Vespan – en tidlös italiensk ikon

Har du någonsin dagdrömt om en semester i Italien där du kör fram en röd Vespa på kullerstensbelagda gator i Rom, med håret som som fladdrar i vincden där det sticker fram under hjälmen? Att resa på en Vespa är synonymt med frihet, och fordonet är essensen av det fenomen vi föreställer oss Italien vara. Vespan har blivit en kulturell symbol, och representerar än idag Italien runt om i världen. Vi blir återkommande påminda om den italienska drömmen när en Vespa passerar förbi i reklamfilmer för italienska tomater eller semesterorter runt om i landet. Så, att du dagdrömmer om att själv sitta upp i sadeln, är egentligen inget märkligt alls…

Vespans födelse

Vespan föddes våren 1946, efter andra världskrigets slut, i vilket Italien i allra högsta grad hade varit aktivt. Som resultat av kriget var fattigdomen utbredd i stora delar av landet – staten Italien behövde komma på fötter igen, och italienarna behövde ett praktiskt och ekonomiskt sätt att ta sig till och från sina arbeten. Med den ekvationen i tankarna skapade Enrico Piaggio, Vespan: ett tvåhjuligt fordon, avsett för yrkesverksamma – och kvinnor. Tack vare den genomtänkta designen kunde äntligen italienska kvinnor köra en moped utan att oroa sig över att deras kjolar blev smutsiga av lera och olja. Och plötsligt var inte bara den manliga populationen i rörelse, utan hela Italiens befolkning. Vem vet, kanske är det tack vare Vespan som Italien så småningom kunde växa till den stormakt landet blev.

Läs även vår populära Vespa-relaterade artikel Sicilien på två hjul här.

Varför heter Vespan just Vespa?

Det finns två huvudsakliga teorier om hur Vespan fick sitt namn. Den mest kända versionen är att namnet kommer från ett utrop av Enrico Piaggio då han såg den första prototypen av fordonet: ”sembra una vespa!” (”det ser ut som en geting”). Han syftade på det surrande ljudet från motorn, samt på karossens form som från ovan påminner om insekten.

Gul vespa
Vespor finns i en massa olika färger och modeller – och är ett omtyckt inslag i den italienska gatubilden.

Den andra versionen är att Vespa är en akronym för Veicoli Economici Società Per Azioni (mer eller mindre ”Ekonomiska fordon AB”) baserat på det faktum att Piaggios företag var ett av de första aktiebolagen i Italien och att Vespan föddes som ett fordon för alla.

Vespan i filmer och reklamer

Vespan är en legend inom italiensk kultur, och framförallt i italienska filmer får fordonet ofta ta så stor plats att man skulle kunna tilldela den en egen karaktär i historien. Det yttersta beviset på detta måste vara filmen ”Prinsessa på Vift” (Vacanze Romane på originalspråk) från 1953 med Audrey Hepburn och Gregory Peck som huvudrollsinnehavare. Sittandes på en vit Vespa upptäcker de tillsammans Roms alla fantastiska byggnader och torg, och filmen gav inte bara Italiens huvudstad publicitet i hela världen – utan gjorde också att Hollywoods filmskapare nästan ställde kravet att en Vespa skulle finnas med i varje ny italiensk film som producerades…

Vespan har också förekommit i flera reklamkampanjer hos andra företag. Min personliga favorit är där Absolut Vodka använder sig av en Vespa för att symbolisera flaskans form. Otroligt kreativt om du frågar mig.

Vespan har sedan länge varit en italiensk ikon, och fram tills den dagen jag skaffar mig min alldeles egna, kommer jag att fortsätta dagdrömma om mina åkturer på Roms gator och torg, sittandes på en skinande röd tvåhjuling.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer