Verona är mycket mer än Romeo & Julia och Arenan

There is no world without Verona walls, but purgatory, torture, hell itself. Hence-banished is banish’d from the world, And world’s exile is death. —William Shakespeare, Romeo and Juliet, Act III, Scene iii

Många förbinder otvivelaktigt Verona med Shakespeares tragiska historia om de två unga, förälskade Romeo och Julia från två rivaliserande familjer, som aldrig fick varandra. Andra har besökt staden i sammanband med sin semester vid Gardasjön och minns kanske en ljum sommarkväll med opera i stadens vackra, gamla Arena.

Kärlekens stad

Men Verona är mycket mer än Romeo & Julia och Arenan. Promenerar du ner för de många marmorbelagda gatorna i staden, möter du en vacker arkitektur i form av gamla byggnader, vackra kyrkor (bl.a Sant’Anastasia som är stadens största kyrka, samt Domkyrkan med det ofärdiga klocktornet), spännande museum och shoppingmöjligheter en masse. Och sist men inte minst, kommer du inte att kunna undvika den speciella atmosfären som vilar över denna vackra stad som lutar sig mot den snirkliga floden Adige.

Julies balkon og statue i Verona
Verona kallas ofta för “Kärlekens stad” – här Julias balkong och nedanför hennes staty.

Skulle du vilja titta på alla härligheter från ovan, så går det att ordna. En kort promenad med start på Piazza delle Erbe, vidare över den vackra gamla bron Ponte Pietra, leder dig till den gamla, romerska teatern som ligger vid foten av backen San Pietro. Här startar en trappa, som för dig upp till en utkikspunkt vid Castello San Pietro, varifrån du har den vackraste panoramautsikten över hela staden samt de böljande kullarna som omringar staden med sina cypresser. Det är inte för inte, som staden kallas La Cittá dell’Amore, kärlekens stad. När du har hämtat andan efter trappbestigningen och den vackra utsikten, och vill ta dig ner igen, kan du med fördel göra det bakvägen genom ett trevligt kvarter som tar dig tillbaka till floden Adige.

Autentiska matintag

När törsten och hungern anmäler sig, är urvalet av barer och caféer i centrum enormt – men var ska du gå för att undvika de stora och dyra turistfällorna?

På nummer 15 på gatan Corso Porto Borsari, som löper från Piazza Erbe till Corso Cavour, ligger Veronas troligen minsta kaffebar, Caffè Tubino. Här är det ingen servering vid borden, då de fyra borden som finns i lokalen, står så nära bardisken att du själv kan nå dina inköp. Platsen må vara trång, men autenciteten är stor, och kaffet som serveras är fantastiskt. Här serveras också te, små panini och diverse kakor. Om sötsuget pressar på, rekommenderar jag att du fortsätter upp för Corso Porta Borsari i riktning mot Castelvecchio.

Verona om aftenen
Verona och Adige-floden i vackert kvällsljus…

Efter att du har gått igenom porten, hittar du, på höger sida precis före bron, en liten gelateria som serverar fantastisk glass! Om du är mer hungrig, rekommenderar jag ett besök på Pizzeria Vesuvio. Här hittar du en mycket genuin italiensk stämning med en rätt avslappnad inredning. Pizzorna är som från Paradiset! Du hittar hit, efter ett besök på Castelvecchio, genom att vandra längs floden, ner längs vägen Rigaste San Zeno, tills du kommer till nummer 41.

Har du valt Verona som utgångspunkt för din semester, har du en rad utflykter och sevärdheter inom kort avstånd. De flesta besöker Venedig och Gardasjön med en av Italiens största nöjesparker Gardaland i samband med en resa till Verona. Men varför inte besöka de spännande och mindre turistiga städer som Vinceza och Padua, vilka lätt kan nås med tåg. Har du bilen med, rekommenderas en vacker tur till Mantova och vattenfallen norr om Verona, Parco delle Cascate.

Läs också min kollega Marcus spännande artikel om hans hemliga platser i och omkring Verona i artikeln “Mitt Verona”.

Se alla våra semesterbostäder och hotell i Verona här.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer