Varför åka på semester till Sicilien – och vart ska du bo?

Cefalù på Sicilien.
Cefalù på Sicilien.

Sicilien är en ö, som står på mångas önskelista över resmål att besöka. Landskapet varierar från den snötäckta toppen av vulkanen Etna, till de gyllene stränderna på de soliga kuststräckorna på öns södra och östra del.

Du kan besöka den livliga arabisk-normandiska storstaden Palermo, eller de mindre barockstäderna Noto och Ragusa. Du kan besöka de grekiska templen i Agrigento eller amfiteatern i Taormina. Eller varför inte uppleva de fascinerande, romerska mosaikerna i villan på Piazza Armerina? Du hör ju själv – möjligheterna är oändliga.

En semester med mycket mat

Det är enkelt att ta sig till Sicilien, då det går flygrutter från Skandinaviens flygplatser till både Catania och öns huvudstad, Palermo. Sistnämnda, är en het kandidat till en härlig storstadssemester. Därutöver finns lågprisrutter till Trapani på västkusten. Även om ön har en historia som hemstad för den italienska maffian, vilka fortfarande är verksamma om än med mindre makt, så är Sicilien en ö, vars hjärtliga befolkning hälsar besökare välkomna med öppna armar.

Mad sicilien
Maten på sicilien är fantastisk. Här, Caponata. Foto: Edsel LittleCC BY-SA 2.0

Maten på Sicilien är fantastisk på ett äkta och traditionellt sätt. Du kan njuta av hemlagad pasta, nyfångad fisk med kapris och tomat, mjuka kronärtskockshjärtan, bakade auberginer med ricotta, krämfyllda cannoli, samt lätt och välsmakande frisk, italiensk glass. Det är svårt att undvika att imponeras av Sicilien; det enda negativa är, att stränderna fylls upp på sommaren, några av vägarna är dåligt skötta och den del sevärdheter tycks ha fallit helt i glömska. Men å andra sidan, så är det ju också en del av charmen.

Om du kommer hit med ett öppet sinne och en flexibel tidsplan, så kommer du garanterat att njuta av resan och komma tillbaka hem glad och nöjd – och högst troligt några kilo tyngre.

Stränder

På Siciliens sydöstra spets hittar du Capo Passero, där naturområdet Vendicari ligger. Här hittar du några helt magiska stränder med massor av isolerade bukter. Här kan du uppleva en rik natur med orkidéer, sköldpaddor, flamingos och andra flyttfåglar. Du kan köra till området från Siracusa, Noto, Scicli, Ragusa och Modica, och stranden kommer du ner till via det gamla tornet Vendicari – eller det mer okända Eloro, men här krävs det att du passerar en flod, vilket inte alltid är helt lätt.

Calamosche på Sicilien
Calamosche på Sicilien.

De mest förtrollande bukterna är Calamosche och Balsamo, vilka var kräver en promenad på 30 minuter, oavsett från vilken ände du börjar i. Om du kommer i april eller maj månad, kan du ha sådan tur att du har stränderna för dig själv.

Vandringsturer

Klyftorna vid Cava Grande och Pantalica, nära Noto och Siracusa, är två av de mest intressanta turerna för vandrare. I Cava Grande buktar en flod med kristallklart vatten, mellan de kala stenarna och ljusröda blommorna. Floden skapar naturliga bassänger med turkosblått vatten, där du kan ta en dopp för att svalka av dig. Rutten börjar på ett höjddrag, vid landsvägen som förbinder Avola med Noto och Palazzolo. Turen nedåt tar cirka 45 minuter, varpå du kan vandra 15-45 minuter i klyftan, innan turen återigen går uppför (cirka 1 timme).

Vandreferie på Sicilien.
Upplev härliga naturlandskap på en vandringsresa på Sicilien.

Om du är lite mer äventyrslusten, så kan du svänga av efter halva vägen, och följa ett vattendrag innan du styr kursen mot toppen. Klyftan vid Pantalica är hemmastad för 8000 gravstenar, och det var här man hittade de rödglaserade keramikvaserna, som nu finns att se på muséet i Siracusa. Det är en frodig dal med ett rikt djurliv. Du kan gå längs den nedlagda järnvägen, som leder 5 km genom klyftan från Cassaro. Var dock uppmärksam på, att du är tvungen att gå samma väg tillbaka – eller ta en taxi – om du inte vill gå i en cirkel vid floderna mellan Sortino och Ferla.

Resor till Sicilien

Ovanstående var endast en gnutta information om denna fantastiska ö. Du kan läsa mycket mer om Sicilien här på bloggen, eller besöka vår sida om resor till handplockade hideaways på Sicilien.

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer