Vackert vinlandskap och varmt värdskap på agriturismo i Friuli

Agriturismo

Vägen snirklar sig upp genom det frodiga, gröna och backiga landskapet, och där mitt i svängen, ligger Agriturismo l’Uva e le Stelle. Den söta och mycket gästfria värdinnan Daniela tar emot oss på gårdsplatsen och visar oss upp till vår lägenhet, som ligger på en stig bredvid ställets två andra lägenheter. Det är kväll, och mörkret har sänkt sig över platsen, vilket ger den mest otroliga utsikt ner över dalen och de närliggande byarna som lyser upp. Här skulle man kunna få timmar att passera fort förbi, bara genom att sitta under parasollet och lyssna till stillheten.

Nästa morgon, då solen tittar fram, blir tillfredsställelsen med denna plats inte mindre. Allt är 100% genomtänkt – från det konstnärligt belagda kaklet på gårdsplatsen, till den härliga välkomstkorgen med vin, olja, kex etc. som stod i vår lägenhet vid ankomsten. Att detta ställe var en fallfärdig ruin då familjen Comelli köpte det för ett antal år sedan kan man nästan inte förstå.

Pool-området på Agriturismo l'Uva e le Stelle
Poolområdet på Agriturismo l’Uva e le Stelle.

På de förebilder, som hänger i receptionen, kan man se, hur alla murarna hade fallit samman, och att den lilla biten hus som stod kvar var alldeles övertäckt av meterhögt ogräs. Likaså var trädgården helt uppfyllt av stora träd och vilda växter, att det var omöjligt att njuta av den makalösa utsikten. Familjen Comelli har spenderat många år på att återuppbygga stället, och har nu realiserat deras dröm om ett vackert lantställe med egen vinproduktion.

Vi vet, att vinproduktion sker på stället, men har omedelbart svårt att förstå, exakt var detta utspelar sig. Daniela vill gärna visa oss produktionslokalerna, som visar sig ligga under infarten till gårdsplanen. Som hon själv säger: “Med denna placering är vinproduktionen gömd från vägen, så den inte stör den fröjd för ögat som landskapet annars är”. Vi får en rundvisning i deras stora vinkällare och utan att på något vis vara vinkännare, kan jag lugnt säga, att här har man tänkt på ALLT.

Mur med roser på Agriturismo l'Uva e le Stelle
Rosorna står flott på Agriturismo l’Uva e le Stelle…

De har investerat i all den moderna teknologi, som man kan föreställa sig inom vinproduktion. På en av maskinerna hänger det en bild av en flott röd Ferrari. Då vi frågar om denna bild, berättar Daniela, att det är hennes son som har hängt upp den, för att illustrera att denna maskin kostar lika mycket som en splitterny Ferrari – det säger lite om vilken slags vinproduktion vi har att göra med…

Platsens vackra läge, den noggranna restaureringen ända ner till minsta detalj, och inte minst värdarnas gästfrihet gör Agriturismo l’Uva e le Stelle till en sann pärla, som absolut är värd många återbesök. Jag kommer i alla fall säkert tillbaka.

Lejligheden Casa Sassi på Agriturismo l'Uva e le Stelle
Lägenheten Casa Sassi på Agriturismo l’Uva e le Stelle

Vill du veta mer om Agriturismo l’Uva e le Stelle?

Då kan du läsa mer om ställets faciliteter, priser och reseberättelser på vår sida.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer