Vandra på vulkanerna i södra Italien

Södra Italien är rik på aktiva vulkaner, släckta vulkaner, grönklädda vulkaner och snötäckta vulkaner. De kokande och rumlande fenomenen är nyckfulla och inger vördnad. Lokalinvånarna har lärt sig leva med dessa dominerande naturkrafter, och resenärer hungriga på vulkaner reser från hela världen för att uppsöka dessa utmärkande naturfenomenen för att vandra, fotografera, sätta sig själv på mandomsprov, visa sina barn något enastående – eller bara för att uppleva en annorlunda semester.

En minnesvärd vulkanisk odyssé

När en vulkan får ett utbrott ser det ut som ett öppet sår med blodet (lavan) som strömmar ut. Det är dock ingen fara förknippat med att besöka de syditalienska vulkanerna, så länge man följer några goda råd som t.ex. klä sig varmt, lyssna till den lokala befolkningens anvisningar, ta med rikligt med vatten, använda sunt förnuft och följa alla regler som finns angående vandring på vulkanerna. Dessutom har flera vulkaner varit utsläckta länge, och kratern på vissa av de aktiva vulkanerna strömmar så att lavan alltid kommer rinner ner på motsatt sida från den de besökande färdas på.

Kabelbanen til Etna
Linbanan till Etna.

De syditalienska vulkanerna ger inte bara möjlighet till att fotografera och bestiga dem till toppen. Man kan också besöka landsbyar på vulkansluttningarna, segla mellan vulkaner ute i havet eller söka upp exotiska filminspelningsplatser vid foten av vulkanerna. De syditalienska vulkanerna omfattar primärt Vesuvius, Etna och de sju Eoliska Öarna norr om Sicilien. Escapeaway har boende i närheten av alla vulkaner så man kan besöka dem antingen som en rundresa eller handplocka en efter smak, behag, tid och lust. En minnesvärd vulkan-odyssé skulle enkelt kunna ta sin början på Sicilien för att sedan fortsätta ut till de Eoliska Öarna och slutligen avslutas vid Napoli.

Etna, Sicilien

När du ankommer med flyg till CataniaSicilien, är det första du möter Europas största vulkan (3.323 m) och Italiens högsta berg söder om Alperna. Den explosiva vulkanen har ett ojämnt överflöde med många små kratrar, klyftor och lavaformationer. Det senaste årtionde har Etna haft åtskilliga utbrott – ofta är det inre gastrycket inte högt nog för att spruta lavan upp genom en av de fyra top-kratrarna och istället bryter den sig ut på sidorna (flankutbrott). En utflykt till toppen av Etna med linbana, jeep eller buss (ev. med lokala guider) kan typiskt börja från norr via landsbyn Linguaglossa.

Etna set fra byen Enna
Etna sett från staden Enna på Sicilien.

Siciliens dam Etna, med snö på toppen i vinterhalvåret, skapar en fin scenografi för många byar på den sicilianska östkusten, t.ex. klassiska Taormina med sin vackra placering, den grekiska teatern och den fina klippkusten vid Giardini di Naxos.

Läs mer om vulkanen Etna här

Salina ö och de Eoliska Öarna

Från Taormina kan man hyra bil eller via tåg (med byte i Messina) komma till Milazzo, varifrån det avgår båtar till de Eoliska Öarna (även kallade de Lipariska Öarna). De består av sju bildsköna vulkaner mitt i Medelhavet – med varsin karaktärsdrag: Stromboli är känd för att den sticker upp ur havet som en kägla och får ett utbrott ca. var 18:e minut och på Vulcano finns det möjlighet att bada i svavelrika lerkällor. Salina är den frodiga ön med hela två utsläckta vulkaner på nästan 1.000 meters höjd, och varifrån resten av De Eoliska Öarna ligger för dina fötter.

Vulkan på øen Salina
En av de två utsläckta vulkanerna på ön Salina.

Bestig antingen berget Monte Fossa delle Felci med gigantiska örnbo nere i kratern, eller berget Monte Porri där, förbundet med kratern som är öppen mot kusten, du finner en av Italiens mest pittoreska plats Pollara, som har skapat ramarna till den Oscar-nominerede filmen Il Postino (Postbudet) från 1994.

Läs mer om Salina ö här

Vesuvius vid Napoli, Campania

Från De Eoliska Öarna kan man segla direkt till Napoli varifrån du med tågbanan Circumvesuviana kan resa runt hela Napolibukten till staden Sorrento. Vesuvius ligger med sin betagande profil längst bort i Napolibukten, med Napoli på sin högra sida, Sorrentohalvön med Sorrento, Positano och Amalfikusten på sin vänstra hand och rakt framför sig småöarna Ischia, Procida och Capri. Du kan ta dig ända till toppen på Vesuvius kraterkant för att vandra och titta ner i dess svarta inre.

Vesuv
Vesuvius insvept i ett hav av dimma.

Vulkanen har genom historien flera gånger utvisat ett ödeläggande resultat, men dessa händelser har paradoxalt nog också fört positiva element med sig: Pompei blev begravd av upp till sex meter aska efter Vesuvius utbrott år 79 e.Kr., och utgrävningarna visar goda och tänkvärda exempel på livet i en romersk by. Även på den naturmässiga fronten har det burit frukt: den askfulla marken vid foten av Vesuvius är perfekt för odling av grönsaker – framför all tomater som används på Napolis världsberömda pizzor. Efter explosionen 79 e.Kr. förblev vulkanen aktiv de kommande 1000 åren, för att sedan falla till ro år 1100 fram till 1631 då den återigen orsakade stor ödeläggelse. Vulkanens senaste destruktiva verk finner vi år 1944 men alla vet att den en dag åter kommer vakna till liv.

Läs mer om Pompei nära Vesuvius vulkanen här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer