Vinterresor med sol och värme

Ta en paus från den svenska vintern och res på en vinterresa till solen tillsammans med Escapeaway.

Vintern har tagit ett fast grepp om oss här hemma, med kyla och snö på flera platser i vårt avlånga land. Längtar du efter solens värme, finns det lyckligtvis flera soliga resmål att välja mellan hos Escapeaway denna vinter. Det gäller oavsett om du drömmer om att slappna av vid poolen, eller om du vill vara mer aktiv på resan och uppleva massor med saker under vägen.

Evig sommar på vackra öar

Ett av de bästa botmedlen mot vintertrötthet får du genom att fylla på med D-vitamin på en semester till söderns givmilda sol. Och i den kategorin finns det flera destinationer att välja mellan inom överkomligt avstånd från Sverige – även om du såklart måste resa längre och längre bort för att hitta de riktigt varma destinationerna allt eftersom vintern tar större grepp om vår del av världen. 

Kanarieöarna bjuder på sol och värme större delen av året, också när vintern är som mörkas och kallas här hemma. Den spanska ö-gruppen ligger dessutom förhållandevis nära det europeiska fastlandet. Den relativ korta restiden har också gjort öar som Gran Canaria och Teneriffa till favoritresmål bland soltörstande skandinaver på vintern.

Runt 500  kilometer längre norrut ligger Madeira, som med dagstemperaturer på cirka 20 grader, och massor av soltimmar, också är ett perfekt mål för en vinterresa långt från snö och kyla. Framförallt den södra delen av den portugisiska blomsterön, runt huvudstaden Funchal, bjuder på flera solskenstimmar mellan december och januari. Faktiskt fyra gånger så många som i södra Sverige!

Vintersemester på vacker strand i leendets land

De senare åren har Kanarieöarna fått stark konkurrens från Thailand, som det mest populära resmålet på vintern. Flygturen är något längre, men i gengäld kommer du fram till ett härligt tropiskt klimat med riktig sommarvärme. Här är havstemperaturerna tillräckligt högs för att även den värsta badkrukan nog ska våga sig i vattnet. Landet bjuder in till avslappnande badsemestrar på vita stränder vid turkosblått hav, bland annat på populära Phuket, den vackra semesterön Koh Samui samt i den inbjudande skärgården i Krabi.

Du och familjen kan spendera större delen av semestern med att bara njuta av de fantastiska stränderna i Thailand. Men om ni önskar lite mer omväxling, kan det också rekommenderas att göra en utflykt till några av de enastående naturpärlorna som ligger i inlandet. Därutöver kan du se fram emot möten med en otroligt gästfri lokalbefolkning, ett ett av världens kanske bästa kök.

Färgglada korallrev och historiska vidunder i Egypten

På Afrikas nordöstra hörn, hittar vi Egypten, som är ett annat populärt resmål på vintern. Landet bjuder på flera soltimmar och ligger inom förnuftigt avstånd från Sverige. Här är det dessutom endast en timmes tidsskillnad, vilket innebär att du och familjen inte behöver störa dagsrytmen. 

På två av Egyptens mest populära vinter-resmål, Hurghada och Sharm el Sheikh vid det Röda havet, är det även i januari och februari ungefär lika varmt som på en typisk svensk sommardag – mellan 22-26 grader. Det bjuder in till avslappning på de läckra stränderna eller till dykning vid de färgglada korallreven som det Röda havet är känt för.

De behagliga temperaturerna betyder att vintern också är en bra tidpunkt att resa till Egypten för att utforska alla landets sevärdheter. På sommaren kan de höga temperaturerna göra det svårt att utföra sightseeing, men då är vinterhalvåret desto trevligare. Missa exempelvis inte att besöka Kungarnas Dal i Luxor, Tutankhamons grav, Sfinxen i Giza och inte minst de stora pyramiderna. 

Tidig sommar på Costa del Sol

Även om det ligger snö på topparna av de närliggande Sierra Nevada-bergen, har Costa del Sol nere vid Medelhavet också på vintern ett härligt milt klimat med temperaturer som ofta stiger upp till 18-20 grader på dagen. Det är kanske inte något strandväder direkt, men i gengäld kan du utforska omgivningarna som Costa del Sol och Andalusien bjuder på.

Om du tycker om att spendera tid med utomhusaktiviteter, finns det massor av välja mellan: golf, vandringar, ridning, utflykter till charmiga städer med vitkalkade hus, eller promenader vid havet. Medan det är massor av liv och turister på Costa del Sol på sommaren, är en vinterresa hit en helt annan upplevelse. Hotellpriserna faller betydligt, köerna vid de populära attraktionerna blir kortare och du har bättre möjlighet att uppleva den lokala kulturen och njuta av en lugnare atmosfär.

Sommarvärmen anmäler sin ankomst tidigt i södra Spanien. Redan i maj påminner vädret om en bra svensk sommar. Kvällar och mornar kan fortfarande var lite kyliga, men solen har stor makt och under dagarna kan temperaturerna nå mellan 22-24 grader. Kan du vänta så länge, är våren därför också en god tidpunkt att resa till Costa del Sol för att ta förskott på sommaren.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Mer av Gunhild Mahgoub