Vandring på Rota Vicentina i Portugal

Rota Vicentina
Rota Vicentina. Foto: Cláudio Franco. CC BY 2.0

Längs Atlantens kust i Portugal ligger en vandringsled, Rota Vicentina, som inte bara är en möjlighet för att njuta av en vacker vandring, men också att utforska det lokala köket. Tycker du om att hålla en aktiv semester i vacker natur, är detta stället för dig! Rota Vicentina löper över 340 kilometer längs den sydvästra delen av Portugals kust, mellan Santiago do Cacém och Cape of St. Vincent och här har du möjlighet att uppleva naturen och kulturen på en av sydeuropas bäst bevarade kustlinjer.

Historia eller dramatiska kustlandskap

Rota Vicentina som korsar både Alentejo och Algarve är delad i två delar. På Caminho Histórico, från Santiago do Cacém och söderut mot Cabo de S. Vincente, är en sträcka på totalt 241 kilometer, som går lite bort från kusten och passerar flera större och mindre städer med många historiskt intressanta områden. Större delen av tiden kommer du dock gå på stigar i det öppna landskapet, och under vägen passerar du bland annat många av de, för Portugal karaktäristiska, korkekarna, och har inte minst möjlighet att komma nära den portugisiska kulturen.

Playa de Malhao
Dramatiska kustlandskap på Rota Vicentina

Den andra delen av Rota Vicentina kallas Trilho dos Pescadores (fiskarnas stig), och löper ute vid kusten. Denna del kan, till skillnad från den historiska del, endast nyttjas till fots. Trilho dos Pescadores är lite mer fysiskt krävande, men i gengäld kommer du belönas med de stora naturupplevelser som denna del av Portugals vackra kuststräcka bjuder på.

Har du inte lust att vandra alla 340 kilometer (något som skulle ta cirka 2 veckor till fots)? Då kan du självklart också dela upp Rota Vicentina i mindre sektioner på upp till 25 kilometer, varav flera kan upplevas på en dagsutflykt.

Trevliga hotell och god mat till trötta ben

Vill du spendera flera dagar på att uppleva Rota Vicentina, är det under vägen möjligt att övernatt på små hotell, pensionat eller campingplatser. Det är en perfekt möjlighet att kombinera naturupplevelser med trevlig avslappning, där du till exempel får uppleva hur mycket portugiserna älskar mat – som kan avnjutas i stora portioner till rimliga priser.

Om du har lust att packa ner vandringsskorna i väskan nästa gång resan går till Portugal, kan du läsa mer om vandringsleden på Rota Vicentina’s officiella hemsida.

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Mikkel H.

Gastronomi i Portugal

Portugisisk mat är utsökt och varierad, och landet bjuder på många lokala...
Läs mer