Vinsemester på Cypern? Tips på vinrutter och festivaler

Vindruvor
Lär dig mer om vinerna från Cypern.

Cypern är ännu inte så känt som vinland hos oss svenskar, men medelhavsön har faktiskt vintraditioner som sträcker sig flera tusen år tillbaka. Du kan enkelt utforska denna viktiga del av Cyperns kulturarv, genom att till exempel följa en av de spännande vinrutterna på ön där du på vingårdar kan uppleva resultatet av de sista årtiondenas insats för att höja de cypriotiska vinernas kvalitet.

Perfekta förhållanden för vin

Ett stabilt torrt klimat med över 300 dagar med solsken om året, samt en jord baserad på vulkanisk jord och kalksten, ger nära perfekta förutsättningar för vinrankor att växa. Det har öns invånare lyckligtvis utnyttjat i över 5000 år, och under antiken var öns viner ytterst eftertraktade runt Medelhavet: om dessertvinet Commandarias ursprung kan spåras så långt tillbaka, är inte säkert, men vinet anses i dock vara världens äldsta vin, som fortfarande produceras. Det var sannolikt tempelriddare på Cypern, som gav det söta dessertvinet dess namn, då de på 1100-talet började att producera det i stora mängder till Europas hov.

Från medelmåttiga viner till hög kvalitet

I modernare tid var Cypern, fram till murens fall, dock mest känd för att producera viner av rätt medelmåttig kvalitet, som framförallt avsattes till Sovjetunionen, något som gjorde att öns vinproducenter satsade mer på kvantitet än kvalitet. Detta har dock sedan ändrat sig, och en rad fantastiska vinproducenter har under de senare åren gett de cypriotiska vinerna ett kvalitetslyft. Även om det är samma landsorter som på traditionellt vis står för produktionen, har öns vinindustri genomgått en markant modernisering och tillväxt.

Vinmark på Cypern
Vinfält på Cypern. Foto: CTO Zurich, CC BY 2.0.

Grunden till att Cypern på sikt återigen kan bli ett vinland, som också växer till internationellt erkännande, är också unikt. Utöver det goda, soliga klimatet, råder man på Cypern över några av de äldsta vinrankorna i världen, som enligt experterna kan producera druvor av enastående kvalitet. Tack vare sitt läge och restriktioner mot import av främmande vinplantor, drabbades Cypern som enda land i Europa aldrig av vinpesten då den bredde ut sig på 1800-talet.

För att kunna hävda sig på den internationella marknaden, odlar men dock idag också nyare sorter, som Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carignan noir och Palomino.

Vinrutter

Om du kan slita dig loss från öns härliga stränder och historiska sevärdheter, finns goda möjligheter för att stifta närmare bekantskap med de cypriotiska vinerna. Det lokala turistkontoret har satt ihop sju vinrutter, som varje vinentusiast bör avsätta tid till att utforska. Rutterna leder dig t.ex. genom de sydligt vända, högt belägna sidorna av Trodosbergen, eller på en vacker sträcka mellan Limassol och Pafos, till lantbruksområdena runt Larnaca och Nicosia.

 

Vinglas
Vingårdarna bjuder stolt på smakprover av deras bästa årgångar – och du kan naturligtvis också köpa med dig viner hem.

Vinrutterna har kommit till i ett samarbete med de lokala vingårdarna som erbjuder provsmakning och personal som tar emot besökare på fasta öppettider.

Limassol vinfestival

Reser du till Cypern i slutet av augusti eller början av september, kan du delta i Limassol Vinfestival. Stadens park, Limassol Municipal Gardens, nära havet fylls under cirka två veckor med traditionell dans, musik, matbodar, och naturligtvis massor av lokala viner från både stora och små vingårdar. Den familjevänliga festivalen har de senaste åren utvecklat sig till en av de största på Cypern och lockar tusentals besökare.

Cyperns vinmuseum

Om du inte nöjer dig med besök på vingårdar, utan också vill lära dig mer om det cypriotiska vinets långa historia, bör du ta vägen förbi det intressanta vinmuseet i landsorten Erimi. Museet ligger nära Limassol och tempelriddarnas borg Kolossi – ett område där man hittat några av de äldsta spåren av vinodling på Cypern. Museet har en fin samling av historisk vinutrustning som man hittat runt om på ön.

Resor till Cypern

Hideaways är specialister på att handplocka de hotell och semesterbostäder på Cypern, där du både kan slappna av i vackra omgivningar och dessutom ha en bra utgångspunkt för spännande utflykter – till exempel till en närliggande vingård.

Se alla resor till Cypern med Escapeaway här

 

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer