floden (1442-1444) fungerade både som hamnkran och stadsport. Den är ett kännetecken för staden och en av de främsta sevärdheterna i Gdansk.
  3. Minnesmärket på halvön Westerplatte, som den 1 september år 1939 angreps av tyska styrkor. Detta angrepp kom att bli inledningen till Andra Världskriget. Du kan ta en båt till Westerplatte. I Gdansk ligger också världens största museum om Andra Världskriget.
  4. Minnesmärket för Ofrene från december 1970. Tre 42 meter höga kors, som står vid ingången till varvet i Gdansk. Korsen står som minne för de varvsarbetare som mördades under strejken 1970.
  5. Ulica Długa och Długi Targ ligger i förlängning av varandra, och är bland de finaste gatorna i Gdansk, rika på utsmyckningar och många historiska byggnader. Här bodde stadens allra mest välmående invånare förr i tiden.

Mat och dryck hör till…

Kvällen börjar närma sig efter en dag full med intryck, shopping och upplevelser. Det är tid för ett uppfriskande bad innan middagen, varpå dagens nästa stora fråga ställs: var ska vi äta middag? Det svåraste är att välja, för det finns massor av möjligheter i Gdansk, med restauranger som både serverar lokal och internationell mat – i alla prisklasser.

Den välkända vodkan Zubrowka.

Är temperaturen fortfarande ljummen, så avsluta middagen med en stilla drink utomhus. Är luften kall, så finns det många trevliga vin-, öl- och cocktailbarer där du kan njuta av din night cap. Men glöm inte att prova Polens nationaldrink – vodka. En iskall vodkashot värmer hela vägen ner till tårna och ger kinderna färg. Själv njöt jag av den omtalade vodkan Zubrowka. Rund, mild och aromatisk, och en perfekt god-natt-dryck. Tycker jag.

Hideaways är specialister på resor till Gdansk där du bor på utvalda hotell på bästa läge. Läs mer om Hideaways resor till Gdansk här.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer