Vandring i hjärtat av Provence

Vandring
Ta med dig din bästa vän och bege dig ut på vandring i Provence...

Den lilla, bergiga, regionen Liveron i hjärtat av Provence är känd för sina ockrafärgade landsorter, väldoftande lavendel och talrika vingårdar. Men här finns också ett vitt förgrenat nätverk av stigar, som tillsammans med de bildsköna omgivningarna gör regionen till ett något sånär perfekt mål för en vandringssemester.

Vandring för hela familjen

På vandringsturerna kommer du ta dig genom stämningsfulla landsorter och omväxlande natur med höga berg, djupa dalar och glesa skogar. Belöningen för sin ansträngningar får du i form av kulturella upplevelser och storslagna utsikter som på några platser sträcker sig hela vägen till Medelhavet (vid klart väder). Till fots på regionens vandringsstigar upptäcker du dessutom ofta små, historiska sevärdheter, som inte finns nämnda i de gemena guideböckerna.

Du behöver inte vara i toppform för att åka iväg på en vandringssemester till Luberon. Det finns både kortare rutter som kan genomföras på några timmar i lugn takt, samt längre, mer krävande rutter som tar en hel dag att genomföra. Oavsett hur lång, eller svår, rutt du har tänkt dig, gäller det dock att komma förberedd för att få en bra upplevelse. Ett par solida vandringsskor, rikligt med vatten, överdragskläder och en mobiltelefon bör tillhöra grundutrustningen.

Vandresko
Lämna klackskorna på hotellet och trä på dig dina solida vandringsskor…

Ta med en karta

Det finns flera hundra kilometer vandringsrutter i Luberon, som är väl markerade med målade pinnar och skyltar. Men du ska vara beredd på, att markeringarna några gånger försvunnit i växtligheten, eller med åren falnat. Vill du vara på den säkra sidan, bör du därför komplettera grundutrustningen med en karta över den rutt du vill följa. Ofta kan det lokala turistkontoret vara hjälpsamma med enkla, lättlästa kartor över de mest populära rutterna. Men ska du iväg på en mer utmanande längre tur, kan du köpa detaljerade kartor i skala 1:25.000.

Med mindre att du är iväg på en vandringssemester där övernattningar är planerade under vägen, är det som regel en fördel att välja en cirkulär vandringsrutt, där du kommer tillbaka till utgångspunkten. Annars ska du gå tillbaka samma väg, eller planera utifrån det. Var dock beredd på, att de offentliga transportmöjligheterna inte når alla utkanter av regionen – långtifrån!

Den bästa årstiden?

Det kan bli väldigt varmt i Provence mitt på sommaren, vilket inte harmoniserar så bra med fysisk aktivitet. På denna årstid kan vi rekommendera att vandra tidigt på morgonen, eller sent på eftermiddagen. Kom ihåg rikligt med vatten! I gengäld är temperaturerna på våren och hösten mer behagliga och bättre lämpade till vandringssemestrar.

Gordes Provence
Gordes, en av många pittoreska landsorter i området…

Förslag på rutter

I den norra delen av naturreservatet Luberon, bjuder den korta rutten Falaise de Lioux på vackra utsikter när du går längs toppen på den markanta klippväggen som reser sig stolt upp i landskapet. Den cirkulära rutten, som startar (och slutar) i landsorten Lioux lite norr om Roussillon (kartlänk), tar cirka 2,5 timmar att gå och kan trots stigningen nere från byn och upp till klippkanten klaras av de flesta.

Har du lust att bege dig ut på en rutt med lite fler utmaningar och ännu mer spektakulär natur, erbjuder rutten Gorges de Regalon (kartlänk) i söder båda dessa delar. Denna rutt, som du normalt ska avsätta cirka 3,5 timmar till, leder dig bland annat genom en smal klyfta där det ibland kan krävas att du tar hjälp av händerna och där stabila skor är ett måste. Rutten är en av de mest populära i området och framförallt på helgen kan många vandrare samlas här. Vid regn, eller dagen efter ett regnoväder, bör du inte gå in i klyftan. 

Lioux
Klippen vid Lioux. Foto: , CC.

Slappna av med god mat och gott vin

Om du behöver vila benen några dagar, eller om du bara inte har lust att vandra varje dag, så behöver du lyckligtvis inte få svett på pannan för att uppleva detta betagande område i Provence. De lokala invånarna njuter själva av att ta bilen ut till en av alla de vackra platserna i regionen, för att lägga ut en filt på marken och njuta av en picknick som består av hemlagad mat och ett gott glas rosé. Det är ett fantastiskt sätt att njuta av naturen och de magiska utsikterna som du hittar på många platser runt om i Luberon.

De gastronomiska upplevelserna bör helt enkelt prioriteras på en semester i Provence. Framförallt för att du efter en fysiskt aktiv dag kan sätta dig ner till bords med gott samvete – och framförallt god aptit! Det är ju viktigt att fylla på energidepåerna inför nästa äventyr!

Hotell och semesterbostäder i Provence

Hideaways är specialister på resor till Provence, där du bor på handplockade hotell och semesterbostäder. Semesterbostäderna är perfekta utgångspunkter för utflykter. Och om du inte nöjer dig med att vandra på din aktiva semester, finns det också goda möjligheter att utforska denna sydfranska region på cykel.

Hitta resor till Provence med handplockade semesterbostäder här

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer