Vädret i Italien, från norr till söder och på alla årstider

Panoramic view of famous Piazza della Cisterna in the historic town of San Gimignano on a sunny day, Tuscany_shutterstock_322101380
Upplev soliga dagar i San Gimignano i centrala Italien.

Det är ett faktum, att vädret betyder allt på en semester, och i detta inlägg har jag valt att fokusera på väder och klimat i Italien.

Det italienska landskapet är uppdelat i flera regioner, fyllda med ojämna kustlinjer, dramatiska berg och Medelhavet som omringar större delen av landet. Varje region har sin egna, unika traditioner och livsrytmer, och att resa i från norr till söder i Italien, kan kännas som att du har rest genom en hel kontinent i miniatyrformat. Inte ett enda ställe påminner om ett annat, och allt förtjänar att utforskas ingående i lugn och ro. Vilken tid på året är bäst att resa till Italien på? Vilken del av Italien ska du besöka, om du vill ha snö eller sol?

Från snö till sol

Italiens utsträckta landmassor och numerära bergskedjor, bjuder på en stor variation i klimatet, och kan därför erbjuda något för var och ens smak, året runt. Allt från kallare vanding på höjderna i Alperna under sommaren, till härligt solsken i dalarna på vintern. CataniaSiciliens östra kust, är den stad i Europa som har flest solskenstimmar om året – ett genomsnitt på 2594 timmar om året, eller 6,8 timmar om dagen.

Sne i Valle d'Aosta i norra Italien.
Snö och snowboardåkning i Valle d’Aosta i norra Italien…
Tonnara di Scopello, Sicily, Italy-shutterstock_103958186
…eller sol och strand i Tonnara di Scopello på Sicilien?

Italien är ett otroligt fruktbart land, och en stor anledning till detta är de stora mängderna regn som faller här. Bergsregionerna får den största portionen regn, men även städerna och kustområdena får sin beskärda del. Under sommarmånaderna, när det regnar, påminner förhållandena i norr om dem i söder där fuktighetsgraden stiger. Och i norr kan du ofta uppleva imponerande åskväder.

Norra Italien

Vintrarna är rimligt kalla norrut, och snö förekommer ofta vid kusterna och på Po-dalen, där det också kan förekomma en del dimma. Även om det ofta är varmt och fuktigt på sommaren (med temperaturer som närmar sig, och ibland också övergår, dem i södra Italien), bryts detta av, av spridda åskskurar med de medföljande blixtformationerna på himlen.

Centrala Italien

Regnvädret är häftigare på västkusten än på östkusten på vintern, och normalt är vintrarna kalla med regniga och oregelmässiga snöfall i de större städerna såsom Florens och Rom. Sommaren är varm och med hög fuktighet, med sällsynt nederbörd. Vädret är framförallt bra i slutet av våret och i början av hösten – besök t.ex. Rom i oktober, och uppleva långa, varma och soliga dagar.

Södra Italien

Södra Italien upplever en mycket varmare vinter än norra, och öven om snön faller regelmässigt i bergen, snöar det sällan i städerna och på kusten. De långa, torra somrarna uppvägs av regn sent på hösten, på vintern och i början av våren.

Öarna: Sicilien, Sardinien och de Eoliska Öarna

Normalt är kustregionerna på dessa öar varma och en aning mer torra än de centrala inlandsregionerna, som kan uppleva stora mängder snö på vintern. Liksom södra Italien, med långa torra somrar, har man här en högre fuktighet som framförallt känns jobbig i städerna, även om detta delvis vägs upp av enstaka uppfriskande vindar som blåser upp på eftermiddagen. Vintrarna är milda i förhållande till norra Italien, och Sicilien och de Eoliska Öarna är framförallt välsignade med åtskilliga varma och soliga dagar, i perioden november till februari.

Upplev Italiens alla regioner, på alla olika årstider. Du hittar alla resor till Italien med Hideaways här, där du hittar utvalda semesterbostäder och hotell på mysiga platser i hela landet.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer