Varenna – en av Comosjöns mest älskvärda städer

Om du går och drömmer om att åka på semester till Comosjön, finns det ingen ursäkt till att inte samtidigt besöka den lilla pittoreska fiskebyn Varenna, som ligger mitt på sjöns östra kuststräcka. Här bjuds det på badmöjligheter, trevliga restauranger, butiker och en oförglömlig utsikt över Comosjöns imponerade berg och kringliggande städer, bl.a. Bellagio och Menaggio.

Se alla våra semesterbostäder och hotell vid Comosjön här.

Många olika resmöjligheter till Varenna

Det är möjligt att ankomma till Varenna både med bil, bår och tåg. Om du tycker om att åka iväg på en kör-själv-semester ska du – från södra Sverige – endast avverka cirka 1200 km för att nå fram till staden. Väljer du att flyga, ligger de närmsta flygplatserna i Bergamo (62 km), Milano Linate (76 km) och Milano Malpensa (88 km). På alla flygplatser är det självklart möjligt att hyra en bil, men du kan också välja att ta direkttåget från Milanos Centralstation till Varenna, vilket inte tar mer än cirka 1 timme.

Varenna set ude fra søsiden
Varenna, sett från sjösidan.

Varenna, med sina branta, smala gator och färgglada hus med frodiga blomsterlådor (som skickar sina sommarblommor i alla möjliga riktningar), är en av de mest charmerande städerna vid Comosjön. Vid sjöbredden ligger det lilla färjeläget, som är fullt av liv och glad stämning när de förväntansfulla turisterna går eller kör i land. Båtarna kör skytteltrafik till och från städerna Bellagio, Menaggio och Cadenabbia, vilket gör det möjligt att korsa sjön på mycket kort tid. Det är inte bara en mycket vacker upplevelse att ta båten, det går också betydligt snabbare och är mer behagligt än att snigla sig fram i en bilkö full av irriterande (och irriterade) billister.

När hungern smiter sig på, har Varenna flera trevliga restauranger och caféer att erbjuda, och flera av dem ligger precis vid sjökanten. Om du nöjer dig med ett glas vin eller en kall öl, finns här också ett bra utbud av barer.

Sevärdheter och aktivitetsmöjligheter

Alla aktiviteter i Varenna handlar ju inte bara om mat- och dryckesintag, staden erbjuder också många aktiva upplevelser. Här finns en rik möjlighet till att gå på vandringsturer i de omkringliggande bergen, och det kan absolut rekommenderas att ta vägen förbi slottsruinen Castello di Vezio, som ligger med en fantastisk utsikt ner över staden och sjön. Det sägs att Theodolinda, drottningen över det Langobardiska kungariket, dog här på 700-talet. Du kan också besöka Italiens kortaste flod, Fiumelatte, som betyder “Mjölkfloden”. Namnet kommer från det mjölkvita skum som floden avger när den brusar igenom staden med samma namn (ca. 2 km från Varenna).

Castello di Vecio i det højre hjørne og nabobyen Perledo i venstre hjørne
Castello di Vecio  i det högra hörnet och grannbyn Perledo i det vänstra hörnet.

Om du vill besök grottan i klippan där floden har sitt ursprung, ja då är det en riktigt bra idé att ta på sig ett par bekväma skor och ta med en flaska vatten för vägen dit går stadigt uppåt. Du kan dock riskera att komma fram till en uttorkad flod, för det är inte alltid den är “aktiv”, men å andra sidan har lite vardagsmotion aldrig skadat.

Villa Monastero

Varenna erbjuder också massor av intryck i de branta och pittoreska gränder, samt på strandpromenaden som löper längs en stor del av staden. Dessutom kan staden skryta med att den huserar den berömda villan – Villa Monastero – som ligger närmst sjön och har en makalös utsikt. Villan var ursprungligen ett cistercienserkloster, vilket förmodligen grundades av en grupp religösa på 1200-talet.

År 1569 blev det uppköpt av en adlig familj, som under mitten av 1600-talet fullständigt förvandlade villan till en plats med stor ära och värdighet. Sedan dess har den haft skiftande ägare och genomgått flera restaureringar. Idag styrs villan av provinsen Lecco och används främst som internationellt konferenscenter. Dock är det möjligt att besöka den del av villan som idag är ett museum, och du kan också njuta av den stora trädgården med flera dekorativa arkitektoniska element, dess utomhustempel, de höga cypresserna, en lång rad av exotiska plantor och inte minst av utsikten över Comosjön som inramas så vackert av trädgårdsvalven.

Villa Monastero i Varenna
Villa Monastero med sin vackert anlagda trädgård ligger med utsikt över Comosjön.

Trädgården är öppen för besök varje dag i perioden mars-maj, samt oktober, mellan klockan 09.00-18.00, och i sommarmånaderna juni-september mellan klockan 09.00-19.00.

Muséet är öppet för besök varje dag i perioden mars-maj, samt oktober, mellan klockan 09.30-13.00 samt 14.00-18.00, och i sommarmånaderna juni-september mellan klockan 09.30-13.00 samt 14.00-19.00.

Så, efter all denna läsaktivitet är det visst dags att drömma om nästa tur till Italien… blir det Varenna kanske?

Se alla våra semesterbostäder och hotell i Varenna här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer