Världens bästa glass är italiensk

Om du älskar hemlagad italiensk glass, bör din nästa resa gå till Spoleto i Italiens gröna hjärta, Umbrien. Här hittar du nämligen gelaterian, som enligt den världsomspännande glass-tävlingen Gelato World Tour, gör världens bästa gelato.

1800 deltagare – en vinnare

Det har tagit tre år för Gelato World Tour att komma fram till den slutliga vinnaren, vilket skedde då 36 finalister från 19 länder i helgen samlades på en gelato-mässa i Rimini för att tävla i glass-skapande. Totalt har utslagstävlingarna dock haft fler än 1800 glass-skapare, som i en rad regionala tävlingar har tävlat om att gå vidare till finalen i Italien.

Gelato World Tour har därför bland annat avhållit inledande glass-tävlingar i bland annat Rom, Valencia, Melbourne, Dubai, Berlin, Singapore, Tokyo, Chicago och Shenzhen.

Hattekast ved åbningsceremoni
Glada miner och gott humör bland deltagarna vid öppningsceremonin. Foto: Dino Buffagni (Dream Team)

Italiensk vinnare med pistagenötter

I finalen utsågs vinnaren baserat på röster från den tre dagar långa mässans tusentals besökare, samt på poäng utdelade av en stor jury bestående av gelato-experter, kockar och matrecensenter. Vinnaren blev Alessandro Crispini från Gelateria Crispini i Spoleto, som vann med glassen “Pistacchio”, som – vilket namnet antyder – bland annat innehåller rostade pistagenötter från Sicilien (se bilden överst i artikeln).

Gelato
50.000 besökare var med och korade vinnaren – tack vare en mängd smakprover som de fick ta del av. Foto: Dino Buffagni (Dream Team)
Alessandro Crispini fra Gelateria Crispini – Spoleto (Perugia)
Den glade vinnaren, Alessandro Crispini. Foto: Dino Buffagni (Dream Team)

Gelato har erövrat hela världen

Finalen i Rimini rundar av en intensiv sommarsäsong för de italienska gelateriorna, som tack vare de generellt höga temperaturerna har gjort rekordhöga mängder glass i år (2017). Oavsett var du spenderar semestern i Italien, finns det nästan alltid en frestande glassbar inom räckvidd. Enligt Carpigiani Gelato Univeristy, vilka står bakom tävlingen, finns det idag cirka 39.000 gelaterior i Italien (om man räknar med caféer och konditorier som säljer glass).

Det är dock inte endast i Italien, som det är högkonjunktur bakom glassdisken. Övriga världen har också fått upp ögonen för den fylliga och smakfulla glass, som framställs efter samma traditionella metoder som i hemlandet. I övriga Europa finns det, enligt Carpigiani Gelato University, cirka 21.000 gelaterior.

Vill du ha bättre koll på glass, inför ditt kommande besök på en gelateria i Italien? Då får du en lite djupare inblick i den italienska glassvärlden här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer