Vandring från Fira till Oia på Santorini

Santorini
Vandra på Santorini

En av de finaste upplevelserna på Santorini är vandringsturen från Fira till Oia. De fenomenala panoramiska utsikterna från sluttningen är svår att slita sig från, och du kommer snabbt lägga mer än de knappa tre timmar som de 10 km egentligen kräver.

På vandring längs vulkankanten

Även om det inte är något hinder för att börja vandringen i Oia, väljer de flesta att börja i Fira. Härifrån går norrut ut från staden. Stigningen upp mot nästa stad, Firostefani kan vara en något hård start, men det blir snart lättare.

Det är som regel inte något problem att hitta rutten på vägen mot Oia, då du sällan kommer tveka om det rätta riktningen på den lagunliknande krater och ofta har utsikt till det dramatiska landskapet. Det är även skyltat under vandringens gång, även om de inte är så många.

På några ställen delar sig rutten för att sedan samlas igen, t.ex. i Imerovigli där du kan välja att gå in genom staden och eventuellt köpa förfriskningar. Väljer du härifrån att gå helt ut till Skaros-klippan, ska du räkna med en extra halvtimme för turen. Trots de extra trappstegen ut till den karakteristiska klippan är det dock enligt min mening värt hela omvägen. Utsikten åt norr och söder är magnifik här ute.

Skaros Santorini
Trappan som leder ut till Skaros-klippan. Foto: Klearchos Kapoutsis, CC.

Efter du har passerat genom Firostefani och Imerovigli blir stigen mindre och består ofta av grus. Dessutom finns det färre möjligheter att köpa snacks och dricka på resten av turen. Det gör det dock bara till en ännu större upplevelse att avrunda vandringsturen med en god måltid i Oia, där urvalet av matställen är stort. Fortsätter du genom stan ner till den lilla Ammoudi-bukten, finner du bland annat goda fiskerestauranger.

Kom ihåg badkläder. Det finns nästan inte något bättre än att svalka sig och bada bort svetten med ett dopp i det kristallklara vattnet.

bord med utsikt på Santorini
Efter en aktiv dag kan du med gott samvete njuta av Santorinis goda vitvin.

Börja din tur tidigt

Du ska vara inställd på att gå både uppför och nedför på vandringsleden mellan Fira och Oia, men det är dock inte mer krävande än att de flesta med vanlig kondis kan klara det utan större problem. Stora, kraftiga vandringskängor är ej nödvändigt, utan snarare en lätt och smidig träningssko kan rekommenderas. Solen och värmen mitt på dagen kan dock bli jobbigt, så ta gärna med en keps eller solhatt. Det finns nämligen inte mycket skugga på vägen, så även solkräm kan vara bra att ha med sig. Håller du semester på Santorini i de varmaste sommarmånader är det dessutom en god idé att börja turen på morgonen innan temperaturen stiger.

Det går bussar från Oia och tillbaka till Fira. Var uppmärksam på att de första bussavgångarna strax efter solnedgången lockar många till Oia, vilket innebär välfyllda bussar.

klassisk mölla på Santorini
De vackra solnedgångarna på Santorini är berömda.

Resor med handplockade hotell på Santorini

Hos Hideaways är det enkelt att finna resor till vackra Santorini, där du bor på charmiga, handplockade hotell och semesterboende i fridfulla omgivningar. Perfekt för att koppla av och samtidigt ha en fin utgångspunkt för utforska den lilla vulkanön.

Hitta resa till Santorini med handplockade hotell

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer