Vellutata di piselli e gamberetti – Grön ärtsoppa med räkor

Grön ärtsoppa med räkor och ett vintips till det - det låter väl inte helt fel?. Foto: Farhad Ibrahimzade för Unsplash

I Italien skiljer man på zuppa och vellutata. På svenska skulle vi översätta båda orden till soppa, men i Italien är zuppa en soppa med klar buljong, t.ex. en minestrone eller korvsoppa, medan vellutata är den mer krämiga varianten, t.ex. en tjockare pumpasoppa eller grön ärtsoppa. Denna gång bjuder vi just på en vellutata gjord på gröna ärtor. Den serveras bäst med goda räkor och ett gott vin – längst ner i receptet hittar du ett trevligt vintips som passar särskilt bra till ärtorna och räkorna.

Info:
Tillagning: 30 min
Antal portioner: 4

Ingredienser:

  • 1 schalottenlök
  • 300 g gröna ärtor (eventuellt frusna)
  • 0,75 l grönsaksbuljong
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 150 g skalade räkor
  • Olivolja
  • Nymalen svartpeppar
  • Salt

Gör så här:
Hacka löken och stek den mjuk i lite olivolja i en kastrull över medelvärme. Tillsätt ärtorna och häll på buljongen. Låt ärtorna koka tills de är mjuka (men se till så de inte blir mos) – koktiden varierar beroende på om du använder färska eller frusna ärtor, så anpassa dig efter det.

Mixa soppan med en stavmixer och häll den sedan genom en sil så att du får en helt len soppa. Häll ner den i grytan igen och tillsätt matlagningsgrädde. Värm försiktigt upp soppan och smaka av med salt och peppar.

Stek räkorna i lite olivolja, smaka av med salt och peppar.

Fördela soppan i djupa tallrikar och dekorera med de stekta räkorna. Avsluta med att ringla över lite olivolja. Du kan eventuellt servera med lite brödkrutonger eller grissini i soppan.

Vintips
Det kan rekommenderas att dricka vinet Sanice, Vernaccia DOCG från Toscana. Vinet har lagrats 6 månader på nya franska ekfat vilket rundar av vinet och ger det ett fylligt, förfinat uttryck som matchar perfekt till ärtsoppan. Syran från Vernaccia-druvan ligger bakom och ger vinet en harmonisk och balanserad eftersmak. Fatet tonar in med diskret och charmig sötma, som rimmar väl med räkorna. Detta vin är denna rätt är som skapta för varandra. Här är ett tillfälle då 1 + 1 blir 3.

Buon Appetito!

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Lars Krogh

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer