Vilar det en förbannelse över Isola la Gaiola?

När jag reser runt i Italien slutar jag aldrig att förundras över alla de gömda skatter jag hittar på min väg. Italien förbluffar mig gång på gång – och jag blir positivt överraskad av landet vart jag än befinner mig.

Just en sådan plats, som för några dagar sedan fick mig att häpna, är Isola la Gaiola – en gömd skatt belägen i Napolibukten, som består av två mindre öar placerade på några få meters avstånd från varandra, sammankopplade via en bro. De två öarna är av samma storlek; den ena har alltid varit öde, medan den andra huserar en gammal villa som varit bebodd under större delen av 1900-talet. Isola la Giaola ligger endast cirka 30 meter från fastlandet, framför kusten Posillipo utanför Napoli, mitt i Parco Sommerso di Gaiola – ett skyddat naturområde på 42 hektar.

Historien om Isola la Gaiola

Napolitanarna själv kallar inte ön för Isola la Gaiola, utan för Isola Maledetta, vilket betyder “den förbannade ön”. Varför nu detta, kanske man frågar sig – för hur kan en sådan vacker plats vara förbannad?

Isola la Gaiola
Det är svårt att tänka sig att en så vacker plats som Isola la Gaiola skulle vara förbannad – men det är precis vad ryktet säger…

Faktum är, att trots att ön kan framstå som en perfekt destination för avkoppling, berättar historiska legender en helt annan historia. Isola la Gaiola anses vara förbannad, för nästan varje person som bott i villan har gått en förtida död till mötes. I slutet av 1800-talet bodde en eremit på ön, som kallades för Il Mago, “magikern”. Och kanske var det han som la en förbannelse över ön, för efter honom har det bara gått utför! Serien av olyckliga event började runt år 1920 då villan beboddes av Hans Braun som sedermera hittades mördad på ön, inrullad i en matta. En kort tid senare dog även hans fru, Elena von Parish, då hon var på väg till ön i den elementära linbanan som kopplade samman ön med fastlandet. En koppling brast och Elena drunknade i havet. Nästa ägare av villan var Otto Grumbach, som dog av hjärtattack då han befann sig på ön.

Och tragedierna slutar inte där. På 1950-talet bodde Maurice Sandoz, ägare av ett läkemedelsföretag, på ön, men han hamnade så småningom på en psykiatrisk klinik där han begick självmord övertygad om att han hamnat i konkurs. Några år senare köpte Gianni Agnelli, då chef för Fiat, villan på Isola la Gaiola, och inte långt efter begick hans enda son självmord vilket lämnade Gianni Agnelli utan arvinge. Gianni började då att lära upp sin brorson Umberto Agnelli så att han småningom skulle kunna ta över företaget, men Umberto drabbades av en sällsynt form av cancer och dog vid en ringa ålder av 33. Nästa köpare av ön var multi-miljardären Paul Getty, som genomförde transaktionen bara kort före det att hans barnbarn kidnappades. Den sista investeraren att försöka tämja Gaiola var Gianpasquale Grappone… som hamnade i fängelse när hans försäkringsbolag kollapsade.

Isola la Gaiola idag

Så, att säga att Isola la Gaiola är förbannad, är närmare bestämt en underdrift! Idag ägs villan inte av någon privat ägare, möjligen för att den är så förfallen, men kanske mer troligt på grund av vidskepliga själ. Istället ingår ön i den skyddade naturparken Parco Sommerso di Gaiola vilken drivs av den ideella föreningen Centro Studi Interdisciplinari Gaiola, och platsen som så länge varit förbannad, har istället förvandlats till ett Paradis för natur- och badälskare.

Isola la Gaiola 3
Idag är Isola la Gaiola ett uppskattat badparadis för napolitanare och stadens besökare…

Det gäller dock att vara tidigt ute, och utrusta sig med stort tålamod, om man vill njuta av klipporna och havet framför Isola la Gaiola. På grund av att platsen nu är ett skyddat naturområde, med någorlunda platsbrist, så släpps det bara in 100 besökare åt gången i parken. För att säkra din plats behöver du därför ställa sig i kö cirka 2 timmar innan öppningstid – något som kan vara en utmaning under Napolis gassande sol. Väl framme vid ingången lämnar du ditt ID-kort i utbyte mot ett passerpass som du behåller tills dess att du bestämmer dig för att lämna parken för dagen. Det släpps inte in någon ny person, förrän en person går hem, så väntan kan bli lång.

Isola la Gaiola 4
Utrusta dig med ett stort tålamod om du vill besöka Isola la Gaiola – och glöm inte solkrämen!

Men om du vill bada på en mytomspunnen plats, i fantastiska naturmiljöer – då kanske det är värt väntan trots allt!

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer