Vad kan du uppleva på din första semester till Toscana?

Cypresser i området runt Siena
Cypresser i området runt Siena

Toscana… Otaliga böcker och reseguider har skrivits om denna berömda region i Italien. Här är mina tips på några av de städer och sevärdheter jag skulle besöka, om det var första gången jag skulle på semester till Toscana.

Kort information om Toscana

Toscana har allt det, som vi anser vara synonymt med Italien: ett grönt böljande landskap med cypresser, förbluffande medeltida städer, gamla borgar (varav många numera är ombyggda till hotell), kloster utsmyckade i marmor, vin i världsklass och ett fantastiskt kök – tänk bara på härliga bistecca fiorentina, böngrytor, pasta och panforte. Dessutom finns det åtskilliga intressanta kyrkor och kloster, där du kan beundra freskomålningar och mosaik från renässansen. I hjärtat av Toscana hittar du Florens, regionens huvudstad, och ett världsberömt mekka för konst och arkitektur.

Beger du dig söderöver till Siena, hittar du en mer intim atmosfär och ett likaså charmerande område med vinfält i Chianti och en mängs rustika landsorter, som t.ex. San Gimignano och Monteriggioni. Längre söderut hittar du Crete Senesi och Val d’Orcia där du kan uppleva ett månliknande landskap med kuperade backar och vinfält, samt några landsorter som ligger utspridda på topparna av kullarna – t.ex. Montalcino, Montepulciano och Pienza. Korsar du motorvägen A1 mot öst ankommer du till det öppna landskapet i Val di Chiana där du kan utforska de intressanta städerna Cortona och Arezzo; och på Trasimenosjön vid Umbriens gräns kan du utöva alla former av vattensport.

Toscana
Vackert är bara förnamnet…

Alla dessa områden lockar självklart till sig en del turister, så om du vill besöka några av de mer oupptäckta områdena, ska du åka västerut mot Maremma där du kan besöka Pitigliano och Sovana, två gamla och pyttesmå landsorter i området, som också erbjuder ångande termalbad och ett par små idylliska stränder längs kuststräckan. Här kan du också ta färjan över till öarna Elba och Giglio, eller så kan du köra söderöver till halvön Monte Argentario och vidare ner till Rom. Du bör heller inte missa ett besök i den norra staden Lucca, som är en mycket charmig och livlig liten stad. Lucca kan rekommenderas som bas, som du vill besöka Apuan-alperna, eller Pisa med sitt lutande torn. Viareggio bjuder på långa sandstränder där både barn och vuxna trivs som fisken i vattnet.

 

Städer och sevärdheter

Regionens höjdpunkter är: Siena och Chianti; Val d’Orcia och bergsorterna; Cortona och Arezzo; Maremma och kuststräckan samt Lucca och Pisa. Om Toscana är den perfekta miniutgåvan av Italien, så är Siena och Chianti den perfekta miniutgåvan av Toscana. Denna ytterst välbevarade medeltidsstad bjuder på perfekta semesterförhållanden med god mat, konst och kultur, samt möjligheten att besöka den omkringliggande naturen med Chiantis vinfält och det idylliska landskapet.

Siena

Staden var en gång i tiden en oberoende republik och under den senare medeltiden hade staden fler invånare än Paris. Idag råder det fortfarande en medeltida atmosfär i staden, och här är i stort sätt ingen trafik vilket gör att du kan bo på en semesterbostad lite utanför staden och sedan ta dig in till centrum för att promenera runt på du mysiga små gatorna som sträcker ut sig från vackra Piazza del Campo. Det finns två saker du absolut måste se i staden: den ena är den fantastiska zebrarandiga domkyrkan från 1200-talet med alla dess marmorvalv. Dessutom måste du också uppleva Palazzo Publico, stadens rådhus som ligger på det centrala torget, där det också finns ett museum var du kan beskåda Lorenzettis berömda verk Den goda styrelsen. Du kan också ta turen upp för de 503 trappstegen i Mangia-tornet, där du kan njuta av den storslagna utsikten över Piazza del Campo.

San Gimignano

Kör du 30 kilometer nordväst om Siena, kommer du fram till denna lilla stad som är medeltidens svar på Manhattan – 15 av de ursprungligen 73 tornen står fortfarande intakta och ger staden sin skyline som kan ses från långt håll. På sommaren kommer många turister hit, framförallt från Florens, men staden är stor nog att klara av det höga antalet turister (även om det kan vara rätt tight på högsommaren).

San Gimignano
San Gimignano med sina vackra torn.

Monteriggioni

Du bör inte missa att avlägga ett besök till denna lilla landsort, som är omringad av gamla murar. Staden har endast 65 invånare, och har endast ett hotell, vilket passar kräsna besökare som vill ha staden för sig själv. Det finns inte så mycket att uppleva i staden, men det råder en fantastisk medeltida och charmig stämning, och en av områdets bästa restauranger, Il Pozzo, ligger här. Den ligger i den dyrare prisskalan, men testa deras papardelle med vildsvin!

Chianti

Detta backiga, gröna landskap mellan Florens och Siena, är berömt för sin vinproduktion och här finns massor av gamla borgar, gröna skogar och en hel del brittiska inflyttare, vilket har gjort att området fått smeknamnet Chiantishire. Du ska dock inte skrämmas av detta, för området är verkligen värt ett besök. Du kan bo på Castello di Tornano och utforska naturen till fots, på hästrygg eller varför inte i luftballong? Du kan besöka Castello di Brolio, ett ståtligt slott från 1800-talet med en förförande trädgård. Du kan också ta en ridtur på den vingård, som satte Chianti Classico på världskartan.

Precis i närheten ligger Montevarchi, centrum för antikvitetsbutiker och utförsäljning av modekläder. Du kan också åka till Radda, Chiantis historiska centrum och en av områdets mest imponerade städer. Här kan du bo på Fattoria Vignale som ligger nära Greve, mitt i Chianti Classico, där de håller i en vinfestival varje år i september.

Druer i vinmark
Toscana är rikt på vin, inte minst i Chianti-området.

Val d’Orcia och bergsorterna

Landskapet sydöst om Siena är obebott och pittoreskt. Här breder ett kuperat, grönt landskap ut sig med cypresser och medeltida landsorter med kyrkor och stenhus. När du utforskar området, kommer du stöta på vidunderliga sevärdheter, allt från romanska kyrkor, vinkällare, etruskiska museum och varma termalbad.

Val d’Orcia

Dalen är omgiven av ett böljande landskap med lerjord, vilket ger ett spännande utseende, som skiftar i grönt, gult eller brunt, allt beroende på säsong. Endast ett enkelt träd eller litet stenhus bryter bilden. Många av dessa stenhus är byggda på toppen av en backe, där utsikten är bäst, och första platsen för den bästa utsikten går till restaurangen La Bandita. Här kan du ta en massa bra bilder, men du ska vara beredd på att det är mycket varmt och dammigt under sommarmånaderna.

Montepulciano

Den största, och högt belägna, av dessa bergsorter är Montepulciano med dess välbevarade medeltida stadsmur, en imponerande domkyrka och det gotiska palatset, Palazzo Communale, från 1200-talet. Här kan du ta turen upp i det höga tornet för att njuta av en vacker utsikt över Val du Chiana. Innan du lämnar staden, bör du avnjuta en måltid på Palazzo Cantucci, eller på en av de restauranger där du också kan smaka på regionens berömda rödvin. Utanför stadsmurarna hittar du den välhållna kyrkan San Biagio. Ska du besöka endast en stad i denna region, så bör det bestämt vara Montepulciano.

Montepulciano
Montepulciano i sin medeltida prakt…

Pienza

Denna lilla landsort är så liten, att du kan gå igenom den på fem minuter – men det finns så mycket konst och arkitektur i stan, att du kan stanna en hel dag. Staden grundades, eller kanske snarare återupptäckt, av Aenas Piccolomini, som senare blev mer känd som Påve Pius II. Han föreställde sig staden som en utopiskt landsort som skulle fungera som en modelstad för alla andra städer i Toscana – dock färdigställde han aldrig sitt projekt. Men du kan se flera byggnader från 1400- och 1500-talen, bland annat flera palats, en domkyrka och ett museum. Här är också flera bra restauranger, t.ex. Falco och Latte di Luna.

Efter vinprovningen kan du korsa gatan till caféet från 1800-talet, Fiaschetteria Italiana, som är ett vidunderligt ställe där du kan sitta och betrakta förbipasserande. Lite utanför staden kan du njuta av den fantastiska naturen, och besöka det vackra krämfärgade klostret Sant’Antimo. Härifrån kan du ta en halvdags-vandring till Bagno Vignoni, genom Orcia-klyftan, där du hittar en vacker dal med en flod och en del medeltida borgar. Du bör dock komma ihåg ett kompass, en karta eller ett väldigt bra lokalsinne.

Chianciano Terme

Om du kan ta en stad seriöst, när den marknadsför sig med plakat där det står “Vilket hälsosamt leverne”, så kan du lugnt besöka Chinciano. Här kan du rensa både lever och blåsa – vilket kan vara nyttigt för många efter att ha druckit många glas rödvin i de omkringliggande områdena. Det finns en stor utomhuspool, och massor av badhotell, samt flera hälsocenter och till och med ett “vatten-arkeologiskt museum” där du kan lära dig mer om etruskernas och romarnas fascination för termalbad.

Val di Chiana, Cortona och Arezzo

Den stora dalen, Val di Chiana, delas på mitten av motorvägen A1 som förbinder norr med söder. Det låter inte så charmigt kanske, men verkligheten är, att dalen utgör en bra bas om du önskar utforska området mellan Florens och Orvieto. Du har därför två av Toscanas mest hänförande städer inom närmsta räckvidd, och du kan dessutom nå Rom på endast 2 timmar.

Arezzo
Den medeltida festivalen Giostra del Saracino i Arezzo.

Cortona

Med ett vackert läge på toppen av en backe, kan du i Cortona blicka ut över dalen när du strosar runt på de kullerstensbelagda gatorna. Här finns trevlig restauranger och en del kulturella sevärdheter, bland annat ett etruskiskt museum med smycken och juveler från 700-talet f.Kr, samt en domkyrka dekorerad med målningar från 1500-talet. Det är därför ingen överraskning att här är en del turister, liksom konststudenter från USA som kommer för att betrakta Frances Mayes tidigare hem, Bramasole, som är renoverat och öppet för offentligheten. Du kan också undvika turisterna och de konststuderande genom att ta turen upp till Fortezza Medicea, där du kan njuta av en vacker utsikt och kanske också en härlig picknick.

Arezzo

Denna stad har ett av de vackraste torgen i hela Italien: Piazza Grande, som många möjligen känner igen från Beninis film “Livet är underbart”, då filmens första halva spelades in här. Här finns den vanliga vackra domkyrkan och Palazzo Publico, liksom flera andra kyrkor i renässans-stil och ett Medici-fort som står ståtligt i staden och har en utsikt till Arno-dalen. Det är kombinationen av välfungerande stad och alla medeltida byggnader som gör Arezzo så speciell. Du bör inte missa freskon av Piero della Francesca, Det heliga korsets legend, som du hittar i Basilica San Fransisco.

Arezzo
Arezzos berömda torg

Maremma och Toscanas kust

På de flesta turistdestinationer, är det kusten som är mest populär, men i Toscana är det tvärtom. Du kan absolut hitta några härliga stränder, termalbad, kuststäder och undervärderade öar i Toscana, men kusten är inte i närheten så välbesökt som inlandet och vinmarkerna. Och du ska också veta, att hela kuststräckan inte är vacker, då några delar av den är bebyggd med tunnlar, så du ska välja din bas noga. När du kör in i landet, kommer du upptäcka några vackra städer, som kan jämföras med dem i Chianti, dock utan alla människor. Massa Maritima är en av de vackraste, med långa medeltida gator, fina utsikter och romerska bad.

Om du tycker om varma termalbad, bör du besöka Saturnia, som bjuder på en rad turkosfärgade pooler med 37 grader varmt vatten och helande egenskaper. Besöket kan du kombinera med en tur till Pitigliano och Sorano, två vackra bergslandsorter som ligger nästan utskurna ur klippan. Den mest oberörda delen av kusten hittar du vid Uccellina, som är en del av Maremma naturreservat, och därför skyddad.

Lucca och Pisa

Den nordöstra delen av Toscana är hemastad för den mest perfekta mur-omringade staden, Lucca, och den näst mest populära turistattraktionen: det lutande tornet i Pisa. Men det är också här du hittar några av de mest intressanta bergslandskapen, Apuan-alperna, samt de mest populära stränderna vid den versilianska rivieran. Det är enkelt att nå de olika sevärdheterna härifrån: Lucca ligger mindre än en timmer från Pisa, varifrån du kan flyga till mer eller mindre hela världen.

Lucca

Lucca är en av de bäst bevarade medeltida städerna i hela Italien, och staden som är gömd bakom en 4 km lång stadsmur, har en elegant charm. Bakom murarna hittar du en strålande samling av kyrkor, palats, torn och torg – från romartiden fram till renässansen. De snirkliga gatorna, som är nästan bilfria, ger staden en härlig medeltida atmosfär, och även på sommaren kan staden rymma en stor mängd turister.

Lucca
Lucca är en av de bäst bevarade medeltida städerna i hela Italien.

Du bör inte missa ett besök i den graciösa katedralen, Cattedrale di San Martino, från 1200-talet med sitt höga torn och alla dess renässans-målningar. Du kan vila benen och njuta av en glass på Piazza Anfiteatro, som en gång i tiden de facto var en amfiteater, men som numera är ett öppet torg. Du kan avsluta ditt besök med en promenad på den 4 kilometer långa muren, eller hyr en cykel och ta turen på två hjul.

Är du ett fan av Puccini, bör du besöka huset där den berömda komponisten föddes, vilket nu har gjorts om till ett litet museum med saker, bilder och ett original Steinway. Eller så kan du besöka Torre del Lago i slutet av juli, då Puccini-festivalen tar plats.

Pisa

Pisa är känt för det berömda tornet, som bestämt lutar en hel del, men detta torn är endast en av många andra medeltida sevärdheter i stan. Du kan följa folkmängderna för att komma fram till tornet, vars lutning Galileo nyttjade för att bevisa sin teori om tyngdlagen, genom att kasta olika typer av bollar mot jorden för att bevisa att de alla kommer nå jorden samtidigt. Du kan inte längre komma in i tornet, så de flesta väljer att nöja sig med ett foto framför tornet, där en medresenär försöker putta upp tornet i rak ställning. Bredvid tornet ligger den svart-vita domkyrkan i marmor, och du bör också ta dig en titt på freskomålningarna vid kyrkogården vid Camponsantom, med många minnen från andra världskriget.

Läs mer om resor till Toscana med Hideaways här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer