Vandring på Mallorca: fem rutter för olika tycke och smak

Utsiktsplatsen Mirador es Colomer på Mallorca
Vandring på Mallorca erbjuder fantastisk utsikt - här är utsiktsplatsen Mirador es Colomer norr om Port de Pollença

Mallorca är känd för sina olika och vackra vandringsrutter. Den bergiga terrängen bjuder på vidunderliga panoramautsikter över det glittrande blå havet, och vilda landskapet – och det är egentligen bara att välja hur långt du vill gå och hur mycket det ska luta. Du vandrar i doften av apelsinträd och blomstrande växter, ofta endast till ljudet av stilhet och dina egna stövlar i gruset. Många av rutterna är nämligen förhållandevis sparsamt befolkade, och det ger naturligvis en känsla av att ha hela världen för dig själv.

Här guidar vi till fem av Mallorcas trevliga vandringsleder.

Tillbaka till medeltiden: Rutten mellan klostret Sant Salvador och Castell de Santueri

När du går mellan mandel- och olivträden med utsikt över citronlundar och gröna backar, är det svårt att inte föreställa sig vem som har gått här innan dig. Adelsmän, bönder eller munkar? Den 11 kilometer långa rutten förbinder nämligen de välbevarade ruinerna Castell de Santueri, 7 kilometer sydöst om Felanitx, med klostret Sant Salvador.

Sant-Salvador-den-smukke-smukke-udsigt
Utsikten från ett av rummen på klostret Sant Salvador

Det är som att vandra tillbaka till Medeltiden, och om du har lust till det kan du även övernatta som de munkar som bebodde klostret fram till 1990-talet. På Sant Salvador finns nämligen både en restaurang och möjlighet för att sova i de 12 ursprungliga rummen.

Mandeltræer på Mallorca
Njut av doften av mandelträd på din väg

Mod bergstoppen Puig de Massanella

Om du verkligen vill utmana dig själv ska du bege dig ut på vandringen till bergstoppen Puig de Massanella, Mallorcas näst högsta berg – en vandring som bjuder på utmaningar, branta sträckor och ett rått stenlandskap. Men också på stor tillfredsställelse och en fullständigt betagande 360-graders panoramautsikt (du kan se hela vägen till Menorca!).

Vandresti på Mallorca
Vandringsled GR222 mot Lluc

Puig de Massanella är en del av Serra de Tramuntana. Du kan starta din vandring mot toppen vid klostret i Luc. Observera att en del av sträckan är avgiftsbelagd (6 euro).

Lluc
Klosteret Lluc är en bra utgångspunkt för att klättra i bergen Massanella. Foto: Barney Moss. CC BY 2.0

Mellan doftande apelsinträd i den gyllene dalen

Önskar du möjligheten att välja mellan flera olika vandringsleder av varierande svårighetsgrad, ska du besöka den gyllene dalen vid Soller, som endast ligger 30 kilometer från Palma. Du kan till exempel gå sträckan mellan bergsorten Soller och Port de Soller vid havet på cirka fyra timmar.

Sóller
Vandra mellan staden Sóller till Port de Sóller och njut av doften av apelsin och utsikten över havet

Under vägen passerar du fyren vid Cap Gros och Refugi de Muleta, och när du kommer fram kan du ta ett välförtjänt dopp i havet och njuta av färskpressad apelsinjuice, gjord på de apelsiner som Sollerdalen är så känd för. En historisk spårvagn kör mellan Port de Soller och det är perfekt att ta den tillbaka om fötterna är trötta…

Appelsintræ på Mallorca
Njut av en nypressad apelsinjuice efter vandringen

GR 221: Över 100 kilometers natur mellan Port d’Andraxt och Pollenca

Denna rutt kräver, att du vill vandra större delen av semester, för den sträcker sig nämligen över 150 kilometer och över flera 1000 meter höga toppar mellan Port d’Andraxt i söder och Pollenca i norr. Vill du gå hela, tar det mellan 8-11 dagar.

Port d’Andratx
Utgå från Port d’Andratx (bilden) och vandra hela vägen till Pollença längs GR 221.. Foto: Andrés Nieto Porras. CC BY-SA 2.0

Och misstro inte namnet – bakom GR 221 gömmer sig en sådan där upplevelse som man kommer ihåg för livet. Du tar dig igenom hela paletten av Mallorcas vidunderliga och varierande natur: olivlundar, den söta doften av mandel- och citrusträd, steniga klippor, kluckande bäckar och vild rosmarin.

Vandring på Mallorca

Rutten är bra skyltad och under vägen finns hytter och refugier som du kan sova i, innan vandringsstövlarna återigen ska snöras och äventyret fortsätter dagen efter.

Utsikt över piratön från Mallorcas västra spets

Den cirkulära vandringsleden från den lilla staden St. Elm, kan du klara av på ett par timmar. Turen bjuder på vackra utsikter över havet och ön Sa Dragonera, som förr var en tillflyktsort för pirater. När du har vandrat en timmes tid i uppåtgående terräng, når du ruinerna av klostret La Trapa, som ligger imponerande vackert i landskapet.

Sa Dragonera
Drakön, Sa Dragonera, har lockat pirater i århundraden… Foto: Christoph Strässler. CC BY-SA 2.0

Det är hög tid att vila ryggen mot de solvarma, gamla stenarna, innan turen går ner för berget igen, tillbaka till St. Elm. Där tycker jag att du ska runda av med en god bit mat och en kall dryck, medan du vilar benen med fötterna i vattenkanten.

Boka din resa till Mallorca med Hideaways

Vi på Hideaways älskar Mallorca, och har besökt den härliga lilla ön i Medelhavet otaliga gånger. Under våra resor har vi letat fram de allra mysigaste gömställena som vill vill erbjuda våra gäster. Du hittar alla våra hideaways på Mallorca här – perfekta som utgångspunkter för vandringar runt ön. Vill du bo på olika hotell under din vandringsresa, så hör av dig till oss, så hjälper vi dig att skräddarsy din rundresa.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer