Visste du att…

Italien är ett land av kontraster?

Tittar man bara på statistiska upplysningar, verkar Italien med sina cirka 60 miljoner invånare, att vara ett mycket homogent land, där 90 procent av befolkningen är katoliker, och alla pratar italienska. Men sanningen är annorlunda, för beger du dig till gränsområdena, talar man faktiskt flera språk. På Sardinien talar man sardiska, medan man i norra Italien, på gränsen till Frankrike talar franska, och på gränsen till Österrike och Schweiz talar man tyska.

Men det är inte den enda skillnaden, för även det italienska köket och det italienska landskapet skiljer sig från region till region.

…du kan åka med veterantåg genom Italien?

Om du vill uppleva en del av 1800-talet, och resa runt i Italien på samma sätt som dåtidens konstnärer och författare, så är detta faktiskt möjligt.

Med de italienska veterantågen, som organiseras på ett professionellt sätt med tidtabeller och olika stopp, kan du uppleva hela landet precis som man gjorde en gång i tiden. Alla destinationer är länkade till lokala arrangemang, så när du åker iväg på tur, inkluderar det också tillgång till en händelse/arrangemang.

…det franska köket härstammar från Italien?

Det franska köket har faktiskt sina rötter i det italienska. Fransmännen kanske inte är helt eniga i detta påstående, men en sak som är säker, är att adliga Catarina de Medici, som var en del av den florentinska adeln på 1500-talet, tog med sig sina kockar och recept till Frankrike, då hon 1533 gifte sig med Henrik II. Familjen Medici var berömda för att vara dåtidens trendsättare, och Catarina de Medicis kockar fick också snabbt styr på det franska köket och undervisade de franska kockarna i att laga mat, så som man gjorde i Florens.

I den berömda kokboken från renässansen, Epulario skriven av Giovanni de Rossellii (tryckt i Venedig 1518), kunde man läas hus man skulle laga alla olika typer av kött, fisk och fjäderfän.

…man kan åka skidor på Italiens största öar?

Massor av skandinaver vallfärdar till norra Italien för att åka skidor, men visste du att även Italiens största öar bjuder på upplevelser i pudervit snö? Sicilien och Sardinen erbjuder nämligen mer än bara sol och strand, och åker du hit på vinterhalvåret och får lust att ta en tur på slalomskidorna, så är det faktiskt möjligt!

Se alla våra semesterbostäder och hotell på Sicilien här

Sicilien bjuder backarna i Nicolosi och Linguglossa på pister som når upp mot 3000 meters höjd. Områdena ligger i närheten av Catania och Etna, Europas största vulkan. Den högsta punkten på Sardinien är något lägre, men också här kan du testa slalomskidorna på backarna vid landsorten Fonni, som ligger vid öns största berg, Gennargentu (1840 meter högt).

 

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer