Visste du att…

…italienarna tankar vin, som vi tankar bensin?

Italienarna är ofta praktiskt lagda, när det kommer till vardagens förnödenheter. Vi svenskar köper vin på flaska, eller ibland på box, och njuter kanske av ett glas till middagen i löpet av veckan och helgen. Många italienare däremot, dricker vin både till lunch och middag till vardags (några tunnar ut det med vatten med eller utan kolsyra) och köper därför in stora mängder vin på en gång.
Ett enkelt sätt att göra detta på är att sätta vinbaljan (rymmer gärna 30 liter) i bilen, köra till närmsta vin-tankstation (ofta hos större producenter) och därefter “fylla upp tanken”. Här tankar man vin som vi tankar bensin, med station och slang, enda skillnaden är vätskan som kommer ut från slangen. Jag vill göra er uppmärksamma på att detta är helt lagligt i Italien.

…man i Napoli kan handlar utan att lämna sitt hem?

Och här talar vi inte om näthandel. I Napoli har många lokala en korg hängandes i ett snöre från deras altan. Den hissar de ner till gatunivå när t.ex. grönsakshandlaren kör förbi. Man lägger pengar i korgen, hissar ner den och sedan upp den igen med färska varor och växelpengar. Om grönsakshandlaren också levererar vattenmeloner och andra tunga frukter, berättar dock historien ingenting om.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Lars Krogh

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer