Vindsurfing och vattensport på Gran Canaria

Playa de Pozo Izquierdo
Playa de Pozo Izquierdo

Gran Canaria är som skapt för en aktiv semester, och ön har också genom årtionden varit ett favoritresmål för vindsurfare från hela Europa. Men även om du inte själv är surfare, är öns alla surfer sports sina besök värda. Där surfare samlas, uppstår en särskild kultur, och det är spännande att följa den vilda akrobatik som tar plats ute på vågorna.

Surfar-kulturen uppstår av naturliga själ vid havet och vid de små vikarna runt om på Gran Canaria, där surfarna håller till, hittar du små trevliga caféer och restauranger – ofta med utsikt över havet, så att du kan följa med i surfarnas lek på vågorna i den kraftiga vinden. Det är – oavsett om du surfar eller inte – en intressant paus från Las Palmas livliga stränder.

Världens bästa vindsurfare någonsin, halvdanske Björn Dunkerbeck, växte upp på Gran Canaria, och idag har hans familj byggt ett surfcenter på ön. Dunkerbecks surfcenter ligger vid Playa del Aguila, men Gran Canarias mest berömda surf spot är nog den vd Pozo Izquierdo, där man också håller stora internationella tävlingar. Här kan du ofta möte några av världens bästa vindsurfare, som tar sig an vågorna med imponerande moves.

Gran Canaria är vindsurfarnas Paradis
Gran Canaria är vindsurfarnas Paradis.

Pozo Izquierdo är för hardcore surfare, och inte för nybörjare. Har du aldrig testat att surfa tidigare, är Vargas ett bättre alternativ att börja på – här är vågorna mer pålitliga. Vill du prova på vindsurfing för första gången, finns ett center i Las Palmas för nybörjare. Mistral-centret vid Bahia Feliz har dock bättre faciliteter, och även här är vattnet platt, vilket är ett måste för dem som vill börja med vindsurfing.

Surfing och kitesurfing på Gran Canaria

Gran Canaria passar också utmärkt till vanlig surfin utan segel. Men medan de bästa platserna för vindsurfing ligger på öns sydöstra kust, ligger de flesta – och bästa – platserna för vanlig surfing på Gran Canarias norra kust. Självklart har du också massor om möjligheter för kitesurfing på Gran Canaria. Kitesurfare reser till Gran Canaria av samma anledningar som vindsurfarna: massor av vind och sköna temperaturer medan det är kallt i resten av Europa…

Kitesurfing har för övrigt blivit väldigt populärt bland Gran Canarias lokalinvånare, och det är inte sällan man ser folk lämna sina arbetsplatser under siestan för att passera en timme eller två på havet. Det har nästan blivit en livsstil för många på ön, och det är lätt att förstå varför. Det är aldrig långt till havet – oavsett var du bor eller arbetar.

Generellt är Gran Canaria ett Paradis för alla typer av vattensport, dykning och aktiva semestrar. Du kan nästan alltid hitta en bra plats på havet där vinden blåser och vågorna är höga, eller en lugnare vik där du kan vila på stranden och bara svalka av dig i vattnet. Möjligheterna är oändliga på Gran Canaria.

När du ändå är på Gran Canaria måste du passa på att uppleva huvudorten Las Palmas. Här kan du läsa om fem saker du kanske inte visste om Las Palmas på Gran Canaria.

Taggar från artikeln
, , ,
skriven av
Mer av Lennart Kiil

På äventyr i Gran Canarias vulkanlandskap

När du hör namnet Gran Canaria, tänker du säkert på långa, vackra...
Läs mer