Visste du att…

…du i norra Italien kan hitta Italiens, och kanske världens, första kaffe-universitet?

I staden Trieste i nordöstra Italien ligger l’Università del Caffè som bildades i Napoli 1999 av ägarna till det berömda kaffemärket Illy, och sedermera flyttade till Trieste år 2002. Målet med universitetet är att sprida kunskap och kännedom om kvalitetskaffe i Italien och hela världen.

Sedan 1999 har man undervisat allt från kaffeproducenter till professionella baristor och allmänt intresserade kaffe-nördar om kaffets universum, bryggmetoder och en massa mer. Idag har kaffe-universitetet 20 olika förgreningar i hela världen, som alla sprider den nyaste forskningen inom kaffe-kunskap.

Kaffemaskine
När det gäller färdigheter inom kaffebryggningskonsten har faktiskt danskarna varit några av världens bästa, och italienarna haltat efter, då det har hållits världsmästerskap för baristor…

Trots att Italien ju är espressons hemland, och att det bryggs ett enormt antal espresso bakom de många bardiskerna i landet varje dag, så är det märkligt att italienarna aldrig varit bland de tre bäst placerade i världsmästerskapet i espressobryggning.

Istället kan man se att Danmark är ett av de länder som har tagit hem flest segrar under de 15 år som tävlingen har funnits, nämligen hela fyra gånger, år 2001, 2002, 2005 och 2006. Sverige har tre tredjeplaser som bästa placering, år 2001, 2006 och 2008.

Är du intresserad av fler artiklar om italienskt kaffe?

Då bör du läsa min kollega Louises populära artikel om den italienska kaffekulturen, du hittar hennes artikel här.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie

Utforska Montikvarteret i Rom

Rom är indelat i många olika kvarter med osynliga gränser. Det äldsta...
Läs mer