Vad ska du välja: Sardinien eller Sicilien?

Strand på Sardinien.
Stranden La Pelosa på det nordlige Sardinien. Foto: ,

Semestern ska planeras, och frågan som behöver besvaras lyder: vart ska vi åka i år? Många har lust att utforska en av de stora italienska öarna, Sardinien eller Sicilien, och har du ännu inte besökt dessa enastående öar, kan det vara svårt att välja mellan dem. I denna artikel ska jag belysa båda öar, och hjälpa dig att göra rätt val.

Sardinien

Sardinien är med sina 24.090 km2 Medelhavets näst största ö. Ön ligger söder om franska Korsika, och nordväst om Sicilien. I många år har Sardinien varit de hippa italienarnas mest populära semesterdestination, och det är den fortfarande, men de senaste åren har kännedomen om ön vuxit väsentligt, och den besöks idag av många europeiska turister, bland dem också skandinaver.

Storslagna sandstränder och orörd natur
Öns huvudattraktion är utan tvivel naturen, de vackra stränderna och det kristallklara vattnet. Största delen av Sardiniens kuststräcka bjuder på riktigt goda badmöjligheter. Många platser är så inbjudande, att det känns som att du befinner dig i Karibien. Havet runt Sardinien passar mycket bra till dykning, och på vissa platser också till vindsurfing. En stor del av ön är obebyggd, och du kan således njuta av orörd natur medan du tar dig runt på ön. Den mest kända och exklusiva kuststräckan är Costa Smeralda på den nordöstra delen av ön.

Ogliastra-klipperne på Sardinien
Det finns fantastiska badmöjligheter på Sardinien – här vid Ogliastra-klipporna.

Här hittar du ett vidunderligt azurblått vatten, vita sandstränder, och riktigt många turister – speciellt i augusti månad då italienarna själv håller semester.

Kulturen och städerna
Ön har mycket mer att bjuda på än vita sandstränder. Utöver dem är Sardinien också känt för sina enastående nuraghi (kägelformade torn från förhistorisk tid, troligtvis använda som bostäder eller fästningar) samt sina tombe dei giganti (på svenska “kämparnas gravar”). På Sardinien finns också en rad trevliga och stämningsfulla städer där du kan uppleva äkta italiensk-sardisk stämning, njuta av de ljumma sommarkvällarna i sällskap med de lokala samt en ypperlig måltid och ett gott glas vin. Önskar du att kombinera en badsemester med en vistelse i en livlig och charmerande stad, rekommenderar jag dig att du besöker en av följande kuststäder:

Bosa: Staden ligger cirka 45 km söder om Alghero. Det handlar om en förhållandevis liten kuststad (ca 10 000 invånare), som bland annat karaktäriseras av floden Temo som rinner genom staden. I Bosa hittar du massor av små, trevliga gränder och torg, och ett stort utbud av caféer och restauranger. Trots stadens lilla storlek, är den under sommarhalvåret en livlig stad. Utanför staden ligger en härlig sandstrand.

Läs mer om Bosa här.

Cagliari: Staden är Sardiniens regionshuvudstad, och ligger i den sydöstra delen av ön. Den har ca. 165 000 invånare, och är en livlig storstad. Inne i den gamla stadskärnan, som ligger högt upp på en bebyggd klippa, råder medelhavsstämning på vackra torg och mysiga gator. Här hittar du imponerande monument, bl.a. en romersk amfiteater, samt den vackra domkyrkan San Saturino. I promenadavstånd från centrum hittar du den mycket härliga sandstranden Poetto. Cirka 55 km öster om Cagliari hittar du den lilla, trevliga badorten Villasimius med en helt oemotståndlig sandstrand. Det samma kan sägas om stranden i Chia, ca 50 km sydväst om Cagliari.

Läs mer om Cagliari här.

Alghero: Staden ligger på Sardiniens västkust och är en av öns större städer med ett invånarantal på 44 000. Staden har ett livligt historiskt centrum med många medeltida monument, och är dessutom omgiven av en vacker sandstrand. Sedan medeltiden har staden varit utsatt för Kataloniens inflytande och omnämns därför ofta som “Italiens Barcelona”.

Alghero
Algheros ringmur från medeltiden omringar stadens centrum, och här kan du ta en promenad när du vill ha paus från strandlivet.

Den gamla stadsdelen har et mycket rikt handelsliv, som är koncentrerat omkring gatan Carlo Alberto. Runt om stadens centrum, längs vattnet, kan du promenera på den ursprungliga ringmuren från medeltiden. Utsikten härifrån, över vattnet mot väst till berget Capo Caccia, är fantastisk – inte minst i solnedgången.

Läs mer om Alghero här.

Transport
Om du ska åka på semester till Sardinien, rekommenderar jag alltid att du hyr en bil. De offentliga transporterna är mycket begränsade på ön, och du kommer nog känna dig väldigt bunden till din semesterbostad om du inte har en bil att disponera. Det finns tre internationella flygplatser på Sardinien – vid Alghero, Cagliari och Olbia.

Sicilien

Sicilien är med sina cirka 25.771 km2 Medelhavets största ö. Öns pryds av vacker och frodig natur, vackra stränder och många betagande städer där du hittar storslagen arkitektur från epoker som antiken fram till medelåldern och barocken.

Städerna
På nordkusten hittar du öns huvudstad Palermo som rymmer ett överflöd av sevärdheter. Normanderna har här sätt sin tydliga prägel, bäst illustrerat vid katedralen Il Palazzo dei Normanni. Staden bjuder också på monument från medelåldern och barocken. Palermo är stökig och kaotisk, men full av autentisk vitalitet och har sin helt egna charm. I Palermo hittar du också operahuset Teatro Massimo, som du kanske känner igen från den sista Gudfadern-filmen. Är du i staden, bör du inte missa ett besök på den stora gatumarknaden nära centralstationen. Här hittar du ett enormt urval av frukt, grönt, bröd, kött och fisk…

I Siracusa, ca 65 km söder om Catania, hittar du imponerande ruiner från stadens storhetstid, antiken, däribland den grekiska teatern och Latomierna som är de stenblock varifrån byggmaterialet till Siracusas utbyggnad blev hämtade under antiken.

Det græske teater i Siracusa
Den grekiska teatern i Siracusa

Här hittar du den sägenomspunna grottan Orecchio di Dionisio (“Dionysos öra”), där det sägs att tyrannen Dionysos kunde höra allt som grottans fångar sa, även om de viskade.

Catania, som ligger på Siciliens östkust, vid foten av vulkanen Etna, är utan tvivel en av öns vackraste städer. Staden grundades av grekerna men blev på 1600-talet ödelagd, först av ett av Etnas utbrott, och senare under samma århundrade, av ett våldsamt jordskalv. Staden blev återuppbyggd i barockstil – den stilart som även idag dominerar i staden.

Naturen
Naturen på Sicilien är varierad och frodig, och präglas av skog, berg och strand. Vulkanen Etna tornar upp sig på öns östra del, väster om Catania. Man har lyckligtvis lagt stor vikt på naturskydd, och det finns idag fyra stora beskyddade naturreserbat på ön: Lo Zingaro, Etna, Nebrodi– och Madoniebergen samt Alcantara-floden.

Stränderna
Runt hela ön hittar du härliga sandstränder och trevliga badorter: Cefalù, San Vito Lo Capo, Castellammare del Golfo och Sampieri är endast några få exempel där det råder härlig stämning i kombination med en skön sandstrand. Vattnet har generellt fin kvalitet, men kan inte helt och hållet mäta sig med den extrema renhet och klarhet som det är vid de sardiska kusterna.

Transport
De offentliga transporterna fungerar i stort sätt ganska bra på Sicilien. Det går tåg till de flesta större städerna, liksom att det finns bussförbindelser till och från de flesta av öns väsentliga städer. Det finns tre internationalla flygplatser på ön, vid Palermo, Catania och Trapani.

Cefalù
Runt hela Sicilien hittar du härliga stränder och trevliga badorter, här Cefalù…

Så vad ska du välja – Sardinien eller Sicilien?

Det finns mycket, mycket mer att säga om bägge öar. Jag hoppas dock, att denna korta beskrivning av karaktärerna och skillnaderna mellan Sardinien och Sicilien har gjort det lite lättare för dig när du ska välja vart semestern ska gå. Grovt sagt, är mitt budskap att drömmer du om en badsemester i vackra och autentiska naturomgivningar, eventuellt kryddat av ett trevligt stadsliv så är Sardinien mitt i prick.

Är det däremot kulturen och historiens vingslag so lockar så är min rekommendation Sicilien, där en badsemester mycket väl kan kombineras med imponerande natur, städer och kultur.

Läs mer om Sardinien och Sicilien här

Om du är intresserad av att veta mer om en semester på Sardinien så kan du se alla våra semesterbostäder på Sardinen här. Om du däremot är mer intresserad av att veta mer om möjligheterna till att semestra på Sicilien, så kan du se alla våra semesterbostäder på Sicilien här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer