Venedig och vattnet

Venedig och vattnet

Venedig är inte en kanalstad bara för nöjets skull. Här är vattnet en helt integrerad del av vardagslivet för stadens invånare, och det absolut främsta sättet att ta sig fram. Låt oss titta närmare på vattnets betydelse för den norditalienska staden.

Canal Grande i Venedig

Canal Grande (som betyder den stora kanalen) är stadens “huvudväg”. Den erbjuder utsikt till ett vackert landskap, imponerade byggnader och färder i behagliga gondoler – något som både lokala och turister uppskattar. Som Venedigs huvudgata, är Canal Grande något man bara måste se. Rialtobron, och andra spektakulära sevärdheter, gör att inget besök i denna vackra italienska stad är komplett utan en tur på Canal Grande.

En tur på den stora kanalen ger dig också möjlighet att se Fondaco dei Turchi, Venedigs naturhistoriska museum. Det byggdes på 1200-talet och denna fantastiska struktur är en av de främsta sevärdheterna att beundra från en gondol. Och skulle det vara så att du vill göra ett besök även innanför dess väggar, så bjuder museet på flera intressanta föremål. Delar av byggnaden är i ständig konstruktion och reparation, men du kan exempelvis besöka en sektion med dinosaurier och ett litet akvarium.

En tur på Canal Grande kan snabbt bli en av höjdpunkterna vid ett besök i Venedig, och det finns flera sätt att ta den där turen. Gondolturerna är naturligtvis mycket populära, trots det något höga priserna. Grupper på upp till 6 personer kan sitta i en gondol tillsammans, vilket drar ner priset något. Sevärdheter längs rutten inkluderar Basilica di San Marco, Campanile, Dogepalatset och mycket mer. Vill du slippa pruta på priset på turen, kan du be personalen på hotellet du bor på arrangera turen till dig.

Canal Grande (den stora kanalen) är Venedigs huvudled

Men det finns fler transportmedel som korsar Canal Grande. Vaporetto, vattentaxi, är små båtar som tar sig fram längs alla stadens kanaler, inklusive Canal Grande. Liksom busslinjer i vanliga storstäder, har de nummer och hållplatser. Det finns kartor tillgängliga på plats i Venedig, så du kan säkert hitta en rutt som du gärna vill följa.

Passagerarbåtar, kallade Traghetti, går generellt endast från den ena sidan till den andra, men det kan fortfarande vara ett kul, men kort, sätt att uppleva kanalen. Det finns endast ett fåtal broar som korsar Canal Grande längs den 3 kilometer långa sträckan, men dessa båtar transporterar besökare från en sida till den andra utan att du behöver leta dig förgäves efter en bro. Eftersom kanalens bredd varierar mellan 30 och 70 meter, kan turen också variera något i längd.

Om du tar en tur på kanalen på natten, har du möjlighet att kika in i några av palatsen som har stora, väl upplysta salar och rum. Du kommer nära nog att kunna se den fint dekorerade interiören, och många nyttjar tillfället till att bestämma vilka platser de ska besöka dagen därpå.

>> Boka en resa till Venedig här

Gondolturer i Venedig

En gondoltur i Venedig kan vara en romantisk resa för två. Eller så kan det vara en rolig gruppaktivitet för upp till sex personer. Du kan välja att ta turen när som helst på dagen, och turerna kan vara långa, korta eller mitt emellan. Turerna kan gå fram längs Canal Grande, eller in till mer avsides platser. Kort sagt: allt är i stort sätt möjligt, när det kommer till gondolturer i Venedig.

Det finns flera sätt att boka din tur, men den bokningsmetod som nog är populärast, är att låta hotellet sköta detaljerna. De kan arrangera turen för dig, och ofta behöver du inte gå speciellt långt eftersom många gondoler kan ta sig fram till de flesta hotell. De stora turistområdena är ofta bra platser att stiga ombord på, om du inte låter hotellet boka resan. Det finns gott om sådana platser i Venedig, t.ex. Tronchetto, Piazzale Roma, Dogepalatset och Piazza San Marco.

På många av gångbroarna över de sekundära kanalerna står dessutom män, som erbjuder turer i gondoler. Var dock uppmärksam när du betalar (även om de flesta är där för att skaffa kunder och inte lura dig). Generellt sett kan du hitta mindre fyllda (och billigare) turer i dessa mindre befolkade områdena. Den tre kilometer långa sträckan längs Canal Grande är den mest populära, för den leder förbi några av Venedigs största sevärdheter, såsom Basilica di San Marco, Campanile – men priserna är också något högre här.

Och på tal om priset – det varierar mellan 80 Euro för 40 minuter till 150 Euro för en timme eller mer. Detta är dock de officiella priserna från stadsrådet – många gondoljärer ignorerar ofta dessa och kan sänka ditt pris (sällan) eller höja det (mer vanligt). Du ska vara beredd på att förhandla, men kom ihåg principen utbud/efterfrågan. Det finns relativt få antal gondoler, och massor av turister, och gondoljärer behöver ofta inte göra så mycket mer än att vänta in nästa kund som är villig att betala det pris de vill ha. Är ni sex personer i gondolen, blir priset per person naturligtvis lägre.

En gondoltur i Venedig kan vara en romantisk resa för två.

Om priset är för högt, så ge avkall på upplevelsen. Gondoljärerna kommer ofta från familjer som har rott upp och ner längs kanalerna i generationer, och de har varken behov att trakasseras eller trakassera dig för att tjäna pengar. Det finns gott om lågprisaktiviteter i Venedig, om du har en stram budget eller bara inte anser att det är värt pengarna.

Venedigs öar

Det finns flera öar som ligger endast en kort seglats från Venedig och de är alla ett besök värt när du befinner dig på dessa breddgrader.

Murano

En av de mest populära öarna, är närliggande Murano. De flesta turister kommer hit för att besöka glasblåsarna och köpa souvenirer. De finns massor av möjligheter för just det, och konsten har utövats här i flera hundra år. Sedan slutet av 1200-talet har glaskonstnärerna erbjudit sitt arbete till både rika och fattiga. Priserna varierar från några euro till tusentals kronor för ett äkta konstverk.

Museo Vetraio (Glasmuseet) på ön lockar tusentals besökare varje år. En 30 minuters tur ger en komplett introduktion till detta fascinerade och vackra hantverk. Turister kan se en fantastisk kyrka på ön: Basilica di San Maria e Donato. Det finn sockså ett fascinerande fyrtorn som är värt att besöka.

Lidon

För dig som vill slappna av på stranden under en av Venediga varma sommardagar, är Lido ett bra alternativ. Venice Film Festival äger rum här i september, och det är många kändisar som deltar i festligtheterna. Det är också möjligt att spela golf om du inte kan låta klubborna vara på semestern.

En kort båttur tar dig till Sant Erasmo. Pallestrina är en annan möjlighet för dig som är ute efter en plats där ni kan slappna av i solen.

Torcello

Detta naturreservat lockar massor av djurälskare. Befolkningsantalet är under 100, men det finns tusentals vilda fåglar och fiskar. Du kan också beundra den vackra kyrkan, Santa Maria Assunta som byggdes på 600-talet och är en av stadens äldsta. Mosaiken föreställande Madonnan är en av de största attraktionerna.

Burano

Med 7000 invånare är Burano en av de större öarna, och det finns gott om saker att se på. Denna ö nära Venedig är berömt för sin knyppling. Den var ursprungligen en liten fiskeort, men huserar nu Museo del Merlotto, som ställer ut många ac de varor som har gjort staden så berömd.

Andra lockas till ön på grund av de färgglada husen – ljusröda, gröna, blå, lila och gula hus ligger bredvid varandra och skapar en vacker miljö. Många arrangörer erbjuder paket med besök på flera öar och du kan därför hinna med hela 3 öar på en eftermiddag – utan att bli utmattad. Var ö har sin karaktär, och ett besök i Venedig är inte komplett förrän du sett dem.

Andre tiltrækkes til øen på grund af de farvestrålende huse. Ved siden af lyserøde kan der være grønne eller gule. Ved siden af dem er der nogle der er violet og blå. Og sådan bliver det ved i Burano. Mange arrangører tilbyder pakker med besøg på flere øer. Man kan sagtens nå at besøge 3 på en eftermiddag uden at blive udmattet. Hver ø har sin egen karakter og et besøg til Venedig er først komplet når man har set dem.

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer