Visste du att…

Strand på Sardinien
Strandene på Sardinien er i en klasse for sig. Foto: Jarek Ceborski - Unsplash

Sardinien är ett av de områdena i världen där folk lever längst?

Om du önskar att uppleva din 100:de födelsedag, så är chansen störst om du bor i bergområdena på Sardinen. Här är det nämligen inte ovanligt att bli mycket gammal, och ser man på statistiken över hur många som når 100 år i västvärlden i jämförelse med antalet på Sardinen, så är antalet betydligt högre på den italienska ön. Av 1 miljon människor lever 135 sarder i över 100 är, medan antalet för resten av den västra halvkulan stannar på 75. Och beger du dig upp i bergen, nära Nuoro på norra Sardinien, så är det hela 240 personer av 1 miljon som kan fira sin 100:de födelsedag.

Världens äldsta

Flera internationella undersökningar visar, att Sardiniens befolkning, framförallt de som bor i området Ogliastra mitt på ön, är en av de 3-4 befolkningsgrupper över hela världen, som har den högsta genomsnittsåldern. Faktiskt har ön flera gånger husert världens äldsta, t.ex. Antonio Todde, som dog år 2002 tre veckor innan sin 113:e födelsedag. År 2000 kom han med i Guinness Rekordbok som världens äldsta nu levande man”.

Gammel mand fra Ogliastra på Sardinien
En gammal man från Ogliastra…

Och år 2003 var den 112-åriga Giovanni Frau från Orroli på Sardinien Europas äldsta dåvarande levande man. I denna lilla stad med 2800 invånare varar livet lite längre än på andra ställen. Här har 11 stycken kunnat fira 100 år fyllda, 8 stycken sin 95-årsdag och 41 stycken har blivit mer än 90 år.

Men varför blir Sardiniens befolkning så gammal?

Traditionella metoder

Det finne egentligen inte ett enda svar på det, men faktum är, att befolkningen på landet och i landsorterna äter sunt. I det sardinska köket använder man fortfarande traditionella metoder och recept, som har överlevt från generation till generation. Många står själva för produktionen av sin råvaror, de odlar sina egna grönsaker och frukter, lagar sin egen sugo (sås) till pastan och mjölk och kött kommer från lokala producenter. Även rödvinet från Sardinien spelar en särskild roll, då den har en särskilt förebyggande verkan på hjärt- och kärlsystemet. En forskningsstudie vid det medicinska institutet i London har påvisat en koppling mellan konsumtionen av ett särskilt sardiskt rödvin och den höga genomsnittsåldern på ön. Vinet produceras efter traditionella metoder, där druvorna pressas över en längre period. Denna process sägs vara förebyggande och motarbetar problem med hjärtat. Utöver maten och vinet spelar också generna hos Ogliastras invånare kanske också en viktig roll, och forskare håller på att undersöka om orsaken till att de också lever längre, också beror på generna.

Intresserad av fler fakta om Sardinien? Visste du till exempel, att många anser att världens kanske vackraste strand ligger i det nordvästra hörnet av Sardinien?

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer