Vandra längs Rota Vicentina – Portugals dolda juvel

Rota Vicentina Portugal
vandrer på

Letar du efter ett soligt och naturskönt resmål för en vandringsresa? Då är Portugal ett bra val. Både Algarve i den sydligaste delen av landet och regionen strax norr om den, Alentejo, bjuder på massor av storslagen och orörd natur i form av stora naturparker och inte minst en fantastisk kustlinje. Här kan du exempelvis vandra längs med Rota Vicentina som tar dig genom Portugals mer orörda platser.

Dramatiskt kustlandskap och mysiga byar

En vandring längs med Rota Vicentina tar dig genom vackra landskap och små byar längs med Portugals sydvästra kust, hela vägen från Santiago do Cacém i Alentejo ner till LagosAlgarvekusten. Men Rota Vicentina är inte bara en vandringsled, utan snarare ett helt nätverk av vandringsleder på totalt 750 kilometer. Det gör att du själv kan kombinera dem fritt utifrån vilken rutt som passar dina önskemål och förkunskaper bäst.

Dessutom innehåller Rota Vicentina cykelleder för dig som föredrar att semestra på två hjul. Totalt finns det över 1000 kilometer mountainbikeleder och en cykelled mellan Lissabon och Faro som är anpassad för turcyklister.

Rota Vicentina är ett samarbete mellan privata och offentliga aktörer som vill främja naturturism i den södra delen av Portugal och bidra till ökad turism även utanför sommarens högsäsong.

Vandringslederna har skapats genom att välja och märka ut stigar som lokalbefolkningen använt i generationer. Därför är en vandring eller cykeltur längs med Rota Vicentina inte bara en stor naturupplevelse, utan också en unik möjlighet att komma närmare lokalbefolkningen än vad du skulle göra under en vanlig solsemester i Alentejo och Algarve.

Rota Vicentina markering
Rota Vicentinas vandrings- och cykelleder är tydligt märkta. Foto: Cláudio Franco, CC BY 2.0.

Vandringsresa i Portugal med något för alla

Rota Vicentina är indelad i två olika huvudleder. På den blå leden, även kallad Fiskarvägen (Trilho dos Pescadores), går du hela vägen ut till Atlantkusten och fortsätter längs med dess branta sluttningar längs med havet. Den gröna leden, även kallad Historiska vägen (Caminho Histórico), går istället längre inåt i landet genom skogar, dalar och små byar.
Vilken väg du än väljer att ta, och oavsett om du går hela vägen från Santiago do Cacém till Lagos via Cabo de Sãn Vicente eller följer enskilda, kortare sträckor, är Rota Vicentina en unik möjlighet att uppleva både vacker natur och det äkta portugisiska livet på landet.

Förutom Fiskarvägen och Historiska vägen finns det 24 rundslingor (Percursos Circulares) på totalt 263 kilometer som har satts upp i området mellan Santiago do Cacém och Lagos. Dessa rundturer börjar och slutar på samma ställe och är allt från 4 till 16 kilometer långa, vilket gör dem optimala att vandra under en halv- eller heldag.

I den här videon får du en bra känsla för alla vyer och upplevelser som väntar dig under en vandring genom Alentejo och Algarve:

En av Europas bästa vandringsupplevelser

ERA (European Ramblers Association), som är en paraplyorganisation för europeiska vandringsorganisationer, har utsett Rota Vicentina till en “Leading Quality Trail – Best of Europe”. Det är en certifiering av kvalitetsvandringsleder som ERA utvecklat tillsammans med den tyska vandringsföreningen Deutscher Wanderverband i syfte att lyfta Europas bästa vandringsleder.

För att uppnå beteckningen “Leading Quality Trail – Best of Europe” måste vandringsleden uppfylla kriterier som kännetecknar bra vandringsupplevelser, som till exempel ett varierande landskap, bra underlag, bra infrastruktur, säkerhet, markeringar och, inte minst: natur- och kulturupplevelser.

Vandringsleden måste även vara minst 50 km lång för att uppnå kriterierna. En certifiering är sedan giltig i tre år och endast under den perioden får logotypen för “Leading Quality Trail” användas i marknadsföring av rutten.

Med andra ord: om du vandrar längs med Rota Vicentina så garanteras du att få uppleva en av Europas absolut bästa vandringsleder.

Du kan hitta mer information om Europas kvalitetsvandringsleder hos ERA

Kom ihåg badkläderna! Vandringen bjuder på gott om möjligheter till dopp vid några av Portugals mest orörda stränder. Foto: Natanael Vieira – Unsplash

Praktiska tips inför din vandring på Rota Vicentina

De flesta som är i någorlunda god fysisk form kan vandra längs med Rota Vicentina. Här är några tips och råd inför din vandring som förhoppningsvis gör det enklare att planera.

Bästa tidpunkten

Den bästa tiden att vandra på Rota Vicentina är under våren eller sensommaren när vädret är milt och behagligt. Och kom ihåg att våren vanligtvis börjar tidigt i Portugal och sensommaren är lång! Det kan bli väldigt varmt under högsommaren och på båda lederna kan det vara svårt att hitta skugga, framför allt på Fiskarvägen. Högsommaren kommer även med fler strandgäster längs med kusten vilket innebär en ökad efterfrågan på de boendealternativ som finns i byarna.

Överlag rekommenderas det att gå Rota Vicentina mellan september och juni. Med andra ord: det finns många chanser för dig att hitta en lucka i din kalender. Våren anses av många vara den bästa tiden då landskapet är som allra vackrast med sina många blommor. Men även vintern är mild här i sydvästra Portugal med temperaturer som sällan faller under elva plusgrader. Vintern är dock säsongen med mest nederbörd, så du bör vara beredd på växlande väderlek.

Längd

Rota Vicentina är uppdelad i flera etapper om 11-33 kilometer som går att vandra på en dag. Varje etapp har en utgångspunkt i en större eller mindre stad vid en informationstavla med en karta över Rota Vicentina. För nybörjare och andra som bara vill tillbringa en enda dag med att promenera i sydvästra Portugal är det av praktiska skäl smart att välja någon av de 24 rundslingor som börjar och slutar på samma ställe.

Svårighetsgrad

Om du lider av svår höjdrädsla eller om du har små barn med dig bör du inte välja Fiskarvägen då den stundtals passerar nära branta klippor. Med undantag för sträckan mellan Lagos och Cabo de Sãn Vicente, där det är mycket upp- och nedgångar, är dock lederna på Rota Vicentina tillgängliga för de flesta. Fiskarvägen har visserligen många sträckor med mjuk sand som kan vara jobbiga att gå i, men det är aldrig tekniskt svårt.

Med andra ord är Rota Vicentina ett bra val för både nya och erfarna vandrare. Om du utan större svårighet kan gå på en promenad i 15-20 kilometer i varierad terräng är du väl förberedd för en tur på Rota Vicentina. Om det däremot är lite sisådär med promenadformen, kan du nog förvänta dig ömma fötter och trötta ben ett par dagar efter din vandring. Ska du gå flera etapper så brukar kroppen vänja sig vid den nya belastningen efter några dagar. Det finns också möjlighet att anlita ett lokalt företag för att transportera ditt bagage mellan boendena.

Rota Vicentina
En av Europas bästa vandringsleder, Rota Vicentina. Foto: Cláudio Franco. CC BY 2.0

Mat och dryck

Det finns några etapper av Rota Vicentina där du varken passerar ett kafé eller någon shoppingmöjlighet under dagen. Därför rekommenderas du alltid ta med dig tillräckligt med snacks och dricka för att klara dig en hel dag. Det är särskilt viktigt att du inte får slut på vätska. Vanligtvis kan du köpa proviant i byarna där etapperna börjar och slutar.

Kan man cykla på Rota Vicentina?

På Fiskarvägen får du inte cykla. På den Historiska vägen går det bra att cykla så länge du tar hänsyn till vandrare på leden. Men vill du uppleva området på cykel rekommenderas istället att följa några av de stigar som är speciellt avsedda för mountainbike- och grusvägscyklar. Det finns totalt 1 000 kilometer av dessa fördelade på 38 etapper av olika svårighetsgrad.

Övernattning

I Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, där Fiskarvägen passerar, råder det tältförbud. Historiska vägen saknar också officiella platser avsedda för tältning men där kan du begära tillstånd från privata markägare.

De allra flesta som vandrar längs med Rota Vicentina föredrar bekvämligheten med att tillbringa natten i de små byarna längs med vägen. Det är också en stor del av upplevelsen att uppleva atmosfären i dessa charmiga samhällen. Du bör boka dina hotell på Rota Vicentina i förväg. I byarna brukar det finnas åtminstone ett par matställen och shoppingmöjligheter.

Du hittar kartor och mer praktisk information om Rota Vicentina på den officiella hemsidan.

Kombinera vandringen med en stadsweekend eller en badsemester

Att ta sig mellan Lissabon och ledens norra ände, Santiago do Cacém, tar bara några timmar med buss. Du har därför en möjlighet att kombinera en vandringsresa längs med Rota Vicentina – med några dagars storstadssemester i Portugals vackra huvudstad Lissabon.

Lissabon kan dessutom erbjuda flera äventyr till fots. Spendera timmar på att bara strosa runt i de charmiga gränderna och njut av stadens vackra utsiktspunkter. En promenad längs med Tejo-floden till Belém rekommenderas för att se Jerónimos-klostret – och kanske smaka det klassiska bakverket pastel de nata? Det finns gott om möjligheter att värma upp benen i Lissabon inför de kommande dagarnas utmaningar längs med Rota Vicentina – eller för att runda av semestern innan du flyger hem.

 

Vill du hellre avsluta semestern på playan så ser du förstås istället till att vandra längs med Algarvekusten för att avsluta med några avkopplande dagar på stranden.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer