Vild natur i Katalonien

Estany de Travessani
Estany de Travessani. Foto: Javier Sanchez Portero. CC BY-SA 2.0

I hjärtat av Pyrenéerna ligger Kataloniens enda nationalpark, Parc Nacional d’Aigüestortes, i Estany de Sant Maurici, som med sina höga toppar, otaliga kristallklara sjöar, och djupa glaciärdalar, bjuder på många stora naturupplevelser och massor av aktivitetsmöjligheter.

Store naturupplevelser på vandringsturer

Nationalparken, som etablerades år 1955, består i grova drag av två öst-väst gående dalar, som omringas av höga bergstoppar. I dalarna växer framförallt tall- och granskog, och har du tur kan du här se exempel på det rika djurlivet i form av vilda get-antiloper och murmeldjur, liksom det också finns ett rikt fågelliv i området. Anledningen till det rika växt- och djurlivet i Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici är naturligtvis alla de kalla vattendrag och sjöar som är rika på forell, och vid vars bredder bisamråttor och uttrar håller till.

Estany de Monestero, en af de mange smukke søer i nationalparken.
Estany de Monestero är en av många vackra sjöar i nationalparken. Foto: Javier Sanchez Portero, Creative Commons

Bra ingångsportar till hjärtat av nationalparken hittar du bland annat i landsorterna Espot och Boí. Här finns besökscentrum med upplysningar om flera markerade vandringsrutter, som ger möjlighet att utforska naturparkens spektakulära natur. Det är gratis tillgång till nationalparken, som endast kan besökas till fots. Möjligheterna omfattar allt från förhållandevis avslappnande promenader runt de vackra bergssjöarna, till krävande trekking mellan de högre topparna. Har du inte lust att utforska området på egen hand, arrangeras också guidade turer med utgång från besökscentrumen.

Kirke i Vall de Boí.
Kyrka i Vall de Boí. Foto: Albert Torelló, Creative Commons

De romerska kyrkorna i Vall de Boi

Det är inte endast i den centrala parken, du hittar intressanta platser att besöka. På väg mot nationalparken, i norr och söder, är den så kallade zona periféricaI också rik på höglandsnatur.

Likaså rymmer området också många kulturhistoriska sevärdheter. Ta till exempel vägen förbi Vall de Boì, direkt väster om nationalparken, som är berömt för sina nio romerska landsortskyrkor från 1000- och 1100-tal, vilka har bidragit till att området nu finns med på UNESCOs världsarvslista. Enligt organisationen är kyrkorna i Vall de Boì “exeptionella exempel på romersk stilart, belägna i ett oberört område”.

En resa till denna vackra region i norra Spanien är naturligtvis också en möjlighet för att utforska en rad andra unika natur- och kultursevärdheter.

Handplockade hideaways i Katalonien

Drömmer du om en semester med stora natur- och kulturupplevelser, är Katalonien ett perfekt val. I Katalonien har vi hittat en rad enastående hideaways, som är perfekta utgångspunkter till upplevelserika dagar i landskapet.

Läs mer om resor och handplockade hideaways i Katalonien här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer