Vad betyder marmor för Italien och italienarna?

Vilken betydelse har egentligen marmor för Italien?

Vår historia har påvisat, att marmor har ett oändligt antal användningsområden. Marmor används inte bara till konstnärliga statyer och golvbeläggning i adliga hem. Detta hårda och kalla naturmaterial har betytt mycket för Italien, inte minst för marmorstaden Carrara.

Jag har tagit mig en titt på marmorns allsidighet och har hittat både anekdoter och intressant fakta. Kanske kan det fungera som inspiration till din kommande Italien-resa.

Italienska marmor-anekdoter

Känd staty och dess kopior
En av världens mest kända marmorstatyer, är den stora David-statyn från 1504, signerad Michelangelo, som står inne på Accademnia-museet i Florens. På grund av dess skönhet och popularitet, har den drabbats av såväl bra som dåliga kopior runt om i världen, där du kan uppleva dem i helt olika kontexter. I Danmark, kan du exempelvis se en David-staty på Langelinie i Köpenhamn och i Almindingen på Bornholm. I Florens hittar du också kopior av statyn, både på Piazza Signoria och på Piazzale Michelangelo (som är värt ett besök på grund av den vackra utsikten över staden).

Marmorstauen David af Michelangelo
Michelangelos marmorstaty David från 1504 står på Accademia-museet i Firenze – här är kopian på Piazza Signoria.

Bland marmor och anarkister
Marmorstaden Carrara har sedan 1800-talet varit en högborg för anarkister. Under flera årtionden var det inte ovanligt, att stadens flickor döptes just till Anarchia och år 1985 beslutade stadsrådet att resa en staty över Gaetano Bresci, som år 1900 mördade Italiens kung, Umberto I.

Okänd skulptör anklagas av Michelangelo
De flesta som är intresserade av Florens konst och historia, känner till Neptun-fontänen på Piazza Signoria, vänster om rådhuset Palazzo Vecchio. På 1500-talet vann den okände skulptören Barolomeo Ammanati en tävling framför andra mer erkända konstnärer, där priset var att få utföra marmorfontänen. Då den stod klar, anklagades Ammanati av självaste Michelangelo för att ha ödelagt det fina marmorblocket som noga hade valts ut till projektet.

Marmorputs

Marmor har många uttryck. När du tänker på marmor är det lätta att känna kyligheten, klarheten och renheten i sin ursprungliga form där den kommer direkt från Carraras marmorbrott i norra Italien. Eller har du hört talas om marmorputs?

Utöver användningen av den rent naturliga marmorn, har italienarna ända sedan de byggde Pompei på 600-talet f.Kr. behandlat deras väggar, golv och romerska bad med marmorputs, kallad Stucco Lustro – den lysande putsen. Och precis så är det ju! Med marmorputs kan du övergå naturen och skapa precis den färg du önskar och den textur i putsen du vill ha. Du kan också uppnå olika grader av glans i ytan, beroende på ditt val av kornstorlek i putsen.

Det kan verka enkelt, men det kräver kunskap, krafter och intention. Putsen stryks på med stålspatlar i flera tunna lager och putsat upp som sista steg för att få sin skinande yta, som helt och hållet påminner om den äkta varan.

Marmorstatue i Rom
Historian har visat, att marmor har flera olika användningsområden, men statyerna är några av de vackraste av dem.

DNA-kort över marmor

Marmor är ett av de hårdaste och kallaste naturmaterialen som används i italienska hus, samtidigt som det är ett ytterst delikat material. Och utöver att denna dyrbara historiska sten kan vara svår att få tag på, så finns det ett till problem som utmanar arkitekter värden över. Det är nämligen svårt att hitta stycken som matchar den existerande marmorn, i de fall du behöver ersätta en bit med en annan. Den italienska verksamheten Technotiles har därför utvecklat en marmorflisa kallad Luce di Carrara (Carraras ljus) som katalogiseras elektroniskt så snart den är tillskuren.

Detta betyder, att varendas färgnyans, variation i mönstret, mängde och riktning av årorna i stenen noteras i minsta detalj så att man kan identifiera marmorns DNA via en streckkod. Därför kan man idag matcha tidigare inköpta marmorflisor, eller få en identisk match till den marmorflisa som man har utsett i en katalog.

Speck mognat på marmor från Colonnata (Lardo di Colonnata)

Om du inte tror att rent grisfett, så kallat Lardo, kan vara en utsökt delikatess, ska du ta vägen förbi den lilla byn Colonnata i marmorbergen över den nordliga toskanska kusten. Härifrån kommer en del av världens vackraste och renaste marmor, men också delikatessen Lardo di Colonnata, vars historia går tillbaka till Medeltiden.

Marmor
Naturlig marmor från Italien är kall, klar och ren…

Marmorarbetarna både en gång i tiden ute i brotten i månader i taget, så de behövde ta med matvaror som både hade lång hållbarhet, men också gav mycket näring. Det var där grisfettet kom in i bilden. De stora bitarna lardo kryddades med vitlök, rosmarin, nejlikor och flera andra kryddor (blandningen varierade och varierar än idag, beroende på producent), varpå de lades ner i stora marmorkar tillsammans med massor av salt. Här fick de mogna mellan sex och tio månader.

Idag existerar endast 12 producenter av den äkta Lardo di Colonnata, och de följer noga och strikta regler för att få tillverka produkten. Lardon får inte tillsättas någon som helst form av konserveringsmedel eller andra smaktillsatser än de naturliga kryddorna. Resultatet är fantastiskt och smälter mjukt på tungan medan de frigör de goda aromerna. Prova lardo på en tunn skiva rostat bröd, eventuellt med en skiva färsk tomat på, som man gör i Colonnata. Varje år i augusti håller man i en festival för årets Lardo di Colonnata – ett ypperligt tillfälle att besöka byn.

Vill du besöka Carrara? Här hittar du alla Escapeaways resor till Toscana

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer