Vackert vinlandskap och varmt värdskap på agriturismo i Friuli

Agriturismo

Vägen snirklar sig upp genom det frodiga, gröna och backiga landskapet, och där mitt i svängen, ligger Agriturismo l’Uva e le Stelle. Den söta och mycket gästfria värdinnan Daniela tar emot oss på gårdsplatsen och visar oss upp till vår lägenhet, som ligger på en stig bredvid ställets två andra lägenheter. Det är kväll, och mörkret har sänkt sig över platsen, vilket ger den mest otroliga utsikt ner över dalen och de närliggande byarna som lyser upp. Här skulle man kunna få timmar att passera fort förbi, bara genom att sitta under parasollet och lyssna till stillheten.

Nästa morgon, då solen tittar fram, blir tillfredsställelsen med denna plats inte mindre. Allt är 100% genomtänkt – från det konstnärligt belagda kaklet på gårdsplatsen, till den härliga välkomstkorgen med vin, olja, kex etc. som stod i vår lägenhet vid ankomsten. Att detta ställe var en fallfärdig ruin då familjen Comelli köpte det för ett antal år sedan kan man nästan inte förstå.

Pool-området på Agriturismo l'Uva e le Stelle
Poolområdet på Agriturismo l’Uva e le Stelle.

På de förebilder, som hänger i receptionen, kan man se, hur alla murarna hade fallit samman, och att den lilla biten hus som stod kvar var alldeles övertäckt av meterhögt ogräs. Likaså var trädgården helt uppfyllt av stora träd och vilda växter, att det var omöjligt att njuta av den makalösa utsikten. Familjen Comelli har spenderat många år på att återuppbygga stället, och har nu realiserat deras dröm om ett vackert lantställe med egen vinproduktion.

Vi vet, att vinproduktion sker på stället, men har omedelbart svårt att förstå, exakt var detta utspelar sig. Daniela vill gärna visa oss produktionslokalerna, som visar sig ligga under infarten till gårdsplanen. Som hon själv säger: “Med denna placering är vinproduktionen gömd från vägen, så den inte stör den fröjd för ögat som landskapet annars är”. Vi får en rundvisning i deras stora vinkällare och utan att på något vis vara vinkännare, kan jag lugnt säga, att här har man tänkt på ALLT.

Mur med roser på Agriturismo l'Uva e le Stelle
Rosorna står flott på Agriturismo l’Uva e le Stelle…

De har investerat i all den moderna teknologi, som man kan föreställa sig inom vinproduktion. På en av maskinerna hänger det en bild av en flott röd Ferrari. Då vi frågar om denna bild, berättar Daniela, att det är hennes son som har hängt upp den, för att illustrera att denna maskin kostar lika mycket som en splitterny Ferrari – det säger lite om vilken slags vinproduktion vi har att göra med…

Platsens vackra läge, den noggranna restaureringen ända ner till minsta detalj, och inte minst värdarnas gästfrihet gör Agriturismo l’Uva e le Stelle till en sann pärla, som absolut är värd många återbesök. Jag kommer i alla fall säkert tillbaka.

Lejligheden Casa Sassi på Agriturismo l'Uva e le Stelle
Lägenheten Casa Sassi på Agriturismo l’Uva e le Stelle

Vill du veta mer om Agriturismo l’Uva e le Stelle?

Då kan du läsa mer om ställets faciliteter, priser och reseberättelser här. Du kan också ringa till oss på 040 60 60 499 eller skriva till oss här.

Om veckans semesterlägenhet

Varje vecka fokuserar vi på en av Escapeaways semesterlägenheter här på bloggen och låter en av våra kolleger som har en gedigen kunskap om den, argumentera varför det skulle vara ett bra val om du åker på semester hit.
Taggar från artikeln
Mer av Camilla Springborg

Italiens bästa sandvikar

Letar du efter några vackra och fridfulla sandstränder där du kan bada,...
Läs mer