Vad kan du uppleva på din semester på Malta?

Comino på Malta
Comino på Malta

Överväger du att åka på semester till Malta, kan du här läsa om några av de upplevelser ön erbjuder sina gäster.

Belägen i Medelhavets hjärta, har Malta en imponerande kappsäck av förbluffande historia och naturvidunder. Som en semesterdestination välsignad med solsken året runt, är de smala kullerstensgatorna i Maltas små städer, fulla med normandiska katedraler och palats i barock stil. Frodigt grönt landskap fyller den mittersta delen av ön, med olika megaliter, medeltida fängelsen och historiska grottor utspridda runt omkring.

Läs också: En av Maltas största sevärdheter ligger under jorden

Utomhusupplevelser på Malta

Det varma, soliga klimatet på Malta är idealt för utomhusaktiviteter – oavsett om du vill vara aktiv eller slappna av. På en avslappnad villasemester kan du till fots på Maltas vackra promenadstråk längs klippor och i vackra områden, njuta av stillheten i det härliga landskapet. Segling, snorkling, vindsurfing och fiske är också populära fritidsaktiviteter.

Fungus Rock ved Gozo og Malta
Fungus Rock vid Gozo och Malta

Oavsett om du utforskar Malta på en vandring, till häst, på motorcykel eller på en båt, kan öns vackra attraktioner och härliga utsikter ses från varje utsiktsplats.

Det lokala köket

Traditionell matlagning på Malta har påverkats starkt av sicilianskt och moriskt inflytande. Typiska rätter består av tomat- och vinsåser med pasta och fisk, samt mättande kakor och desserter med ricotta, mandlar och fikon. Svala, romantiska atriumgårdar utgår de perfekta ramarna för en utomhusmiddag under semester. Välj mellan romantiska palazzi och Maltas livliga hamnrestauranger – eller en lokal landsort, om du vill smala på god, traditionell mat. Utsökta viner på lokala druvor, och fantastisk lokal öl produceras här, medan jättelika grönsaker och nyfångad fisk går att hitta på de färgrika landsortsmarknaderna.

Historiens vingeslag

Stora barockstäder, medeltida städer och förhistoriska tempel är alla oförglömliga ting att utforska på Malta. Här kan du gå i St. Paul och Malteserordens spår, och man håller ofta fester där gatorna täcks av färg, parader och fyrverkerier, för att fira de lokala helgonen.

Gamle-bydel-i-Mdina-Malta-Hideaways
Upplev historia i Mdinas gamla centrum på Malta

Napoleon och den brittiske kungen har satt sina spår på Malta, och efterlämnat historiska spår som kan skådas än idag: de röda postlådorna, te-salonger, pubar och de välkända vänsterstyrda bilarna. Allt bidrar naturligtvis till att denna ö är en unik destination, med kolonial prägel.

Shopping och kulturupplevelser

Från de heta sommar-jazzfestivalerna, till livliga landsortsfestivaler och fiestas – Malta erbjuder ett rikt och varierat utbud av underhållning. Året runt sker lokala händelser på ön, från klassiska till moderna, som tillmötesgår var och ens smak för kultur, och säkrar att du kan uppleva en sann bit av Malta på semestern. Konserter, moderna teaterstycken och de senaste konstnärliga filmupplevelserna och jättesuccéerna kan upplevas här.

Valletta, the Capital City of Malta in early morning.-shutterstock_105870596
Upplev Valletta under en dag full med shopping

Åk till Valletta om du vill shoppa. Öns huvudstad, är av världskulturell klass, och byggdes på endast 15 år på 1500-talet. Idag är staden en guldgruva av arkitektur, med smala gator fyllda av små, frestande butiker av olika karaktär.

Gör också ett stop i Popeye Village, filmkuliss till 80-talets filmer, som ligger och balanserar på de branta klipporna väster om Melleha. Gå tillbaka i tiden på gatorna i den medeltida staden Mdina. Eller ta en båttur till den lilla ön Comino, och upplev det kristallklara havet i den blå lagunen.

Taggar från artikeln
Mer av Michael Nielsen

Navigli: Milanos konstnärliga vattenhål

Genom Rom rinner Tibern. Turin har sin Po. I Florens flyter Arno...
Läs mer