Visste du att…

…världens näst äldsta familjeverksamhet ligger i Italien?

Kyrkklockfabriken i den lilla bergsbyn Agnone, belägen djupt inne i den vackra, och autentiska regionen Molise, är världens näst äldsta familjeverksamhet enligt en analys som är utförd av The Times. Den äldsta ligger i Japan. Fabriken Fonderia Pontificia Marinelli har konstruerat, och gör det fortfarande, klockor till hela världens kyrkor sedan 1000 år tillbaka!

…det italienska ordet för damsko används på flera sätt?

Det italienska ordet för damsko, scarpetta, är också slang för att rensa sin tallrik från de allra sista dropparna av pastasås med hjälp av en brödbit. Brödet är således damskon. Detta är naturligtvis inte något man ser utföras på restaurangerna, utan uteslutande hemma vid matbordet. Namnet kommer från att man böjer brödet lite grann för att samla upp den sista såsen, och därmed formas brödet så att det liknar en liten sko. Men om det egentigen kommer från, att man i historien fick äta skosulor för att hålla sig mätt, berättar bara några få anektoter om…

Intresserad av fler fakta om Italien? Visse du t.ex. att det var karnevalen som satte igång hotellrörelsen i Venedig? Eller att italienarna tankar vin som vi tankar bensin?

skriven av
Mer av Lars Krogh

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer