Visste du att…

…hårdosten Grana Padano framställs av indiska krigare i Italien?

Den nog så välkända italienska systerprodukten till parmesanosten Parmigiana Reggiano, Grana Padano, framställs inte längre av italienare utan av 3000 indiska krigare av stammen Sikh, som får några år sedan reste från Punjab i Indien till Cremona i Italien för att föra vidare denna gastronomiska symbol. Orsaken är ganska rättfram: handverkets fader hade nått pensionsåldern och de unga italienarna vill inte arbeta i mjölkindustrin…

…Michelangelo var helt beroende av en framstående kardinals högra hand?

Michelangelo kan tacka ett fult förslag av en vän i Florens för sin karriär i Rom. Vännen föreslog att Michelangelo skulle skapa en marmorstaty, begrava den under jorden och senare sälja den som antik. Köparen, som var en kardinal i Rom, och också en konstkännare, genomskådade dock deras trick. Dock kunde kardinalen också se talangen bakom statyn och fick således Michelangelo att flytta till Rom och Vatikanstaten – och resten är historia.

Intresserad av mer fakta om Italien?

Visste du t.ex. att Italiens kortaste väg endast är fem meter lång? Eller att man kan få böter för att mata duvorna i den toscanska staden Lucca. Läs mer om om det här.

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Lars Krogh

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer