Vatikanstaten – stora upplevelser i världens minsta land

Besøg Vatikanstaten
Vatikanstaten

Vatikanstaten är världens minsta land, både vad gäller storlek och antal invånare. Det är i praxis ett furstendöme där Påven är furste och främste ledare, men det är också en plats med en enorm koncentration av arkitektur och konst placerat på under en halv kvadratkilometers yta, mitt i Roms centrum. 

Påven har i stort sätt bott här, sedan han kom tillbaka från sitt exil i Avignon år 1377, men den nuvarande Vatikanstaten är väsentligt yngre, då dess gränser och förutsättningar först fastlades med Laterantraktaten år 1929. Innanför dessa lilla område, hittar du en rad sevärdheter, som du kan läsa om här nedan.

Peterskyrkan

Peterskyrkan, formellt känd som Basilica di San Pietro, är en av Roms största turistattraktioner och sevärdheter, som du kan spendera en hela dag på att utforska. Peterskyrkan är världens största kyrka, med plats för upp till 60.000 människor (!), är den met kända byggnaden inom Vatikanstatens murar. Även om legenden lyser, att kyrkan är byggd ovanpå St. Petrus grav, finns det få bevis för det.

På 300-talet e.Kr. beordrade den före detta kristenromerske kejsaren Konstantin den Store, att det skulle byggas en basilika, som var långt före sin tid. I början av 1500-talet, lyckades påve Leo X samla in tillräckligt med kapital för att bygga Peterskyrkan. Dock använde han sig av en annan grund för sin insamling, och vädjade till de ivriga som trodde på ett möjligt krig mot turkarna. Liksom alla större byggnadsprojekt, var processen präglad av olika beslutsfattare, däribland arkitekter och påvar, fram tills des att basilikan stod klar på slutet av 1500-talet.

Peterskyrkan, formellt känd som Basilica di San Pietro, är en av Roms största turistattraktioner..

Byggnaden är mycket hög i förhållande till sin tid – en höjd på över 135 meter från grundnivå till toppen av korset överst på kupolen. Själva kupolen är ett kännetecken för Roms horisont, och en arkitektonisk juvel både invändigt och utvändigt. Den blev designad av den stora renässanskonstnären och huvudarkitekten Michelangelo, och anpassades ursprungligen till en dubbelkonstruktion av San Gallo. Även om mästaren blev huvudarkitekt år 1546, hann han aldrig uppleva färdigställandet av basilikan. Efter sin död, tog hans elev Giacomo della Porta över och avslutade byggnationen år 1590. Peterskyrkan har sedan dess lämnat efter sig en rad avtryck i världsarkitekturen, exempelvis parlamentsbyggnaden Capitol i Washington DC, som inspirerats av designen.

Men Peterskyrkan har mer att bjuda på, än bara dess kupol. Själva byggnaden är enorm med dess omfattning på nästan sex hektar och det finns som sagt plats för över 60.000 människor. Dessa platser fylls snabbt upp under de stora ceremonierna då påven talar, som har ägt rum i flera hundra år. Fasaden, som är nästan 115 meter bred och över 45 meter hög, är utsmyckad med flera olika skulpturer. Innanför finns hundratals gravar, där många historiska figurer vilar, däribland vår svenska Drottning Kristina, som abdikerade till katolicismen år 1654.

Som besökare kan du också beundra Pieta, som utan tvekan är ett av de mest legendariska och viktigaste verken av Michelangelo. Verket är avskärmat av glas, efter en fanatikers vandalisering år 1972. Utanför finns, utöver utsikten till kupolen, flera iögonfallande historiska verk, som är värda att titta på. Ett av dess, är de olika gamla urnorna, där en av en klocka som är daterad tillbaka till slutet av 1200-talet. En egyptisk obelisk från 1400-talet f.Kr, som en gång stod utanför närliggande Cirkus Nero, kan också ses här.

Själva Petersplatsen präglas av två fontäner, varav den ena i den södra delen, är designad av den talangfulle konstnären Bernini år 1675. Bernini var också ansvarig för den fantastiska St. Petrus-stolen i kyrkans absid. Det är ytterst få som åker på semester till Rom utan att spendera åtminstone ett par timmar i detta enastående exempel på renässansarkitektur.

>> Här kan du läsa mer om resor till Rom med Escapeaway

Det Sixtinska Kapellet

Även om det Sixtinska Kapellet är uppkallat efter Påve Sixtus IV, som lade den ekonomiska grunden för kapellkonstruktionen, beror kapellets berömdhet på en helt annan påve, nämligen Påve Julius II. Det var nämligen han, som hyrde in Michelangelo att måla kapellets 10.000 kvadratmeter stora tak. Kapellet är relativt litet, med sina 41×13,4 meter, men inom dessa väggar dominerar konstverk som alla stora museum i världen skulle gå över eld och vatten för att ha i sina utställningar. Dessa eftertraktade verk har också varit en del av ett större renoveringsprojekt, som löpt mellan 1979 och 1999.

Verk av många veterankonstnärer är representerade här, samt av andra konstnärer som egentligen förtjänar med berömdhet. men en av de kända konstnärerna var Botticelli, som har målat en del av verken på kapellets väggar, inklusive Life of Moses and the Punichment of Korah från 1482. Nära detta verk finns andra målningar av Perugino, Ghirlandaio och Rossello – mästare utan sidostycke. Själva kapellets huvudattraktion är dock Det Sixtinska Kapellets tak. I börja var taket dekorerat med en tråkig stjärnhimmel, men efter fyra år var Michelangelo klar med det arbete som förvandlade taket till det mästerverk det är idag.

Mange feterede kunstneres værker er repræsenteret her, i Cappella Sistina, Det Sixtinske Kapel. Foto: Paulo Valdivieso. CC BY-SA 2.0

Michelangelo dekorerade taket med sibyler, profetior, Noah, okända nakna modeller och Jehova som ger liv åt Adam genom fingret. Inspirationen till mästerverket hittade konstnären i berättelser från det Gamla Testamentet. Taket putsades och restaurerades år 19990, vilket på allvar tog fram skönheten från en av världens mest talangfulla konstnärer. Som själva Goethe skrev: Utan att ha sett Det Sixtinska Kapellet kan ingen människa föreställa sig idén, och konstruera någon tanke, på hur mycket människan har möjlighet att uppnå.

Den stora konstnären arbetade från en specialgjord ställning under fyra år – ett arbete som nästan gjorde honom blind. Under vägen var han tvungen att tänka ut helt nya metoder för att kunna fullfölja arbetet, däribland utformandet av ett helt nytt gips för att avvisa mögel och absorbera färgen så optimalt som möjligt. Michelangelo återvände 20 år efter att han startat målningen för att måla Den yttersta domen under 1535 och 1541. Detta mästerverk är också ett must-see, vilket också är svårt att missa, eftersom det också är så stort och täcker hela väggen bakom altaret.

Utöver många andra detaljer, är skildringen av St. Bartholomew extra speciell – det är ett självporträtt där figuren fått sin hud sammanflätad. Michelangelo kritiserades starkt av sina medmänniskor för att han skildrade nakna människor – och även om han vann en tillfällig seger, så målades könsdelarna senare över.

Vatikanmuseerna

At lista alla namn på gallerior och museer innanför Vatikanmuseerna, skulle kräva en lång artikel. Bara att skriva ner konstnärer och deras verk skulle ta flera dagar. Inte desto mindre fyller deras verk många kataloger, som finns bevarade på Vatikanbiblioteket. Från starten då Påve Julius II 1506 köpte in det första verket – skulpturen med Laokoon och hans söner – rymmer stället idag flera individuella gallerior med tusentals konstverk.

Det Etruskiska Museet grundades år 1837 och är en av de senaste tilläggen. Det innehåller många exemplar av historiska verk från södra Etrurien och andra platser. Dessutom hittar du i det Egyptiska Museet flera mosaiker och gamla sarkofager från det romerska imperiets glory days. Du kan också besöka Gobeläng-galleriet som huserar en samling gobelänger från 1400- fram till 1600-talet. Första utställningen av dessa extraordinära tapeter hölls år 1814.

Ett stenkast därifrån ligger Kart-galleriet, som är uppkallat efter sina målade väggar: fyra olika paneler är täckta av olika världsregioner. Själva samlingen var en gång lika praktisk som den är vacker. Långt innan GPS-system och annan modern teknologi, spelade dessa kartor en viktig roll för att koordinera kyrkans vidsträckta resor. En av Vatikanmuseernas höjdpunkter, är Raphael-rummen, en serie av fyra sammankopplade rum daterade mellan 1447 och 1455 – som alla innehåller verk för renässansmästaren själv.

Det Vatikanska Bildgalleriet har ett missvisande namn, som inte ger rätt förutsättningar av själva samlingen. Här finns verk av många mästare, däribland giotto, Perugino, van Dyck och Poussin. Missa inte heller att ta vägen förbi det Gregorianska Museet för Profankonst, för att se tidigare exempel på pornografi… Stället öppnade år 1970 med en samling som spänner från romerska skulpturer från de republikanska och imperialistiska perioderna till sarkofager.

Tre år senare slog Vagnpaviljongen upp sina dörrar för första gången i en byggnad under den fyrkantiga trädgården. Den huserar vagnar använda till transport för flera påvar och andra ämbetsmän från kyrkan. Huvudobjekten supplementeras med fotografier av processioner, dokument och andra relaterade ämnen. Det står dock klart, att Vatikanmuseernas huvudsevärdhet är det världsberömda Sixtinska Kapellet, så om du endast har kort tid till besöket, är detta Vatikanstatens epicentrum.

>> Läs mer om en storstadssemester till Rom här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer