Vandra i Samariaklyftan på Kreta

Snöra på dig vandringsskorna och följ med till Kreta.
Snöra på dig vandringsskorna och följ med till Kreta.

Snöra på dig vandringsskorna, och följ med på en tur i Samariaklyftan på Kreta. Här kan du läsa om hur du kan uppleva en av de längsta klyftorna i Europa, som bjuder på stora naturupplevelser och en chans att göra semestern på Kreta aktiv. För faktum är, att om du inte vill spendera hela dagarna på stranden, är en vandring genom den berömda Samariaklyftan, en av de största naturupplevelserna du hittar på Kreta.

Storslagna naturupplevelser

Huruvida Samariaklyftam, som ligger i De Vita Bergen på västra Kreta, med rätt kan kallas Europas längsta, finns det uppenbara oenigheter om, med den är i alla fall tillräckligt lång för de flesta. Även om den välskötta stigen genom klyftan är tydligt avmarkerad, gör terrängen och längden på 16 kilometer från utgångspunkten på 1250 meters höjd, turen till slutstationen krävande – och du behöver vara i rimligen god form för att njuta av den.

Goda vandringsskor är också en absolut nödvändighet, och jag vill också rekommendera dig att ta med en hatt som ger skugga. Det finns möjlighet att fylla på vattenflaskan på flera ställen, men du bör ta med en stor flaska vatten från start, och eventuellt också en smörgås eller något annat att tugga på, då du inte har möjlighet att köpa mat förrän du har tagit dig ut från klyftan igen.

Vandretur i Samaria-kløften på Kreta
Vandring i Samaria-klyftan på Kreta

För dina ansträngningar belönas du på turen ner genom klyftan, med vackra och dramatiska naturscener. Vid klyftans smalaste plats, Järnporten, tornar bergsidorna lodrätt upp i 300 meter, med endast tre meters mellanrum! Du kommer dessutom passera den överlåtna landsorten Samaria, som är ett bra exempel på områdets traditionella arkitektur.

En populär nationalpark

Samariaklyftan, där större delen är utnämnd till nationalpark, är öppen för offentligheten mellan den 1 maj och den 15 oktober, men kan vara stängd vid kraftigt regn då det ökar faran för översvämningar och klippskred. Normalt spenderar besökare 5-7 timmar på att genomfora den storslagna vandringen.

Samariaklyftan är en populär sevärdhet, som under högsäsongen dagligen får flera turen besökare. Vill du helst gå i någorlunda lugn och ro, bör du därför starta tidigt på morgonen, så att du får ett litet försprång innan turistbussarna anländer. Alternativt kan du vänta med att starta till efter middag, men då får du vara beredd på att övernatta i Agia Roumeli, då färjorna troligen hinner segla iväg innan du är framme.

Avslappning i Agia Roumeli

Efter en härlig vandring, är det frestande att ta ett svalkande dopp i det Libyska havet vid Agia Roumeli, kuststaden vid slutet av klyftan. Här kan jag också rekommendera att vila ut med en lunch på en trevlig taverna innan turen går hem igen. Det seglar småfärjor, som tar dig till Loutro/Sfakia, eller Sougia/Paleochora, varifrån du sedan kan åka vidare med buss.

En vandring i Samariaklyfta är en storslagen naturupplevelse för dig som vill vara aktiv på din semester på Kreta. Läs mer om aktiva semestrar med Hideaways, och se det stora urvalet av handplockade hotell och semesterlägenheter som passar till en aktiv semester på olika platser i Europa.

 

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer