Valutan i Kroatien heter Kuna

Valutan i Kroatien heter Kuna
Valutan i Kroatien heter Kuna. Foto: Sarah. Oploadet under licensen CC BY 2.0

Även om Kroatien har varit medlem i EU sedan 2013, har de precis som vi i Sverige, sin egen valuta, nämligen kroatisk Kuna (HRK). Ordet kuna på kroatiska betyder mård och härstammar från Medeltiden då man använde mårdskin som värdemätare. För en svensk låtar kuna nästan som krona, men vi får ha koll på procenträkningen när vi ska omvandla kunan till kronor.

I november 2017 är 100 kune värda cirka 130 svenska kronor, så du ska lägga till cirka 30 procent på priset du ser i Kroatien för att kunna relatera till priserna du är van vid här hemma. Kursen kan naturligtvis ändras, och därför rekommenderar jag dig att gå in på nedanstående länk för att alltid vara uppdaterad om aktuell valutakurs.

Bankomater överallt

Du kan enkelt betala med kreditkort på de flesta ställen i de större turiststäderna. Bankomater finns också överallt, var dock uppmärksam på, att några av dem ger pengarna först, och kreditkortet sist (alltså tvärtemot vad vi är vana vid i Sverige – så se till att inte glömma ditt kort).

Dubrovnik
Dubrovnik är en av de mer populära städerna i Kroatien, som vi nordeuropéer har fått upp ögonen för.

Om du trodde att Kroatien använder Euro, och gjort misstaget att redan växla till dig Euro, är det faktiskt möjligt att betala med Euro på några platser. Förvänta dig dock inte att alla godtager denna valuta. De enda platserna där det faktiskt är lagligt att betala med Euro, är på flygplatserna och vid betalning av vägskatt på motorvägarna.

Kom ihåg, att när du reser in eller ut från Kroatien, får du inte ha mer än 15.000 HRK med dig per person.

Du kan alltid se aktuella kurser på Kuna (och världens övriga valutor) här

Resor till Kroatien med Hideaways

Kroatien är ett av de nyare, populära resmålen för oss nordbor, och inte minst hos oss på Hideaways där vi under några säsonger har haft landet på vårt program över resmål, och det med stor succé!

Hvar
Vad sägs om att njuta av en god lunch på den vackra kroatiska ön Hvar?

Här på bloggen kan du läsa många artiklar från Kroatien. Om du aldrig besökt landet, vill jag personligen rekommendera dig att överväga en semester i Kroatien nästa gång du planerar en resa.

Läs mer om våra hotell och resor till Kroatien med Hideaways här

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer