Versilia – Toscanas välbevarade hemlighet

Versilia bjuder på många inbjudande stränder.

Toscana är utan tvekan ett av de mest populära resmålen i Italien. Ändå finns det oupptäckta områden här, som bara väntar på ditt besök – Versilia är en sådan plats.

Versilia ligger inklämd mellan Apuan-alperna på ena sidan och sandstränderna på den andra sidan, i den nordvästra delen av Toscana upp mot Ligurien och Cinque terre. Området är uppkallat efter floden med samma namn.

Strand och berg

Placeringen mellan strand och berg ger området ett stort mångfald i landskapstyper. Du hittar både långa, lugna sandstränder och spektakulära backar och bergstoppar tillsammans med naturparker, skogar och den stora sjön Massacuiccoli. All olika slags natur skapar inte överraskande bra förhållanden för både djur och växter.

Den del av Versilia som sträcker sig fram längs stranden kan knappast kallas en välbevarad hemlighet. De vita sandstränderna tillhör de mest populära i Toscana, men resten av Versilia – upp mot bergen – är däremot orörd av turister och besökare.

Viareggio är en av de mest populära städerna i Versilia.

Havet har också en stor betydelse för Versilia och kusten som blickar mot väster ger vackra solnedgångar hela sommaren lång. Många av Italiens rika och kända kommer till Versilias småstäder längs Rivieran på sommaren, mest kända i det sammanhanget, är nog Viareggio och Forte dei Marmi.

Runtom på backar och ängar bryts det gröna landskapet av, av små, gamla kyrkor, olivfält och små landsorter. Området kan utforskas till fots, på cykel eller i bil. Här finns något för alla – även den mest äventyrslystna!

Mat och dryck i Versilia

Som de flesta ställen i Toscana, kan även Versilia ställa upp med ett mycket varierat utbud av mat av högsta kvalitet. Här finns också gott om goda viner och smakfulla bakverk – kakan Scarpaccia är t.ex. en lokal specialitet som du måste smaka på din resa. Men vi rekommenderar också att själv botanisera bland de lokala rätterna – fråga de lokala om tips och råd – maten i Versilia är verkligen välsmakande.

Även vad gäller gastronomin, kommer Versilias läge mellan hav och berg till sin rätt. Små fiskerestauranger längs kusten bjuder på allt gott från havet, och uppe i bergen hittar du gamla specilaiteter utvecklade över hundratals år av de lokala bönderna.

Läs mer om resor till Italien med Escapeaway här

Taggar från artikeln
Mer av Mikkel Krohne-Sørensen

Besök Lissabons hippa matmarknad

Matmarknaden Mercado de Campo de Ourique i Lissabon bjuder på härliga kulinariska...
Läs mer