Visste du att…

…Italien har öar med samma namn?

Vill du resa till öarna Pianosa eller Capraia, kan det vara en bra idé att först besluta om det ska vara de på den västra eller östra delen av Italien. För du kan antingen besöka öarna nära den toskanska kusten, eller i närheten av Apulien. Italien har nämligen gett flera öar samma namn. Öarna Pianosa och Capraia utanför Toskanas kust kan du ta båten till från Piombino. Capraia här uppe, är något större än den med samma namn som tillhör Tremiti-öarna utanför Garganohalvön i Apulien. Här ligger också ön Pianosa. Öarna ligger cirka 22 kilometer ifrån varandra, är båda obebodda, och man kan komma till dem med båt från Rodi, Preschiti, Vieste, Manfredonia och Termoli – eller flyga helikopter från Foggia.

…Rom är staden, om du suktar efter romantik?

The Daily Telegraph har korat Rom till världens mest romantiska stad för att åka på bröllopsresa till. Det är alltså staden man ska åka till, om man vill återuppliva kärleken i äktenskapet, eller bara uppleva några romantiska dagar tillsammans. Där Paris, som annars levet gott på ryktet om att vara en romantisk stad, kan vara kall och fuktig, har Rom ett fantastiskt klimat, och är den stad som inspirerar till att gå på en promenad hand i hand, skriver tidningen, och nämner också “Prinsessa på vift” med Audrey Hepburn och Gregory Peck som den mest romantiska film inspelad i Rom.

…Italiens nationallag i fotboll spelar i f.d. kungliga färger?

Har du aldrig undrat över varför italienarna spelar i ljusblått och vitt, och inte i rött, vitt och grönt, vilka är färgerna på den italienska flaggan? Det finns faktiskt en enkel förklaring till det: Den italienska ex-kungafamiljen, Savoia, flydde från Italien 1946, och Italien blev då omgjort till Republik. Men detta gick över huvudet på det italienska nationallaget i fotboll, som fortfarande spelar i “Azzurra”, vilket betyder ljusblått, och var de officiella färgerna för familjen Savoia.

…Italien omringar två självständiga länder?

Italien är den enda landet i världen, som har två självständiga stater: Vatikanstaten och San Marino Republiken, som båda gränsar till Italien i alla riktningar. Republiken San Marino, som på italienska heter Serenissima Repubblica di San Marino, är världens femte minsta land och en av världens äldsta republiker. Dess första författning härleds ändå tillbaka till år 1263. San Marino ligger mellan regionerna Emilia-Romagna och Le Marche, nära Adriatiska Havet. Vatikanstaten är en stad i staden, i Rom, och bebos av den katolske påven och flera av hans anställda. Vatikanstaten är världens minsta stat med sina 44,2 hektar och är en av Europas sista stater, som inte ännu infört demokrati.

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer