Vandring längs havet med imponerande utsikt i Cinque Terre

Vandring i Cinque Terre i Ligurien
Vandringsled på väg till Vernazza

Cinque Terre som ligger i regionen Ligurien i den nordvästra delen av Italien bjuder på en av de vackraste kuststräckorna i hela Europa. Reser du hit är det upplagt att ta vandringsskorna med, för det bästa viset att se och uppleva den vackra naturen och de många charmiga byarna på kusten är till fots.

Cinque Terre – De Fem Byarna

Cinque Terre, som bäst översätts till de fem byarna ligger gömda i små vikar längs den Liguriska rivieran, även känd som den italienska rivieran. Vi befinner oss här i den helt södra delen, nästan på gränsen till Toscana. De små byarna är mycket svårtillgängliga med bil, varför man bör ankomma med antingen tåg eller båt. Väl framme väntar dig en av Italiens största naturupplevelser.

Detta är några av landets mest dramatiska kustlandskap med klippor så dramatiska att de små fiskelägena genom århundrade endast var inbördes förbundna med båd och ett nätverk av stigar, uthuggna ur bergsväggarna. Dessa gamla, så kallade sentieri har nu förbättrats och anses vara några av de vackraste och mest natursköna stigar för vandring i Europa.

Hamnen i Vernazza
Hamnen i Vernazza
Monterosso
Du kan börja din vandringstur i Monterosso, om du inte blir hängande på stranden hela dagen.

Dessa vandringsstigar med panoramisk utsikt och poetiska namn som Via dell’Amore passerar genom väldoftande macchia, landskap med medelhavsflora och ett av medelhavsområdets långsamt försvinnande ekosystem, med allt från fikonkaktusar, palmer och olivträd. Överallt ses också dristigt anlagda terrasser med vinodlingar där man producerar vin som vatit berömda helt sedan 1300-talet, då den blev ytterst prisad av självaste Boccaccio.

Scialatielli med pesto
En inbjudande tallrik pasta med lokal pestosås kan bli din belöning efter en dagsvandring, efterföljt av en flaska kallt dessertvin av den vita man kallar sciacchetrà.

Praktiska råd

Monterosso ligger ca. 90 kilometer sydost om Genova, endast 10 kilometer från Levanto. Det går lokaltåg från Genova till La Spezia och tåget stannar i alla fem byarna i Cinque Terre. Den bästa tiden att resa till Cinque Terre är i perioden från maj till juni och i september. Försök att undgå att besöka området i helgerna, om du vill ha gott om plats på stigarna, åtminstone under juli och augusti månad.

Monterosso är den första och mest nordligt placerade byn med flera hotell och högst koncentration av turister. Staden lockar med sin fina sandstrand och är en fin utgångspunkt för vidare utflykter i området. Det sägs att man kan nå den femte byn, Riomaggiore till fots på fem-sex timmar – men varför skynda sig?

Unika hotell och semesterboende i Ligurien

Välj ett av Hideaways noga utvalda hotell eller semesterboende i Ligurien, om du önskar ett kvalitetssäkrat boende där du samtidigt får en optimal utgångspunkt för semestern med vandring i Cinque Terre. Du kan både bo helt ut till havet eller uppe i landskapet med fin utsikt till den berömda kusten.

Läs mer om resor till Ligurien med handplockade boende

Taggar från artikeln
Mer av Michael Nielsen

Navigli: Milanos konstnärliga vattenhål

Genom Rom rinner Tibern. Turin har sin Po. I Florens flyter Arno...
Läs mer