Vad är historien bakom de italienska efternamnen?

Har din italienska värd en böld på spetsen av näsan?

Kanske inte idag, men om han heter Cicero i efternamn, så kan du vara rätt säker på någon av familjens förfäder hade en böld på näsan, som i utseendet påminde mycket om en kikärta (cicer). De italienska efternamnen härstammar nämligen i någon grad efter dina individuella personliga egenskaper.

Du heter alltså vad du är – eller, det gjorde man i alla fall i gamla Italien

Vi har alla ett efternamn, och några av oss har mer än bara ett. Men så har det inte alltid varit. Vi vet dock, att man i Italien har haft efternamn sedan historiens vingslag spred ut sig över det Gamla Rom eller det Antika Grekland. På den tiden var det kutym att alla hade tre namn: ett förnamn, som var namnet för den enskilde; ett mellannamn, som vanligen var familjenamnet, det vill säga släktnamnet; och sist men inte minst, ett efternamn som fungerade som ett slags smeknamn vilket användes rent praktiskt för att skilja mellan de liknande förnamnen. Detta sista namn, valdes utan egentliga kriterier – det kunde komma från faderns namn, personens födelseplats, eller från ett särskild kännetecken för den enskilda personen (både trevliga och trevliga sådana…).

Fresko af Cesare Maccari (1840–1919) med titlen "Cicero anklager Catiline" fra 1889
Fresko av Cesare Maccari (1840–1919) med titlen “Cicero anklagar Catiline” fra 1889

Ett exempel på detta, är den romerska talaren Marco Tullio Cicero (död år 43 f.Kr), som hette så, för att hans förfader hade en böld som liknade en kikärta på spetsen av nästan (även om andra sägner säger att det var för att hans förfäder odlade och sålde kikärtor…).

Uppkallade efter en färg

Efternamnen, som använts i Italien sedan 1600-talet, grupperar sig som följande: 15% är baserade på utseendet, 35% är baserade på faderns namn, 35% är baserade på födelseplatsen, 10% är baserade på yrket, 3% är baserade på det faktum att personen har utländskt blod i sig, och de sista 2% är kristna namn som är tilldelade av det kristna samfundet.

Några av de vanligaste efternamnet i Italien är namnen Rossi och Russo. Både dess efternamn härstammar för en fysisk karaktär, som inte är helt ovanlig för italienare, och betydelsen av dessa namn är dessutom den samma: båda namn kommer från det latinska ordet Rubius (röd). Efternamnet har utvecklat sig till en mängd olika varianter: Rosso, Rossa, Russi, de Rossi, De Russi, Rubio, Larousso, Lo Russo, Larussa, La Russa… Dessutom har dessa namn också förvandlats till följande diminutiv: Rosselli, Rossella, Rossellini, Rossetto, Rossettini, Rossotti, Russetti, Russiani och Russian. Alla är italienska efternamn som härstammar från färgen röd – alltså har förfadern till dessa italienska familjer antagligen haft rött hår eller rött skägg.

Den rødhårede fiskerkone er måske ikke bare efterkommer af en rødhåret forfader, men bærer måske tilmed navnet Russo
Denna rödhåriga fiskarhustru är kanske inte bara avkomma från en rödhårig italiensk förfader, men bär kanske också namnet Russa eller Rosella…

Ett annat utbrett italienskt efternamn är Bianchi (det femte mest utbredda i Italien), och det kommer också från en färg, nämligen färgen vit. Denna färg har också satt grund till många efternamn: Bianchini, Bianconi, Bianchetti m.fl., och tilldelades en person med ljus hy eller ljust hår, medan italienarna med efternamnet Nero (Negro, Negri, Negroni m.fl.) hade förfäder med mörk hy eller mörkt hår, då det är det italienska ordet för färgen svart.

Hittebarn eller järnsmed?

Precis som i många andra länder, så har italienarna också blivit uppkallade efter deras yrke. Många italienare heter således Ferrari (som bilen), vilket kommer från det latinska order Faber Ferraris, vilket betyder järnsmed. Spädbarnet var med största sannolikhet inte en lärd smed redan vid födslen, men fadern till barnet var det säkerligen. Efternamn som härstammar från Ferrari är: Ferraro, Ferrario, Ferraris, Ferrero, De Ferrari, Ferriero, Ferrerio, Ferré och Ferrer. Det finns dock ytterligare två efternamn, som också härstammar från yrket (järn)smed, nämligen Fabbri (smed) och Magnani (smed på milanesisk dialekt).

Italiensk håndværker
En gång i tiden var det vanligt att ta efternamn efter sitt yrke i Italien

Ytterligare ett efternamn, som också är intressant att belysa, är namnet Esposito. Det är primärt ett syditalienskt efternamn, som dock har spritt sig till hela Italien. Efternamnet härstammar från ordet esposto – det vill säga utsatt (idag används det också om ett hittebarn, då med ändelsen “a”, esposta).Detta efternamn tilldelades de barn som blivit lämnade av sina biologiska föräldrar, och som alltså var hittebarn. Namnet har sedermera fått följande varianter: Spòsito, Esposto och Esposti. Liknande, finns det också dem som har efternamnet Incerti (från det latinska Incertis Patris), vilket kommer från det faktum att de har haft en okänd fader (incerto – uncertain – oviss).

Avslutningsvis, kan jag också nämna, att efternamnet Ignoti (varianter: D’ignoti och D’Ignoto), som är utbrett på Sicilien och i Piemonte, kommer från uttrycket “Figlio d’igoni” (son av en okänd), medan Innocenti (eller Innocente) är utbrett i norra Italien, framförallt i Toscana och Lombardiet, och tilldelades hittebarn som man ansåg förtjänade en bättre framtid än den som deras biologiska föräldrar hade efterlämnat dem.

Nästa gång du möter en italienare, har du en intressant ingångsvinkel för att lära känna personen – kanske kan du redan ana hur deras förfäder såg ut? Framgår det av namne, eller behöver du gräva lite djupare? Om du är nyfiken, så finns det många hemsidor där du kan läsa dig till betydelsen av många italienska efternamn,

Intresserad av fler spännande artiklar om italienska traditioner? Då ska du dyka ner i vår kategori om Italiens människor och traditioner här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer