De vackra områdena i norra Portugal

En gammal stenbro i Minho i norra Portugal.
En gammal stenbro i Minho i norra Portugal.

De flesta som reser till Portugal, spenderar semestern i Lissabon, på Algarvekusten eller på Madeira – och det är egentligen bra, för då kan vi som har upptäckt norra Portugal och dess vackra natur och spännande historia, (nästan) få behålla det för oss själva.

Den norra delen av Portugal är den äldsta delen av landet och har varit bebodd sedan förhistorisk tid – ändå är området mycket mer glesbefolkat än den södra delen – och därför också mindre påverkad av turismen. Regionen sträcker sig från Coimbra upp till Moncão nära gränsen till Spanien, och omfattar den idylliska provinsen Minho, den betagande Douro-dalen, samt Porto – staden som finns med på UNESCOs världsarvslista. Det är också här du kan besöka Beira Alta och Beira Baixa

Naturen i området är en härlig blandning av långa, förhållandevis öde, stränder längst kusten, och en dramatisk bergskedja samt täta skogar. Portugals första naturreservat, Peneda-Gerês, och de andra vackra naturområdena, såsom Montesinho och Alvão, bjuder på massor av vackra vandringsleder. I de nordöstra bergen hittar du Coa-dalen med förhistoriska grottmålningar – verkligen värt ett besök.

Douro-Nordportugal
Vackra Douro-dalen i norra Portugal – här framställs fantastiska viner

Den norra delen av Portugal är dock nog mest känd för sin vinproduktion, och det är därför ett perfekt resmål för vinkännare. Douro-dalen producerar förstklassiga druvor och landskapet är fullt av vinmarker och klassiska quintas, som vingårdarna kallas. Porto är hemstad för det berömda portvinet, och det delikata och lätta vinho verde hör hemma i Minho.

Porto

Den historiska staden Porto, är huvudstad i den norra regionen, och dessutom Portugals näst största stad. Staden ligger vid Douroflodens mynning, och finns upptagen på UNESCOs världsarvslista. Staden är karaktäriserad av kullerstensgator, barockkyrkor och slanka medeltida hus med röda tegeltak.

Den gamle bydel i Porto
En del av den gamla stadsdelen i Porto

Staden har genomgått en viss modernisering de senaste åren, och du kan du besöka gourmetrestauranger, ultramoderna barer och caféer och besöka moderna konstmuseum, varpå du kan övernatta på ett av de eleganta och moderna hotellen i stan. Men staden är dock mest berömd för sina vingårdar – åk till Vila Nova de Gaia, som är hem för det traditionella portvinet, och njut ett smakprov av dessa prisvinnande djupröda droppar.

Läs också: Hur är vädret i Porto egentligen?

Minho

Minho sträcker sig från den norra delen av Porto, hela vägen till den spanska gränsen, och omtalas ofta som Portugals gröna hörn på grund av de frodiga skogarna och dalarna. Områden är glesbefolkat och de flesta invånarna än bönder som lever livet i ett lugnt tempo.

Smuk solnedgang ved Minho
Vacker solnedgång vid havet nära Minho

Det finns två tora floder, Ria Minho och Rio Lima, med de flesta kommer hit för att besöka naturreservatet Peneda-Gerês, som är ett område fullt av granit, svinlande höjder och djupa dalar, samt djupa skogar där både ulvar och örnar trivs. På västsidan finns långa sträckor av isolerad kustlinje, där du kan hitta fantastiska stränder – populära bland surfare. Den lilla staden, Viana do Castelo, är områdets centrala stad.

Douro-dalen

Den fantastiska Douro-dalen är Europas äldsta vinregion, och området är berömt på grund av dess mikroklimat och gyllene landskap.

Dourofloden, Ria Duoro (Guldfloden), rinner genom landskapet från Atlantens kust till den spanska gränsen, och längs flodens bredder växer mängder med vinrankor som levererar druvor till regionens berömda vinproduktion. Från Porto kan du ta en ångbåt eller tåg till Douro-dalen, en tur på cirka 9 timmar. Även om du också kan ta turen i bil, så rekommenderar jag båt eller tåg, då det ger möjlighet att kunna njuta av landskapet till fullo. Och, det är ändå lika bra att låta bilen stå, för regionen är full av vingårdar som erbjuder smakprover till sina gäster.

Läs också: Gastronomi på räls – följ med på en resa genom Douro med lyxtåg

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer