Via degli Dei – Gudarnas väg mellan Bologna och Florens

Via degli Dei (Gudarnas Väg), som förbinder Emilia-Romagna och Toscana, har existerat i över 2000 år. Både etruskerna och romarna använde den, liksom den på medeltiden var en av de främsta vägarna genom Apenninernas gröna berg. Idag är rutten populär bland vandrare och mountainbike-entusiaster, vilka följer rutten för att kombinera unika natur- och kulturupplevelser.

En vandringstur från medeltiden till renässansen

Via degli Dei leder mellan torget Piazza Maggiore i Bologna och torget Piazza della Signoria i Florens. Den leder fram i öde, natursköna områden och gamla landsorter, på allt från små grusstigar till asfalterade vägar. Gudarnas Väg faller på flera sträckor samman med den romerska vägen Via Flaminia Militare. På några platser kan du därför se den ursprungliga vägbeläggningen, och med tanke på hur många människor som passerat här under tidens lopp, är det svårt att inte känna historiens vingeslag.

Romersk vej
Vägbeläggningen från romartiden i närheten av Bologna.
Det finns goda möjligheter av att njuta av lugnet när du går genom Apenninerna på Via degli Dei.

Städerna du passerar på din väg mot Florens (eller omvänt), ger möjlighet att få fylla upp energidepåerna med en god måltid mat och eventuellt hitta tak för natten. Här hittar du också matvarubutiker om du har behov för proviant – vilket kommer behövas om du väljer att följa hela Via degli Dei, som är på nästan 120 km, med cirka 4.500 utmanande höjdmeter. Med tåg kan du ta dig från Bologna till Florens på endast en halvtimme, men till fots är det en tur, som i alla fall enligt den officiella rutt-beskrivningen, tar mellan 4-5 dagar.

Rekommenderade etapper: Bologna – Badolo (19,3 km); Badolo – Madonna dei Fornelli (27,8 km); Madonna dei Fornello – Monte di Fo’ (17,5 km); Monte di Fo’ – San Piero a Sieve (21,08 km); San Piero a Sieve – Florens (33,2 km).

Tid till återhämtning och njutning

Du behöver varken vara i toppform eller en erfaren vandrare för att gå Via degli Dei. Rutten kan delas in i ännu fler, kortare etapper. Likaså väljer många att endast gå en mindre del av hela rutten. Det är dessutom möjligt att följa Gudarnas Väg på mountainbike, vilket kan göras på 2-3 dagar. Rutter ser då lite annorlunda ut.

Om du har några extra dagar att genomföra hela rutten, finns det möjlighet att göra som avstickar under vägen. Det ger bland annat fler valmöjligheter i förhållande till övernattning. Efter en lång dag till fots eller på cykel, är det skönt att kunna slappna av i lugna omgivningar på ett idylliskt B&B eller agriturismo.

Apenninerna bjuder på rikliga vandringsrutter – för vandrare på alla nivåer
Firenze solnedgang
Framme i Florens finns det många möjligheter att återvinna några av de tappade kilona med gastronomi i världsklass… Foto: Maëlick, CC.
Florens är en bra utgångspunkt för att utforska Toscana. Hyr eventuellt en bil och låt benen vila, medan du utforskar några av alla medeltida städer.

Du hittar mer information om de rekommenderade etapperna och sevärdheter längs Via degli Dei på den officiella hemsidan här.

Hitta fram med karta och mobil

Club Alpino Italiano gjorde på början av 1990-talet ett stort arbete med att göra Via degli Dei mer lättillgänglig. Det har bland annat satts upp nya markeringa och informationstavlor, som hjälper vandrarna att hittar rätt, och upplyser om sevärdheter under vägen.

Du bör dock ta med en kartan över din planerade rutt, i det fall att du missar skyltarna. Nu för tiden har de flesta av oss en smartphone med GPS, och det underlättar att hitta fram med hjälp av denna. Till detta kan vi rekommendera appen Viewranger, som just vänder sig till friluftsfolket. I denna app kan du på förhand markera rutten du önskar gå, samt ladda ner de nödvändiga kartorna. Det är således inte nödvändigt att ha uppkoppling under vägen. Viewfinder finns till både Android och iOS.

Vandringssemester i Italien

Via degli Dei är endast en av många vackra vandringsrutter som du kan utforska på en aktiv semester i Italien. Spenderar du semestern vid Amalfikusten, kan du t.ex. gå på en vandringstur på Santieri degli Dei (Gudarnas stigar), medan du i Abruzzos nationalparker i centrala Italien hittar en massa möjlighet för att njuta av höga berg, djupa dalar, storslagna högslätter och vackra sjöar.

Har du fått lust att snöra på dig vandringskängorna? Då kan du läsa mer om en aktiv semester i Italien med Escapeaway. Du hittar också flera tips och råd till en säker och lyckad vandringssemester i vår stora italienska vandringsguide.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer