Vin: Italiens livsnerv

Italien är världens största vinproducent! Som samtalsämne får både fotboll, pasta och mode se sig besegrade av vin, som för italienarna innebär historia, kultur och god smak. Vin är bokstavligen alltid på italienarnas läppar.

Fakta om vin

Italien är världens största vinproducent och vinexportör, med en vinproduktion som beräknas till cirka 59 miljoner hektoliter per år. Det produceras fler olika typer av vin än i något annat land (ca. 400 sorter) och många av vinerna håller en mycket hög standard. Odlingsarealerna utgör mer än 900.000 hektar. Intressant är också, att italienarna tillhör världens flitigaste vinkonsumenter (per capita).

I Italien finns flera olika vin-specifikationer: VdT (Vino da Tavola) indikerar att det handlar om ett bordsvin och därmed ett enklare vin; IGT (Indicazione Georafica Tipica) indikerar att vinet kommer från ett bestämt geografiskt område; och om druvtypen är benämnd som DOC (Denominazione di Origine Controllata), betyder det att vinet kommer från ett begränsat geografiskt område där det också är reglerat vilken mängd druvor som får odlas varje år per hektar, samt vilka druvor som får användas och förhållandet dem emellan.

Vin plukkes i Italien
Italien är världens största vinproducent och vinexportör, och det ställs hårda krav på druvornas kvalitet samt själva produktionen av vinen…

Till sist kommer vinen med betäckningen DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), som är den förnämsta klassificeringen – och med ännu högra krav än DOC-vinerna. De viner som det produceras flest av är de enkla bordsvinen, men andelen högkvalitativa viner som produceras har de senaste åren ökat markant. Även om Italien framställer alla möjliga typer av vin, är det rödvin som dominerar. Det finns över 2000 olika druvsorter, som odlas i alla landets 20 regioner. Några av de mest kända druvsorterna är bland annat Sangiovese, Barbera, Merlot och Negroamaro, som alla är blå. Av de gröna druvorna kan sorterna Cataratto, Trebbiano och Malvasia nämnas.

Italiens top 3 vinregioner: Toscana, Piemonte och Veneto

Det är inte alla viner från dessa tre regioner, som ligger i den högsta klassificeringen, men genomsnittet är högt i jämförelse med många andra regioner i Italien. Toscana med sitt Chianti-distrikt känner de flesta till, men Toscanas riktigt tungviktare hittar du i den södra delen av regionen, nämligen på sluttningarna utanför städerna Montalcino där den kraftiga Brunello di Montalcino framställs; samt i Montepulciano där Vino Nobile di Montepulciano framställs. Både tillhör Toscanas bästa och mest kända viner.

Vinmark i Toscana
Vinmark i Toscana

I Piemonte kalla det mest kända vindistriktet för Langhe, och dess varierande landskap och fruktbara jord ger en bra bas för produktionen. Langhe utgör den södra delen av Piemonte, sydöst om regionhuvudstaden Turin. Områdets kulturcentrum är Alba. I Langhe framställer man några av Italiens bästa rödvin, bl.a. det världskända vinet Barolo, som görs på Nebbiolo-druvan. Av samma druva framställs också vinet Barbaresco, som sägs ha sina rötter ända tillbaka i Romartiden. Men i Piemonte koncentrerar man sig inte bara på röda viner; här framställs nämligen också ett vitt vin av hög kvalitet av druvan Arneis, som odlas i distrikten Roero (Roero Arneis) och Langhe (Langhe Arneis).

Läs vår populära artikel om gastronomisk särklass och vackra landskap i Langhe här. Eller läs om smakupplevelsernas stad Alba i denna artikel.

I Veneto-regionen har fler och fler skandinaver de senaste åren fått upp ögonen för vindistriktet Valpolicella, som ligger öster om Gardasjön, lite norr om Verona. De flesta har hört talas om, eller ännu bättre, njutit av, en flaska Amarone, vilken framställs av tre olika druvsorter: Corvina, som utgör vinets stomme, samt sorterna Rondinella och Molinara. Det var dock först år 1936 som man först började framställa Amarone-viner, då producenten Villa Mosconi (idag känd som Bertani) vid ett tillfälle framställde ett vin på dessa tre olika druvor. De betydligt äldre vinerna från distriktet är Valpolicella Superiore och Classico, samt det fylliga dessertvinet Recioto.

Södra Italien på frammarsch

I södra Italien har man framställt vin sedan en lång tid tillbaka, men dessa viner har allt för ofta stått i skuggan av vinerna från Toscana, Piemonte och Veneto. Ett exempel på detta framställer man in den exotiska regionen Apulien (Italiens “klack”), nämligen viner på Primitivo-druvan, vilka är populära hos oss i Norden. I den lilla regionen Basilicata, som ligger mellan Campania och Apulien, har man den senaste tiden börjat framställa viner av bra kvalitet på Aglianicodruvan.

Vindruer og vin på Sicilien
Vinproduktionen i södra Italien är på frammarsch, inte minst på Sicilien där denna man kommer från…

Sicilien produceras fantastiska viner på den lokala druvan Nero d’Avola, som ger ett kraftigt och koncentrerat rödvin. Nero d’Avola är det viktigaste och och mest utbredda vinet från Sicilien, och har fått sitt namn från staden Avola på öns sydöstra sida.

Vinprovning

Att provsmaka vin kan verka svårt och lite konstigt: det svingas med glas, slurpas och spottas! Men faktum är, att det inte alls är så konstigt, och att (nästan) alla kan provsmaka vin på ett professionellt sätt. I denna artikel om vin, är det därför helt på sin plats, att jag beskriver lite mer om hus en vinprovning går till. Man pratar vanligtvis om fyra steg:

BETRAKTA VINET: När du betraktar vinet, håller du i glasests fot och håller glaset in, över bordet. Genom att hälla upp vinet i glaset och titta på det uppifrån, kan du notera vinets färg och intensitet. Många mycket unga rödviner har en blåröd nyans. Efter några års lagring skiftar färgen till klar rubinröd för att anta en mer tegelröd färg ju äldre det blir. Olika druvor ger också vinet olika färgnyanser. Intensiteten i färgen kan också ge en fingervisning om vinets fyllighet – ser vinet tjock och ogenomskinligt ut, kan du räkna med att det har en fyllig och koncentrerad smak.

DOFT: Rotera vinet runt i glaset, antingen genom att hålla i glasets fot och rotera din handled, eller genom att låta glaset vila på bordet och rotera det emot underlaget. Det viktigast är, att vinet får så mycket kontakt med luftens syre som möjligt, eftersom det är det som behövs för att sätta igång de kemiska reaktionerna som gör att vinet utvecklas i glaset. I rörelsen fastnar också vinet på glasets sidor, vilket gör att du får en större yta som doftar och således blir det lättare att åtskilja vinets olika doftnyanser. Försök att beskriva vinets doft. Doftar den mycket eller lite? Kan du identifiera någon bestämd fruktdoft? I början är det viktigaste att hitta något du kan hänga upp intrycken på, för att komma ihåg dofterna. Associera gärna fritt – mormors blåbärsträd, en nyligen tjärad badbänk eller en skog med vissna blad.

Vinsmagning
Vinet ska betraktas, doftas, smakas och till sist sammanfattas…

SMAK: Ta en stor klunk vin och låt det sköljas i munhålan en stund. Börja med att känna efter om vinet verkar fylligt eller lätt. Finns det någon sötma eller är vinet helt torrt? Är vinet friskt, eller upplevs smaken platt och hämmad? Du kan också notera om vinet är syrehaltigt eller mjukt. När du har gått igenom dessa överläggningar, kan du börja att leta i ditt eget “smak-minne”. Kanske hittar du toner av björnbär, kaffe, choklad, äpple, karamell eller något helt annat. Det professionella sommeliererna spottar alltid ut vinen efter att ha gurglat runt dem. Men som glad amatör är det ju inte en nödvändighet. Det är dock viktigt att observera att smaklökarna blir bedövade redan efter några få klunkar vin, vilket gör det svårare att särskilja vinernas olika nyanser ju längre vinprovningen pågått.

SAMMANFATTNING: Efter att du har gått igenom all ovanstående steg, är det dags att samla alla intryck. Gå tillbaka till dina noteringar. Hur har du beskrivit vinets olika kvaliteter? Nu kan du dra slutsatser om vinets kvalitet, mogenhet, och framförallt, om du själv tycker om det!

Platser i Italien där du kan prova viner

Nästa steg är naturligtvis att själv prova allt detta i praxis, och därför kommer jag i det följande ge dig några konkreta tips på en rad platser i Italien, där du kan kombinera semestern med vinprovning:

Piemonte
Vill du kombinera vinprovning och middag, kan jag varmt rekommendera dig vinprovning på Agriturismo Bevione, där du förutom en omfattande vinprovning kan njuta av en god middag på gårdens egen restaurang.

Vinsmagning på Agriturismo Bevione
Vinprovning på Agriturismo Bevione.

I samma region vill jag också varmt rekommendera dig att prova en vinprovning på Villa Cornarea, som är en vinupplevelse för livet, då du här stiftar bekantskap med några av Italiens bästa vivner.

Läs vår spännande artikel om Vingården Bevione och dess outtömliga skaparkraft, och gå bakom kulisserna tillsammans med ställets ägare för att förstå historien bakom den populära vingården.

Veneto
Söder om vinrutten “Strada di Prosecco“, och norr om Venedig, hittar du gården Borgoluce Agriturismo, där ägaren ger en vinprovning, eventuellt i kombination med middag i den tillhörande restaurangen som ligger några kilometer bort från stället.

Prosecco vindistrikt
Prosecco vindistrikt är – fram tills nu – en av norra Italiens bäst bevarade hemligheter…

Toscana
Vinprovning på Palazzo Bandino i Toscana handlar för många om familjetraditioner och en passion för vinet Vino Nobile di Montepulciano. På Palazzo Bandino blir du varmt mottagen av Gabriele och hans dotter Marta som står för den dagliga driften.

Det samma gäller vinprovningen på Cantine Cesani, där familjen Cesani har framställt vin sedan 1950-talet. Flera hundra av Escapeaways gäster – och våra egna medarbetare – är helt saliga över detta lilla vinparadis utanför San Gimignano.

Vinsmagning på agriturismo Cantine Cesani
Vinprovning på agriturismo Cantine Cesani.

Umbrien
I regionen Umbrien, som också kallas för Italiens matsal, rekommenderar jag dig att vara med på vinprovningen på Villa Subretia, som ligger i ett ännu ganska okänt vindistrikt. Men de frodiga markerna, tillsammans med de utmärkta druvorna, gör att vinerna i området nu på allvar börjar att konkurrera med Italiens absoluta toppviner.

Sicilien
Om du har lust till att bo på en äkta vingård på Sicilien, där det finns möjlighet för en omfattande vinprovning, så rekommenderar jag Tenuta Stoccatello på öns södra kust. Här kan du avlägga besök i vinmarkerna med efterföljande provsmakning av lokala viner, och inte minst en god middag på gårdens restaurang.

Vill du läsa mer om hur du kan spendera semestern på en italiensk vingård och på italienska agriturismi? Då ska du läsa min kollega Louises artikel “Drömmen om Italien hittar du på en agriturismo på landet“.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer