Venedigs historiska byggnader

Berømte bygninger i Venedig
Vackra Venedig bjuder på många otroliga byggnader.

Som du säkert redan vet, är Venedig en stad full av sevärdheter – och inte minst en rad vackra och beundransvärda byggnader. Många av dessa byggnader blir dessutom extra intressanta när man har haft möjlighet att dyka ner i historian och förstår bakgrunden till varför de byggdes, av vem och varför.

Palazzo Grassi

Alla som var någon på 1700-talet, var mer eller mindre tvungna att äga ett palats. Så var det också för familjen Grassi från Bologna. I motsättning till vad många tror, var aristokrati inte alltid något som gick i arv – i vissa tillfälle kunde man också köpa sig till makten. Det gjorde familjen Grassi, och adelsmannan i huset beställde sedermera ett stort hus vid Canal Grande i Venedig. Efter att ha anställt den neoklassiske arkitekten Giorgio Massari, startade byggherren år 1745 att designa den överdådliga byggnaden. Den färdigställdes år 1775 och var väldigt olik de byzantinska strukturer och renässansbyggnader som annars var framträdande i området.

Byggnaden är placerad mitt emot Ca’ Rezzonico med en imponerande fasad och flera våningar. Stilistiska element går att skåda överallt. Stora fönster löper regelmässigt längs hela byggnaden, men den mest imponerande delen är interiören, som idag rymmer flera konstverk. Efter att ha köpts upp av Fiat-gruppen år 1983, höjdes museets nivå till en ny höjd, och idag ägs det av en fransk affärsman, François Pinault, som ställer ut sin privata samling.

Palazzo Grassi. Foto: Jean-Pierre Dalbéra. CC BY 2.0

Samlingen består av över 2000 verk samlade över en period på 30 år. Om du går upp för den storslagna trappan, som är dekorerad i ljusrött, kommer du upp till andra våningen där du kan titta på amerikansk och europeisk konst från 1960-1990-talen. De inkluderar konstverk av Rothko, Flavin, Hirst och Warhol. Utanför palatset finns också en utomhusteater med 600 platser.

Palatset är enkelt att hitta: ta en vaporetto (vattentaxi) till antingen San Samuele eller Sant Angelo.

Teatro La Fenice

Teatro La Fenice i Venedig är ett världsberömt operahus, men även för dig som inte är direkt intresserad av opera, är det ett nöje att besöka teatern. Teatern byggdes i slutet av 1700-talet, men brann tyvärr ner år 1996 – officiella undersökningar har inte gett några svar på varför, men det rådde inga tvivel om att den skulle återbyggas. Det blev den, och den nya teatern är väldigt lik originalet.

Arkitekten och byggfirman gjorde grundlig research innan de satte igång med uppbyggnaden. För, även om interiören ser nyare ut än för 200 år sedan, är de mer eller mindre kopior av originalet. Projektet med att återuppbygga det berömda stället, hade dessutom internationellt stöd: amerikanerna betalade för taket medan brittiska donatorer betalade för ljuskronorna. Efter 5000 turer längs Canal Grande, var arbetet klart.

Genom åren har teatern varit värd för så berömda namn som Rossini, Donizetti och Verdi. Rik och fattig, adlig och bonde samlades alla för att lyssna till dem och den musik de skapade. Italienare från alla samhällsklasser älskar sin opera! Idag kan du njuta av dagens ledande konstnärer, som sjunger och spelar många verk från dessa mästare. La Traviata framställs här på ett sätt som inte kan ses på någon annan plats i världen. Du ska dock vara beredd på, att liksom i den ursprungliga teatern, så finns här platser som inte har någon sikt till scenen. Men akustiken är fortsatt otrolig.

Teatro La Fenice. Foto: Miguel Mendez. CC BY 2.0

För dig som är mer intresserad av byggnaden, än av de som uppträder i den, finns mycket att se. På guidade turer kan du få en inblick i några av de mest fascinerande aspekterna med denna historiska struktur. Turister, som går i dessa helga hallar, kan njuta av synen av de detaljerade gipsdekorationerna och de gyllene väggarna och taket som ser ut som de gjorde för 200 år sedan.

Utbildade guider berättar om byggnadens historia och dess mest anmärkningsvärda konstnärer. Under 45 minuter är det lätt att känna sig som en del av den klass som en gång i tiden bjöds in till privata föreställningar för länge sedan. Ljudguider finns tillgängliga på olika språk, och om du vill ha en levande guide ska du vara en grupp på minst 10 personer – men i en stad som Venedig är det inte svårt att samla en sådan grupp.

Venedigs villor

Venedig och dess omgivande område är också fullt av vackra villor som är historiskt intressanta. De utgör ytterligare fantastiska sevärdheter att besöka på din resa.

Villa Pisani
Villa Pisani är en barockvilla i Stra. Den började byggas i början på 1600-talet, och var hem för den man som år 1735 utpekades till Doge i Venedig. Designen inspirerades av Versailles, och även om det inte helt matchar den storslagna byggnaden utanför Paris, har den mycket att erbjuda.

Bara utsikten är den 30 kilometer långa turen från Venedig värd. Villans enorma fasad är täckt med statyer och har en mycket dekorerad ingång med stora valv stöttade av statyer. Liksom Versailles, om villan omringad av flera hektar trädgårdar, stall, en labyrint av busar och mycket mer. Den långa poolen framför huvudbyggnaden är unik i sig själv, men har också sportstatyer i varje hörn, vilka är värda att kika närmare på.

Inne i villan finns flera freskomålningar, inklusive en av den berömda konstnären Giovanni Tiepolo samt hans son Gian Domenico och andra konstnärer från perioden. Även om de flesta rummen idag är tomma, finns det fortfarande några som har möbler från 1700- och 1800-talen.

Villa Pisani. Foto: chripell. CC BY-SA 2.0

Villan har också upplevt din del av historian. Napoleon tog över villan år 1807 efter en av alla hans erövringar. Den återtogs dock efter hans nederlag några år därpå. Villan har också varit ett nationalmonument sedan 1882. År 1932 hade Hitler och Mussolini en konferens här.

Villa Rotunda
Också känd som Villa Capra. La Rotunda är bland de mest berömda villorna i ett område med flera fantastiska exempel. Den är designad av den berömda arkitekten Palladio, och färdigställdes av ans elev i slutet av 1500-talet.

Villa Emo Capodilista
Också designad av Palladio. Denna villa visar mästaren bruk av en fasad i grekisk stil i form av fyra stora valv. Effekten speglar de grekiska templen och det är inte svårt att föreställa sig att de som bodde här måste känt sig gudomliga. Området har också flera gårdar som stäcker sig från den centrala strukturen.

Villa Cornaro
Ytterligare ett av Palladios verk. Villa Cornaro ligger i Padova. Det är ett tidigt verk från 1553, och var en av de första villorna att ha en två-våningars loggia. Stilen kopierades av många som följde den innovativa arkitekten, och du kan se många liknande exempel i södra USA.

Villa Contarini-Camerini
Ännu en villa i Padova. Denna sommarresidens är kanske den största och mest komplexa i denna stil. Inomhus finns en musiksal som ofta användes av den stora kompositören Vivaldi. Den huserar många vackra freskomålningar från perioden samt en stor samling tavlor och teckningar.

>> Boka en resa till Venedig med Escapeaway här

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer